Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1109/2014

Ședința publică de la 5 martie 2014

Asupra cererii de revizuire;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

I. Circumstanțele cauzei

1. Obiectul cererii și hotărârea supusă revizuirii

Prin decizia nr. 674 din 4 februarie 2011 pronunțată în Dosarul nr. 742/35/2010, Înalta Curte de Casație și Justiție, a admis recursurile declarate de pârâții Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulți și Consiliul Județean Bihor, Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulți împotriva sentinței nr. 266 din 6 octombrie 2010 a Curții de Apel Oradea, secția comercială, de contencios administrativ și fiscal, a modificat sentința atacată, în sensul respingerii acțiunii, ca neîntemeiată, și a constat nul recursul declarat de reclamanta J.A. împotriva aceleiași sentințe.

2. Cererea de revizuire

Împotriva acestei hotărâri, s-a formulat cerere de revizuire de către recurenta-reclamantă J.A., invocând dispozițiile art. 322 C. proc. civ.

Revizuenta a reiterat susținerile din acțiune, arătând că a solicitat încadrarea în grad de handicap, suferind, încă din copilărie, de hipoacuzie gravă bilaterală, producându-se o serie de erori în cercetările asupra acestui aspect de către instanța de judecată.

Solicită revizuirea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție și menținerea ca temeinică și legală a sentinței Curții de Apel Oradea.

3. Apărările formulate de intimați

Intimata Consiliul Județean Bihor, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a formulat întâmpinare, prin care a invocat excepția inadmisibilității cererii de reizuire, motivând că susținerile revizuentei nu se circumscriu cazurilor prevăzute de art. 322 C. proc. civ., neindicându-se temeiul de drept pe care se sprijină cererea de revizuire.

În subsidiar, a solicitat a se verifica dacă cererea de revizuire este tardiv formulată.

II. Considerentele Înaltei Curți asupra revizuirii

1. Examinând cererea în condițiile art. 326 alin. (3) C. proc. civ., potrivit căruia dezbaterile sunt limitate la admisibilitatea revizuirii și la faptele pe care se întemeiază, Înalta Curte de Casație și Justiție va analiza cu prioritate excepția inadmisibilității căii de atac, întrucât, numai cu privire la o cerere admisibilă din perspectiva art. 322 C. proc. civ., se va verifica formularea acesteia în termenul prevăzut de lege.

Revizuirea este o cale extraordinară de atac, de retractare, ce poate fi exercitată numai în condițiile și pentru motivele expres și limitativ prevăzute de art. 322 pct. 1-pct. 10 C. proc. civ., prevederile legale care o reglementează fiind de strictă interpretare.

Potrivit articolului menționat,

„Revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanța de apel sau prin neapelare, precum și a unei hotărâri dată de o instanță de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în următoarele cazuri:

1. dacă dispozitivul hotărârii cuprinde dispoziții potrivnice ce nu se pot aduce la îndeplinire;

2. dacă s-a pronunțat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunțat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;

3. dacă obiectul pricinii nu se află în ființă;

4. dacă un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracțiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecății ori dacă un magistrat a fost sancționat disciplinar pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență în acea cauză;

5. dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reținute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfățișate dintr-o împrejurare mai presus de voința părților, ori dacă s-a desființat sau s-a modificat hotărârea unei instanțe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;

6. dacă statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publică, dispăruții, incapabilii sau cei puși sub curatelă nu au fost apărați deloc sau au fost apărați cu viclenie de cei însărcinați să-i apere;

7. dacă există hotărâri definitive potrivnice date de instanțe de același grad sau de grade deosebite, în una și aceeași pricină, între aceleași persoane, având aceeași calitate. Aceste dispoziții se aplică și în cazul când hotărârile potrivnice sunt date de instanțe de recurs. În cazul când una dintre instanțe este Înalta Curte de Casație și Justiție, cererea de revizuire se va judeca de această instanță;

8. dacă partea a fost împiedicată să se înfățișeze la judecată și să înștiințeze instanța despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voința sa;

9. dacă C.E.D.O. a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale datorată unei hotărâri judecătorești, iar consecințele grave ale acestei încălcări continuă să se producă și nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunțate;

10. dacă, după ce hotărârea a devenit definitivă, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra excepției invocate în acea cauză, declarând neconstituțională legea, ordonanța ori o dispoziție dintr-o lege sau dintr-o ordonanță care a făcut obiectul acelei excepții ori alte dispoziții din actul atacat, care, în mod necesar și evident, nu pot fi disociate de prevederile menționate în sesizare.”

Înalta Curte constată că revizuenta invocă generic prevederile art. 322 C. proc. civ., fără a indica niciunul dintre cazurile pentru care se poate cere revizuirea unei hotărâri.

De asemenea, nu a formulat critici ale deciziei atacate care să se poată circumscrie motivelor de revizuire anterior citate și care să poată fi analizate în această cale de atac. Susținerile sale privesc probleme de fond, împrejurări care au fost discutate de instanțe cu ocazia soluționării litigiului în fond și în calea de atac a recursului, fiind inadmisibilă repunerea în discuție a acestor aspecte.

2. Temeiul legal al soluției adoptate

Pentru considerentele arătate, în raport cu dispozițiile art. 322 cu referire la art. 326 C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge cererea de revizuire formulată de J.A. împotriva deciziei nr. 674 din 4 februarie 2011 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția contencios administrativ și fiscal‚ ca inadmisibilă.

Irevocabilă.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 5 martie 2014.