Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 1451/2016

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 30 iunie 2016.

Decizia nr. 1451/2016

După deliberare, asupra cauzei de față, constată următoarele:

Prin Decizia nr. 293 pronunțată în ședința din camera de consiliu din 4 februarie 2016 în Dosarul nr. x/3/2013, Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă, a respins, ca inadmisibil, recursul formulat de pârâtul A. și de intervenientul B. împotriva Deciziei civile nr. 108/A din 6 martie 2015 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie.

Împotriva acestei decizii a formulat contestație în anulare contestatorul B., înregistrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă, la 25 martie 2016, sub nr. x/1/2016.

Deși legal citați, intimații Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Tribunalul București, A. și C., nu au formulat întâmpinare în condițiile art. 508 alin. (2) C. proc. civ. și nu și-au exprimat poziția procesuală.

Analizând excepția netimbrării contestației în anulare, invocată din oficiu, Înalta Curte reține următoarele:

Neîndeplinirea prealabilă a obligațiilor legale de timbrare este de natură a împiedica discutarea oricăror alte chestiuni privind cauza de față, în temeiul art. 248 C. proc. civ.

Potrivit art. 3 lit. g) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicată în M. Of. nr. 173 din 29 iulie 1997, modificată, pentru formularea contestației în anulare se datorează o taxă judiciară de timbru în cuantum 10 lei.

Astfel, în cauză, se constată că, deși legal citat cu mențiunea de a achita taxa judiciară de timbru în cuantum de 10 lei, aferentă contestației în anulare, contestatorul nu și-a îndeplinit obligația legală stabilită în sarcina sa, în sensul că nu a depus la dosar dovada achitării plății acesteia.

Prevederile art. 20 alin. (1) din actul normativ mai sus menționat stipulează că taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat, iar dispozițiile alin. (3) al aceluiași articol prevăd că neîndeplinirea obligației de plată până la termenul stabilit se sancționează cu anularea acțiunii sau a cererii.

În consecință, cum în cauză, contestatorul nu s-a conformat îndeplinirii obligației legale de plată a taxei judiciare de timbru prevăzută de actul normativ mai sus evocat, cererea va fi anulată ca netimbrată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Anulează, ca netimbrată, contestația în anulare formulată de contestatorul B. împotriva Deciziei nr. 293 din 4 februarie 2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă.

Fără cale de atac.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 30 iunie 2016.