Ședințe de judecată: Martie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Recurs exercitat în ceea ce privește cheltuielile de judecată. Caracter netimbrabil

 

Cuprins pe materii : Drept procesual civil. Procedura contencioasă. Judecata. Dezbateri. Taxă de timbru

Index alfabetic : cheltuieli de judecată

  • taxă judiciară de timbru
  • cerere accesorie
  • recurs incident

                                                                                   OUG nr. 80/2013, art. 28, art. 34

 

În situaţia în care calea de atac vizează exclusiv cheltuielile de judecată, sunt incidente dispoziţiile art. 28 din O.U.G. nr. 80/2013, conform cărora, dacă legea nu prevede altfel, este scutită de la plata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei căi de atac ordinare şi extraordinare, împotriva hotărârii judecătoreşti prin care a fost soluţionată o acţiune sau cerere scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru.

Cum cererea privind plata cheltuielilor de judecată este una accesorie pretenţiei deduse judecăţii, pentru care legiuitorul nu a prevăzut un regim fiscal distinct, nici calea de atac ce vizează exclusiv chestiunea cheltuielilor de judecată, nu se timbrează.

 

Secția I civilă, încheiere din 16 iunie 2017                           

 

La data de 28.03.2017 s-a înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casație și Justiție, Secţia I civilă recursul declarat de reclamanta A. SA împotriva deciziei nr. 75/A din data de 31.01.2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie.

Ulterior, la data de 9.05.2017, a fost înregistrat recursul incident declarat de intimatul-pârât B. împotriva aceleiaşi decizii.

Prin rezoluţia din data de 12.05.2017, completul de filtru, învestit prin repartizare aleatorie cu soluţionarea recursurilor, a stabilit în sarcina recurentului-intimat B. obligaţia achitării taxei judiciare de timbru în sumă de 100 lei, în raport de prevederile art. 24 alin. (2) şi (3) din O.U.G. nr. 80/2013.

Prin adresa emisă odată cu citaţia comunicată petentului la data de 16.05.2017, conform dovezii de îndeplinire a procedurii aflate la dosar, i s-a adus la cunoştinţă recurentului-intimat obligaţia achitării taxei judiciare de timbru.

La data de 19.05.2017, în termen legal, recurentul-intimat B. a formulat cerere de reexaminare a taxei judiciare de timbru ce a fost stabilită în dosarul nr. x/3/2014 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia I civilă.

În motivarea cererii, petentul a arătat că prezenta cale extraordinară de atac este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, faţă de dispoziţiile art. 28 din O.U.G. nr. 80/2013, având în vedere că recurentul a atacat decizia recurată numai în ceea ce priveşte cheltuielile de judecată acordate în apel, cererea privind cheltuielile de judecată fiind una accesorie, care nu se timbrează.

Analizând cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru, raportat la dispoziţiile legale aplicabile şi la actele şi lucrările dosarului, Înalta Curte constată întemeiată cererea, urmând a o admite pentru considerentele ce succed:

Potrivit art. 28 din OUG nr. 80/2013, „este scutită de la plata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei căi de atac, ordinare şi extraordinare, împotriva hotărârii judecătoreşti prin care a fost soluţionată o acţiune sau cerere scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru.”

Conform art. 34, „(1) Când o acţiune are mai multe capete de cerere, cu finalitate diferită, taxa judiciară de timbru se datorează pentru fiecare capăt de cerere în parte, după natura lui, cu

excepţia cazurilor în care prin lege se prevede altfel. 

    (2) Dacă la momentul înregistrării cererii au fost timbrate doar o parte din capetele de cerere, acţiunea va fi anulată în parte, numai pentru acele capete de cerere pentru care nu a fost achitată taxa judiciară de timbru.  

    (3) Cererile reconvenţionale, cererile de intervenţie principală, precum cererile de chemare în garanţie se taxează după regulile aplicabile obiectului cererii, dacă aceasta ar fi fost exercitată pe cale principală.”  

Din interpretarea sistematică a prevederilor OUG nr. 80/2013 reiese faptul că, în cazul cererilor principale, adiţionale, accesorii, incidentale, regula este timbrarea, scutirea fiind excepția.

Cu toate acestea, cererile privind acordarea cheltuielilor de judecată, deşi calificate ca cereri accesorii, nu se regăsesc în enumerarea prevăzută de art. 34 alin. (3) din OUG nr. 80/2013, în categoria cererilor care se timbrează.

Prin urmare, în situaţia în care calea de atac vizează exclusiv cheltuielile de judecată, cum este cazul în speţă, sunt incidente dispoziţiile art. 28 din OUG nr. 80/2013, conform cărora, dacă legea nu prevede altfel, este scutită de la plata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei căi de atac ordinare şi extraordinare, împotriva hotărârii judecătoreşti prin care a fost soluţionată o acţiune sau cerere scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru.

Cum cererea privind plata cheltuielilor de judecată este una accesorie pretenţiei deduse judecăţii, pentru care legiuitorul nu a prevăzut un regim fiscal distinct, nici calea de atac ce vizează exclusiv chestiunea cheltuielilor de judecată, nu se timbrează.

Faţă de cele anterior arătate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a apreciat că este întemeiată cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru formulată de către petentul B., urmând să o admită şi să constate că, în speţă, recurentul-intimat B. nu datorează taxă judiciară de timbru pentru exercitarea recursului incident declarat împotriva deciziei civile nr. 75 din 31.01.2017 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, în temeiul art. 28 din OUG nr. 80/2013.