Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1848/2017

Şedinţa din din camera de consiliu de la 18 mai 2017

Decizia nr. 1848/2017

Asupra recursului de față;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Circumstanțele cauzei

Prin acțiunea înregistrată inițial pe rolul Tribunalului Neamț, la data de 10.04.2014, reclamantul A. a formulat plângere împotriva hotărârii nr. 67 din 29 ianuarie 2014 a pârâtului Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, prin care s-a dispus clasarea dosarului, ca urmare a refuzului petiționarului de a oferi datele necesare îndeplinirii procedurii de citare, reclamantul solicitând retrimiterea Dosarului nr. x/2013 la C.N.C.D. pentru soluționarea petiției nr. 5417 din 19 august 2013.

Hotărârea instanței de fond

Prin sentința nr. 28 din data de 5 martie 2015 Curtea de Apel Bacău, secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, a respins ca nefondată acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul A. în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Recursul exercitat în cauză

Împotriva sentinței a declarat recurs reclamantul A., fără însă ca acesta să indice și să dezvolte motive de nelegalitate a acesteia, în cuprinsul cererii recurentul limitându-se la a-și exprima nemulțumirea față de modul în care avocatul, completul de judecată, grefierul și membrii C.N.C.D. și-au îndeplinit atribuțiile.

Intimatul-pârât Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu a depus întâmpinare.

Procedura derulată în recurs

Prin raportul întocmit în cauză, în condițiile art. 493 alin. (2) și (3) C. proc. civ., s-a apreciat a fi fundamentată soluția de anulare a recursului, acesta neîndeplinind cerința de formă prevăzută de art. 486 alin. (1) lit. d) C. proc. civ.

Raportul a fost analizat în completul filtru, fiind comunicat părților potrivit încheierii de ședință din data de 9 februarie 2017, în conformitate cu dispozițiile art. 493 alin. (4) C. proc. civ.

Niciuna dintre părți nu a formulat punct de vedere referitor la concluziile raportului întocmit asupra admisibilității în principiu a recursului.

Considerentele și soluția instanței de recurs cu privire la îndeplinirea condițiilor de admisibilitate în principiu a recursului

În speță, astfel cum s-a reținut și în raportul întocmit potrivit dispozițiilor art. 493 alin. (2) și (3) C. proc. civ., republicat, se constată că cererea de recurs nu îndeplinește cerința de formă prevăzută la art. 486 alin. (1) lit. d) din același cod, potrivit căruia „cererea de recurs va cuprinde următoarele mențiuni: (...) d) motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul și dezvoltarea lor sau, după caz, mențiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat”.

La rândul său, art. 489 alin. (2) C. proc. civ. instituie sancțiunea nulității recursului, în ipoteza în care motivele invocate nu se încadrează în cazurile de casare reglementate de art. 488 din același cod.

Analizând cererea de recurs și susținerile recurentului, Înalta Curte reține caracterul nesistematizat și nestructurat al căii de atac în motive care să vizeze nelegalitatea sentinței atacate. Recurentul nu a invocat vreunul din cazurile de casare reglementate de C. proc. civ. și s-a rezumat la expunerea unor succesiuni de fapte și afirmații, pe care nu le-a structurat din punct de vedere juridic, nesubliniind relevanța pe care acestea o prezintă în raport cu soluția instanței de fond.

Astfel, nu se poate considera că susținerile din cuprinsul cererii de recurs reprezintă o motivare a căii de atac exercitate, în sensul exigențelor prevăzute de art. 488 alin. (1) C. proc. civ., care trebuie interpretate în sensul formulării unei argumentări juridice a nelegalității invocate, prin indicarea dispozițiilor legale pretins încălcate ori greșit aplicate de instanță și prin precizarea eventualelor greșeli săvârșite de instanță în legătură cu aceste dispoziții legale, în lipsa acestor mențiuni neputându-se exercita controlul judiciar.

Pentru considerentele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 493 alin. (5), coroborate cu cele ale art. 486 alin. (3) și art. 489 alin. (2) C. proc. civ., Înalta Curte va constata nulitatea căii de atac promovate în cauză.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Constată nul recursul declarat de A. împotriva sentinței nr. 28 din 5 martie 2015 a Curții de Apel Bacău, secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal.

Definitivă.

Pronunțată în ședință publică, astăzi 18 mai 2017.