Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 533/2018

Pronunțată în ședință publică, astăzi 21 februarie 2018

Decizia nr. 533/2018

Asupra cererii de revizuire de față constată următoarele:

Prin Decizia nr. 108 din 19 ianuarie 2017, Înalta Carte de Casație și Justiție, secția I civilă, a respins, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de A. împotriva Deciziei nr. 3321 din 26 noiembrie 2014 a instanței supreme.

S-a reținut, în esență, că nu a fost îndeplinită condiția prevăzută de art. 322 alin. (1) C. proc. civ., câtă vreme prin decizia atacată s-a respins o alta cerere de revizuire și, prin urmare, nu s-a evocat fondul.

Împotriva deciziei a formulat cerere de revizuire A., în susținerea căreia a prezentat motive de fond referitoare la succesiunea și demersurile judiciare pe care le-a întreprins pentru reconstituirea dreptului de proprietate al mamei sale, a cărei moștenitoare este. A arătat că antecesoarea sa nu a fost apărată, motiv pentru care în baza dispozițiilor art. 16 din Constituție are deschisă calea revizuirii, întrucât nu i-a fost respectat dreptul de proprietate.

Cererea de revizuire urmează a fi respinsă ca inadmisibilă în considerarea argumentelor ce succed.

Art. 322 C. proc. civ. reglementează posibilitatea formulării cererii de revizuire asupra unei hotărâri rămase definitive în instanța de apel sau prin neapelare, precum și a unei hotărâri dată de o instanță de recurs, atunci când evocă fondul.

Fiind o cale extraordinară de atac, revizuirea poate fi exercitată numai pentru motivele limitativ prevăzute de art. 322 C. proc. civ.

În cauză însă, cererea de revizuire nu respectă cerințele impuse de art. 322 C. proc. civ.

Astfel, textul cuprins la art. 322 C. proc. civ. cuprinde precizarea, în ceea ce privește hotărârile care pot face obiectul căit extraordinare de atac, că revizuirea este posibilă numai dacă se atacă o hotărâre dată de o instanță de recurs atunci când a evocat fondul.

Se constată că în speță, ipoteza reglementată de textul de lege nu este respectată sub acest aspect, și anume prin decizia atacată s~a respins, ca inadmisibilă, o cerere de revizuire și, prin urmare, nu s-a evocat fondul.

Așadar, raportând cererea de revizuire la cerințele impuse de dispozițiile art. 322 C. proc. civ., Înalta Curte constată că în cauza dedusă judecății, aceste condiții nu sunt îndeplinite, astfel încât cererea de revizuire urmează a fi respinsă ca inadmisibilă.

Față de considerentele expuse și văzând dispozițiile art. 108! alin. (1) pct. 1 lit. a) și pe cele ale art. 723 C. proc. civ., Înalta Curte reține exercitarea cu rea-credință a drepturilor procedurale prin introducerea în mod repetat a unor cereri vădit netemeinice, motiv pentru care o sancționează pe revizuentă cu o amendă judiciară în cuantum de 200 lei (decizia împotriva căreia este promovată revizuirea fiind ea însăși o soluție de respingere a unei revizuiri, ca inadmisibilă, îndreptată tot împotriva unei decizii pronunțate în revizuire).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de A. împotriva Deciziei nr. 108 din 19 ianuarie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă.

În baza art. 1081 alin. (1) pct. 1 lit. a) C. proc. civ. aplică revizuentei sancțiunea amenzii judiciare în cuantum de 200 lei.

Irevocabilă asupra revizuirii și cu drept de reexaminare în 15 zile de la data comunicării în ceea ce privește sancțiunea amenzii.

Pronunțată în ședință publică, astăzi 21 februarie 2018.