Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia a II-a civilă

Decizia nr. 1336/2017

Şedinţa publică de la 28 septembrie 2017

Decizia nr. 1336/2017

Asupra recursului de față;

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Focșani în data de 17 februarie 2016 cu nr. x/91/2016 reclamantul Spitalul Județean de Urgență Focșani a chemat în judecată pe pârâta Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea solicitând obligarea pârâtei la plata sumei de 10.007.414,56 lei reprezentând contravaloarea însumată a facturilor nr. 0003105 din 18 septembrie 2015 și nr. 0003447 din 31 decembrie 2015.

Prin încheierea din data de 14 aprilie 2016, a fost respinsă ca neîntemeiată excepția de necompetență și la același termen au fost încuviințate și administrate înscrisurile propuse de părți.

Prin sentința civilă nr. 266 din 28 aprilie 2016, Tribunalul Vrancea a respins ca nefondată acțiunea formulată de reclamantul Spitalul de Urgență Focșani, în contradictoriu cu Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea.

Împotriva acestei sentințe a declarat apel reclamantul Spitalul Județean de Urgență Focșani.

Criticile au vizat faptul că, serviciile medicale ce fac obiectul celor două facturi au fost prestate peste valoarea contractuală și au fost facturate distinct potrivit art. 6 din Ordinul M.S. nr. 1043/2010, instanța de fond reținând în mod eronat că nu ar exista înscrisuri doveditoare prin care să fie detaliate serviciile medicale efectuate peste valoarea contractului.

Curtea de Apel Galați, prin decizia nr. 202/A din 2 noiembrie 2016, a respins, ca nefondat, apelul civil declarat de către reclamantul Spitalul Județean de Urgență Focșani împotriva sentinței civile nr. 266 din 28 aprilie 2016 pronunțată de Tribunalul Vrancea, secția I civilă.

În fundamentarea acestei decizii instanța de apel a reținut, în esență, că prețul serviciilor solicitate se prevede în bugetul unității sanitare atât la venituri, cât și la cheltuieli în condițiile suplimentării prin act adițional a valorii contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate, un atare act nefiind încheiat.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs recurentul-reclamant Spitalul Județean de Urgență Focșani acesta solicitând, în temeiul art. 466 și urm. C. proc. civ., admiterea recursului, casarea deciziei recurate și, în rejudecarea pe fond, admiterea acțiunii astfel cum a fost formulată.

Prin criticile subsumate motivului de casare reglementat de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., recurentul reproșează atât instanței de fond, cât și celei de apel aplicarea greșită a legii cu privire la reținerea privind inexistența înscrisurilor care să dovedească efectuarea serviciilor medicale peste valoarea contractului.

Intimata-pârâtă Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea recursului, ca nefondat.

Înalta Curte, examinând decizia recurată prin prisma criticilor formulate, constată că recursul este nefondat pentru motivele ce se vor arăta.

Cu titlu prealabil este de menționat că, în mare parte, argumentația adusă în susținerea motivului de casare invocat tinde la restabilirea situației de fapt, prin reaprecierea probatoriului, aspect nepermis în această fază procesuală în raport de limitările impuse de art. 488 C. proc. civ.

Dreptul recurentului-reclamant de a beneficia de plata contravalorii serviciilor medicale efectuate peste prevederile contractuale a fost examinat de instanțe prin prisma obligațiilor părților și a modalității de plată astfel cum acestea sunt evidențiate în raporturile contractuale derulate, respectiv contractul de furnizare de servicii medicale spitalicești din 30 iunie 2014 și actul adițional la acest contract, nr. 50 din 27 aprilie 2015.

Astfel, art. 5 lit. i) din contractul din 30 iunie 2014 reglementează obligația pârâtei Casa de Asigurări de Sănătate de a deconta în primele zece zile ale lunii următoare celei pentru care se face plata contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraților în luna precedentă pe baza facturii și a documentelor însoțitoare depuse până la data prevăzută în contract, cu cerința încadrării în sumele contractate.

Conform art. 14 din contract efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe propria răspundere și nu atrage nicio obligație din partea Casei de Asigurări cu care s-a încheiat contractul.

Prin actul adițional părțile litigante au convenit asupra prelungirii efectelor contractului inițial, determinând totodată natura și cuantumul sumelor de bani.

Art. 6 din Ordinul nr. 1043/2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli al spitalului public prevede la alin. (1) în mod expres că serviciile medicale realizate de spital peste valoarea contractată se facturează distinct, iar în alin. (2), se arată, contravaloarea acestor servicii se prevede în bugetul unității sanitare, atât la venituri cât și la cheltuieli în condițiile suplimentării prin act adițional, a valorii contractului încheiat cu Casa de Asigurare de Sănătate.

Probatoriul administrat relevă faptul că facturile nr. 0003105 din 18 mai 2015 și nr. 0003447 din 31 decembrie 2015 emise de recurenta-reclamantă au fost returnate de intimata-pârâtă cu mențiunea că acestea vizează servicii care nu au fost contractate.

Făcând o aplicare corectă a principiului forței obligatorii a contractului consacrat de art. 1270 C. civ., instanța de apel a statuat asupra neacceptării la plată de către intimata-pârâtă a celor două facturi, în condițiile în care plata unor sume peste valoarea contractuală nu a fost convenită de părți, ea nefăcând obiectul vreunei convenții, clauzele la care s-a făcut referire în cele ce preced nesusținând existența unei înțelegeri între părți în sensul avut în vedere de recurentul-reclamant.

În considerarea celor ce preced Înalta Curte, constatând că decizia recurată nu poate fi cenzurată din perspectiva criticilor formulate, în temeiul art. 496 alin. (1) C. proc. civ., va respinge recursul, ca nefondat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge recursul declarat de reclamantul Spitalul Județean de Urgență Focșani împotriva deciziei civile nr. 202/A din 2 noiembrie 2016, pronunțate de Curtea de Apel Galați, secția I civilă, ca nefondat.

Definitivă.

Pronunțată în ședința publică, astăzi 28 septembrie 2017.