Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 88/A/2019

Şedinţa publică din data de 19 martie 2019

Asupra cauzei de faţă,

În baza actelor din dosar, constată următoarele:

Prin decizia penală nr. 1316/A din 17 octombrie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a II-a penală în dosarul nr. x/2018, în baza art. 431 alin. (2) din C. proc. pen., a respins, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de petentul A. împotriva deciziei penale nr. 599/A din 19 aprilie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I Penală în dosarul nr. x/2017 şi a obligat pe contestator la plata sumei de 50 RON, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Pentru a hotărî în acest sens, s-a reţinut, în esenţă, că contestaţia în anulare nu vizează o hotărâre prin care să fie soluţionată acţiunea penală sau/şi acţiunea civilă exercitată într-o cauză penală, ci priveşte decizia penală nr. 599/A din 19.04.2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală, în dosar nr. x/2017, prin care s-a respins, ca inadmisibil, apelul formulat de acelaşi petent împotriva sentinţei penale nr. 37 din 29.01.2018, prin care Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a respins, ca inadmisibilă în principiu, cererea de revizuire a soluţiei pronunţate la data de 03.02.2017 în plângerea contra soluţiei procurorului de către Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în dosar nr. x/2016.

S-a apreciat că nemulţumirea contestatorului faţă de soluţia pronunţată de instanţa de apel nu poate constitui un temei al admiterii contestaţiei în anulare întrucât nu sunt întrunite condiţiile pentru admiterea în principiu a cererii.

Împotriva acestei hotărâri a declarat apel contestatorul A.

Motivele apelului au fost dezvoltate în cererea scrisă, aflată la fila x.

În esenţă, apelantul a susţinut că instanţa a examinat doar admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare ce a format obiectul dosarului nr. x/2018, că nu i s-a comunicat minuta deciziei penale nr. 1316/A din 17 octombrie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a II-a penală în dosarul nr. x/2018, că instanţa a judecat cauza cu încălcarea regulilor de procedură, prin aceea că nu a dispus emiterea unui mandat de aducere pentru B., că nu au fost analizate probele de la dosarul cauzei, apreciindu-se că atitudinea instanţei vine în apărarea organelor de cercetare şi de urmărire penală, pentru a acoperi tergiversarea cauzei.

În şedinţa de judecată din data de 19 martie 2019, reprezentantul Ministerului Public a invocat excepţia inadmisibilităţii apelului declarat de către contestatorul A.

Analizând admisibilitatea căii de atac declarate de către contestatorul A., Înalta Curte constată următoarele:

Norme de procedură judiciară sunt adoptate de către legiuitor potrivit competenţei sale stabilite prin art. 126 alin. (2) din Constituţie. În exercitarea acestei atribuţii, legiuitorul a stabilit regulile aplicabile procesului penal, inclusiv regimul exercitării căilor de atac.

Din economia dispoziţiilor art. 129 din Constituţie, care prevede că părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac numai în condiţiile legii, rezultă că declararea unei căi de atac este condiţionată de respectarea principiului legalităţii căilor de atac, dezvoltat de dispoziţiile art. 16 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, conform cărora "Hotărârile judecătoreşti pot fi desfiinţate sau modificate numai în căile de atac prevăzute de lege şi exercitate conform dispoziţiilor legale."

De aceea, se constată că recunoaşterea unei căi de atac în alte condiţii decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalităţii căilor de atac şi, din acest motiv, apare ca o soluţie inadmisibilă în ordinea de drept.

Decizia penală nr. 1316/A din 17 octombrie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a II-a penală în dosarul nr. x/2018, ce face obiectul prezentului apel, este pronunţată în calea de atac a contestaţiei în anulare, exercitată, la rândul său, împotriva deciziei nr. 599/A din data de 19 aprilie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală, în dosarul nr. x/2017, prin care a fost respins, ca inadmisibil, apelul împotriva sentinţei nr. 37/29.01.2018 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Decizia nr. 599/A din data de 19 aprilie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I Penală în dosarul nr. x/2017 este o hotărâre definitivă şi, prin urmare, şi hotărârea pronunţată în contestaţie în anulare este definitivă, nefiind supusă niciunei căi de atac. De aceea, exercitarea împotriva acesteia a apelului sau a oricărei alte căi de atac, este inadmisibilă.

Caracterul definitiv al hotărârilor pronunţate în procedura examinării admisibilităţii în principiu a contestaţiei în anulare se reţine în considerentele Deciziei nr. 5 din 04 martie 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru Dezlegarea unor Chestiuni de Drept în Materie Penală, obligatorie pentru instanţe, conform căreia, în concepţia C. proc. pen., atât încheierea prin care se dispune admiterea în principiu a contestaţiei în anulare, cât şi sentinţa sau decizia prin care se dispune respingerea, ca inadmisibilă, a contestaţiei în anulare, în cadrul procedurii de examinare a admisibilităţii în principiu, prevăzută în art. 431 din C. proc. pen., sunt hotărâri definitive, nesupuse căii de atac a apelului.

Mai mult, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a statuat, prin decizia nr. 5/2015, publicată în M. Of. nr. 248 din 10.04.2015, că "hotărârea pronunţată în procedura examinării admisibilităţii în principiu a contestaţiei în anulare, împotriva unei sentinţe pentru care nu este prevăzută o cale de atac, nu poate fi supusă apelului." Or, cu atât mai mult, hotărârea pronunţată în procedura examinării admisibilităţii în principiu a contestaţiei în anulare împotriva unei decizii nu poate fi supusă apelului

Pentru aceste considerente, în baza art. 421 pct. 1 lit. a) din C. proc. pen., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A.

Văzând şi dispoziţiile art. 275 alin. (2) din C. proc. pen.,

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A. împotriva deciziei penale nr. 1316/A din 17 octombrie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a II-a penală în dosarul nr. x/2018.

Obligă contestatorul la plata sumei de 200 RON, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 martie 2019.