Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 4062/2018

Şedinţa publică din data de 22 noiembrie 2018

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin Decizia civilă nr. 3133 din data de 21 septembrie 2018, pronunţată în Dosarul nr. x/2016 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, a fost respins, ca inadmisibil, recursul declarat de reclamanta SC A. SA împotriva Deciziei civile nr. 1802/AP din 27 octombrie 2017 a Curţii de Apel Braşov, secţia civilă.

A fost obligată recurenta pârâtă SC A. SA la plata sumei de 500 RON, reprezentând cheltuieli de judecată, către intimatul pârât B.

În motivare, s-a reţinut, în esenţă, că valoarea obiectului cererii de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată de reclamantă, este de 335.645,58 RON. Prin urmare, cum valoarea pretenţiei deduse judecăţii la data de 14 septembrie 2016, data înregistrării cererii de chemare în judecată, era sub valoarea de 1.000.000 RON inclusiv, recursul a fost respins, ca inadmisibil.

Împotriva acestei decizii, la data de 11 octombrie 2018, reclamanta SC A. SA a formulat contestaţie în anulare, întemeiată în drept pe art. 503 alin. (2) pct. 3 C. proc. civ. invocând necercetarea unui motiv de casare de către instanţa de recurs.

Analizând excepţia inadmisibilităţii contestaţiei în anulare, invocată din oficiu, Înalta Curte constată următoarele:

Potrivit art. 503 alin. (1) C. proc. civ. "Hotărârile definitive pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat şi nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata".

Decizia împotriva căreia a fost exercitată prezenta cale de atac a fost pronunţată în complet de filtru, în condiţiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ., soluţia fiind aceea de respingere, ca inadmisibil, a recursului declarat de reclamanta SC A. SA împotriva Deciziei civile nr. 1802/AP din 27 octombrie 2017 a Curţii de Apel Braşov, secţia civilă.

Înalta Curte reţine că, în completul de filtru, se analizează admisibilitatea căii de atac, respectiv aspecte ce ţin de legalitatea declarării recursului, îndeplinirea condiţiilor de formă prevăzute de art. 486 C. proc. civ., încadrarea motivelor de recurs stipulate de art. 488 C. proc. civ., precum şi respectarea termenului de declarare a căii de atac.

Prin urmare, procedura examinării recursului în complet de filtru vizează doar aspecte pur formale, care nu presupun analiza pe fond a motivelor de recurs invocate de către parte.

Potrivit dispoziţiilor art. 493 alin. (5) C. proc. civ. "în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac."

Rezultă deci, că legiuitorul a optat ca deciziile pronunţate în condiţiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ. să nu fie supuse niciunei căi de atac, ceea ce conduce la concluzia că aceste hotărâri nu pot fi atacate nici cu revizuire şi nici cu contestaţie în anulare.

Ca atare, în aplicarea dispoziţiilor legale sus-menţionate, împotriva Deciziei nr. 3133 din data de 21 septembrie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, nu poate fi exercitată nicio cale de atac, ordinară sau extraordinară, inclusiv contestaţie în anulare.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte, în aplicarea art. 457 alin. (1), coroborate cu cele ale art. 493 alin. (5) şi ale art. 503 C. proc. civ., va respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată în cauză.

Văzând dispoziţiile art. 451 alin. (1) C. proc. civ., precum şi chitanţa depusă în şedinţă publică şi aflată la dosar, urmează să oblige pe contestatoarea SC A. SA la plata sumei de 2.000 RON, cheltuieli de judecată către intimaţii C., D. şi E., reprezentând onorariu de avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de contestatoarea SC A. SA împotriva Deciziei civile nr. 3133 din data de 21 septembrie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, în Dosarul nr. x/2016.

Obligă pe contestatoarea SC A. SA la plata sumei de 2.000 RON, cheltuieli de judecată către intimaţii C., D. şi E.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2018.

Procesat de GGC - CT