Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 4081/2018

Şedinţa publică din data de 22 noiembrie 2018

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

La data de 26 octombrie 2018 a fost înregistrat pe rolul secţiei I civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Dosarul nr. x/2018, având ca obiect conflictul negativ de competenţă ivit între Judecătoria Arad şi Judecătoria Oradea în legătură cu soluţionarea cauzei privind pe petentul A., în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad, având ca obiect plângere contravenţională.

Prin rezoluţia din data de 1 noiembrie 2018, s-a stabilit termen la data de 22 noiembrie 2018, fără citarea părţilor, în camera de consiliu, în vederea examinării conflictului negativ de competenţă înregistrat spre soluţionare pe rolul secţiei I civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Examinând actele şi lucrările dosarului, prin prisma dispoziţiilor referitoare la competenţa materială funcţională a secţiei I civile a instanţei supreme în soluţionarea cauzei, Înalta Curte reţine următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art. 19 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 71/2011, începând cu data de 1 octombrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este organizată în 4 secţii: secţia I civilă, secţia a II-a civilă, secţia penală şi secţia de contencios administrativ şi fiscal, 4 complete de 5 judecători şi secţiile unite, cu competenţă proprie.

În speţă, se constată că obiectul cauzei, şi anume conflict de competenţă - plângere contravenţională, astfel cum este identificat în Nomenclatorul privind lista de obiecte ale dosarelor, se circumscrie competenţei alocate completelor de judecată din cadrul secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi, aşa cum rezultă şi din dispoziţiile art. 1 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 ce prevăd că orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.

Având în vedere obiectul cauzei, în respectarea dispoziţiilor legale anterior menţionate referitoare la competenţa materială funcţională a fiecărei instanţe, obligatorii pentru judecătorii secţiilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu aplicarea prevederilor art. 136 alin. (4) C. proc. civ., dosarul urmează a fi declinat spre competentă soluţionare secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei supreme.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2018.

Procesat de GGC - CT