Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia a II-a civilă

Decizia nr. 618/2019

Şedinţa publică din data de 22 martie 2019

Asupra recursului de faţă;

Din examinarea actelor din dosar, constată următoarele:

I. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Motru, reclamantul A. a chemat în judecată pârâtele S.C. B. S.A. şi S.C. B. S.A. - Agenţia Motru, solicitând ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se constate nulitatea absolută a clauzei de risc valutar prevăzută în contractul de credit nr. x din 26.07.2007, ca fiind abuzivă şi să se dispună îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - RON şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în RON a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să-i restituie sumele plătite în plus; constatarea ca fiind abuzive a clauzelor prevăzute la art. 4 (de la 4.1 până la 4.11 a, b, c, d, e) din contractul de credit nr. x din 26.07.2007, precum şi obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

II. Prin sentinţa civilă nr. 197 din data de 31 ianuarie 2018, Judecătoria Motru a admis, în parte, cererea formulată de reclamantul A. în contradictoriu cu pârâta S.C. B. S.A. - Agenţia Motru.

A constatat nulitatea absolută a clauzei înscrise la art. 4.11 lit. a) din contractul de credit ipotecar nr. x din 26.07.2007, respectiv clauza cu privire la comisionul de acordare credit abuzivă şi, în consecinţă, a dispus eliminarea acesteia din contract.

A obligat pârâtele S.C. B. S.A. - Agenţia Motru şi S.C. B. S.A. la restituirea către reclamant a sumei încasate cu titlu de comision de acordare credit, plătibilă în RON la cursul BNR de la data plăţii şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume începând cu data introducerii acţiunii, respectiv 14.06.2017 şi până la data plăţii efective.

A obligat pârâtele la 2.500 RON cheltuieli de judecată către reclamant.

A respins, în rest, cererea.

III. Împotriva acestei sentinţe au declarat apel atât reclamantul, cât şi pârâta.

Prin decizia civilă nr. 477 din 16 octombrie 2018, Tribunalul Gorj, secţia a II-a civilă, a respins apelul declarat de apelanta pârâtă B. S.A..

A admis apelul declarat de apelantul reclamant A.

A schimbat sentinţa în sensul că se constată nulitatea absolută parţială a clauzei de la art. 5.1 din contract prin care riscul valutar este lăsat în sarcina excluzivă a consumatorului, cu consecinţa recalculării şi plăţii ratelor creditului pe toată durata de derulare în moneda creditului la cursul de schimb valutar la data încheierii contractului.

A dispus restituirea sumelor încasate ca diferenţe de curs valutar actualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală aferentă de la data încasării la data restituirii.

A menţinut în rest dispoziţiile sentinţei.

A obligat intimata pârâtă la cheltuieli de judecată în cuantum de 4.500 RON, reprezentând onorariu avocat.

IV. Împotriva acestei decizii a formulat recurs C. S.A. prin Direcţia Juridic, D. şi E. şi F. (care a preluat calitatea procesuală a pârâtei S.C. B. S.A.), criticând-o pentru nelegalitate.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la data de 15 februarie 2019, sub nr. x/2016.

V. Examinând cu prioritate, în temeiul art. 132 alin. (1) raportat la art. 494 C. proc. civ., excepţia necompetenţei materiale în soluţionarea recursului declarat în cauză, invocată din oficiu, Înalta Curte reţine următoarele:

Recursul a fost declarat împotriva unei decizii pronunţate de tribunal, în apel, într-o cerere evaluabilă în bani în valoare de până la 200.000 RON inclusiv.

Potrivit art. 96 pct. 3 C. proc. civ., "curţile de apel judecă: ca instanţe de recurs, în cazurile anume prevăzute de lege", iar potrivit art. 97 pct. 1 din acelaşi act normativ, "Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă: recursurile declarate împotriva hotărârilor curţilor de apel, precum şi a altor hotărâri, în cazurile prevăzute de lege".

Prin decizia nr. 18 din 1 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 965 din 14 noiembrie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul competent să judece recursul în interesul legii a statuat că, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 96 pct. 3, art. 97 pct. 1 şi art. 483 din C. proc. civ., competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de către tribunale, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 RON inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369 din 30 mai 2017 a Curţii Constituţionale, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 582 din 20 iulie 2017, revine curţilor de apel.

Având în vedere că deciziile pronunţate în interesul legii au caracter obligatoriu pentru instanţele judecătoreşti de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform art. 517 alin. (4) C. proc. civ., rezultă că dezlegarea dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul competent să judece recursul în interesul legii, prin decizia nr. 18 din 1 octombrie 2018, se impune a fi respectată, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, 14 noiembrie 2018.

Pornind de la aceste consideraţii, instanţa supremă constată că obiectul prezentului recurs îl reprezintă decizia civilă nr. 477 din 16 octombrie 2018 pronunţată de Tribunalul Gorj, secţia a II-a civilă.

Fiind atacată o hotărâre pronunţată în apel de tribunal rezultă că recursul declarat împotriva acestei hotărâri este de competenţa materială a curţii de apel, ca instanţă imediat superioară tribunalului.

Având în vedere că instanţa imediat superioară Tribunalului Gorj este Curtea de Apel Craiova, rezultă că soluţionarea recursului declarat în prezenta cauză este de competenţa materială a celei din urmă menţionate instanţe.

Pentru aceste motive, în temeiul art. 132 alin. (1) şi (3) raportat la art. 96 pct. 3 şi art. 97 pct. 1 C. proc. civ., Înalta Curte va admite excepţia necompetenţei sale materiale şi va declina competenţa de soluţionare a recursului în favoarea Curţii de Apel Craiova.

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia a II-a civilă privind soluţionarea recursului declarat de recurenta-pârâtă C. S.A. prin Direcţia Juridică, D. şi E. şi F. împotriva deciziei nr. 477 din 16 octombrie 2018 pronunţată de Tribunalul Gorj, secţia a II-a civilă.

Trimite cauza spre competentă soluţionare Curţii de Apel Craiova.

Fără nicio cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 22 martie 2019.