Ședințe de judecată: Martie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 1231/2019

Şedinţa publică din data de 13 iunie 2019

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de 22 februarie 2019 pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, petenta A. a solicitat strămutarea dosarului nr. x/2019 al Tribunalului Botoşani, pentru motive de bănuială legitimă.

Conform verificărilor efectuate în sistemul informatic Ecris, dosarul ce face obiectul cererii de strămutare de faţă a fost înregistrat pe rolul instanţelor de judecată la data de 11 ianuarie 2016, dată în raport cu care erau aplicabile dispoziţiile C. proc. civ., aprobat prin Legea nr. 134/2010, având în vedere dispoziţiile art. 24 şi 25 noul C. proc. civ., ca şi ale art. 3 alin. (1) din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind C. proc. civ.

Potrivit art. 142 alin. (1) C. proc. civ., "cererea de strămutare întemeiată pe motive de bănuială legitimă este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripţia acesteia (...)".

Se constată că, în cauză, în susţinerea cererii de strămutare deduse judecăţii au fost invocate motive de bănuială legitimă, iar cererea este formulată cu privire la un dosar înregistrat ulterior intrării în vigoare a noului C. proc. civ. pe rolul Tribunalului Botoşani, instanţă aflată în circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Suceava.

Pentru aceste considerente, în aplicarea dispoziţiilor art. 131, raportat la art. 130 alin. (2) C. proc. civ. şi la art. 142 C. proc. civ., instanţa competentă material a soluţiona cauza este Curtea de Apel Suceava, instanţă în favoarea căreia va opera prezenta declinare de competenţă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Declină competenţa de soluţionare a cererii formulată de petenta A. privind strămutarea pricinii care face obiectul dosarului nr. x/2019 al Tribunalului Botoşani în favoarea Curţii de Apel Suceava.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 iunie 2019.

Procesat de GGC - CL