Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 596/2019

Şedinţa publică din data de 20 martie 2019

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin încheierea din 22 octombrie 2018, Curtea de Apel Piteşti, secţia I civilă, a suspendat judecata cauzei, în temeiul art. 242 alin. (1) C. proc. civ.

A constatat că instanţa de judecată a depus toate diligenţele necesare pentru aflarea domiciliilor intimaţilor A. şi B. şi a apreciat că această obligaţie revenea şi petentului C. Faţă de răspunsul primit, în sensul că sunt necesare mai multe date pentru identificarea părţilor, a considerat că se impune suspendarea judecării cauzei.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs C., solicitând admiterea acestuia şi continuarea judecăţii.

A arătat că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 242 C. proc. civ., întrucât cel care a întreprins demersurile a fost chiar el, solicitând SPCLEP Drăgăşani comunicarea datelor intimaţilor instanţei prin cerere scrisă, deşi această obligaţie îi revenea instanţei.

A precizat, în plus, că potrivit art. 154 alin. (8) C. proc. civ., instanţa are drept de acces direct la bazele de date electronice deţinute de autorităţi şi a solicitat accesarea acestora şi citarea părţilor.

Recursul urmează a fi respins ca lipsit de interes, în considerarea argumentelor ce succed:

Potrivit art. 414 alin. (1) C. proc. civ., încheierea prin care s-a dispus suspendarea poate fi atacată cu recurs, în mod separat, la instanţa ierarhic superioară, cât timp durează suspendarea cursului judecăţii dosarului.

Se observă însă că în cauză, la 18 februarie 2019, Curtea de Apel Piteşti a procedat la soluţionarea dosarului, care a are ca obiect o cerere de strămutare, în care s-a pronunţat încheierea atacată de suspendare a judecăţii cauzei.

În atare condiţii, Înalta Curte constată că nu mai subzistă interesul promovării căii extraordinare de atac, având în vedere că instanţa care a pronunţat hotărârea de suspendare a judecăţii, a repus cauza pe rol, soluţionând-o.

Pentru aceste considerente, recursul declarat în cauză urmează a se respinge ca lipsit de interes.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca lipsit de interes, recursul declarat de C. împotriva încheierii din 22 octombrie 2018 a Curţii de Apel Piteşti, secţia I civilă.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 20 martie 2019.

Procesat de GGC - GV