Ședințe de judecată: Martie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 993/2019

Şedinţa publică din data de 22 mai 2019

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

La data de 18 martie 2019, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost înregistrată cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva Deciziei civile nr. 635 din 15 septembrie 2010, pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti, secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, iar revizuentul nu a indicat temeiul de drept al cererii de revizuire.

Potrivit dispoziţiilor art. 322 alin. (1) din C. proc. civ., revizuirea unei hotărâri rămase definitive în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri date de o instanţă de recurs atunci când se evocă fondul, se poate cere pentru cazurile prevăzute de pct. 1 - 10 din C. proc. civ.

În ceea ce priveşte instanţa competentă să judece cererea de reviziuire, Înalta Curte arată că potrivit art. 323 alin. (1) C. proc. civ., cererea de revizuire se îndreaptă la instanţa care a dat hotărârea a cărei revizuire se cere, iar potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, în cazul art. 322 pct. 7, cererea de revizuire se va îndrepta la instanţa mai mare în grad faţă de instanţa sau instanţele care au pronunţat hotărârile potrivnice. Când cele două instanţe care au dat hotărârile potrivnice fac parte din circumscripţii judecătoreşti deosebite, instanţa mai mare în grad la care urmează să se îndrepte cererea de revizuire va fi aceea a instanţei care a dat prima hotărâre.

În cuprinsul cererii de revizuire, revizuentul A. nu a indicat temeiul de drept al cererii sale şi nici nu a invocat vreunul dintre cazurile de revizuire prevăzute la art. 322 pct. 1 - 10 C. proc. civ.

Cum, în cauză, decizia civilă a cărei revizuire se solicită a fost pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti, iar norma de competenţă reglementată de art. 323 alin. (1) C. proc. civ. este una imperativă, în baza art. 158 coroborat cu art. 159 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., Înalta Curte va declina competenţa de soluţionare a acestei cereri, în favoarea Curţii de Apel Ploieşti.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Declină competenţa de soluţionare a cererii de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva Deciziei nr. 635 din 15 septembrie 2010, pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti, secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, în favoarea Curţii de Apel Ploieşti.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 mai 2019.

Procesat de GGC - CL