Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 433/2020

Şedinţa publică din data de 13 februarie 2020

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Circumstanţele cauzei

Prin Sentinţa civilă nr. 122 din 22 august 2019 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, secţia I civilă a respins cererea formulată de petentul A. privind strămutarea procesului civil ce formează obiectul dosarului nr. x/2018 al Tribunalului Timiş.

Calea de atac exercitată în cauză

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs petentul A., înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 17 octombrie 2019.

Procedura de filtru

Învestită cu soluţionarea căii de atac, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a procedat, la data de 14 noiembrie 2019, la întocmirea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului, prin raport constatându-se că recursul este inadmisibil.

Completul de filtru C4, la data de 19 noiembrie 2019, constatând că raportul întruneşte condiţiile prevăzute de art. 493 alin. (3) din C. proc. civ., a dispus comunicarea acestuia, pentru ca părţile să formuleze punct de vedere, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 493 alin. (4) din acelaşi cod.

Potrivit dovezilor aflate la dosarul de recurs, raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului a fost comunicat părţilor, care nu au formulat punct de vedere cu privire la acesta.

Constatându-se încheiată procedura de filtru, dosarul a fost înaintat completului de judecată în vederea stabilirii termenului pentru soluţionarea căii de atac.

S-a fixat termen pentru judecarea recursului la 13 februarie 2020, în temeiul art. 493 alin. (5) C. proc. civ., fără citarea părţilor.

Soluţia şi considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Analizând recursul sub aspectul admisibilităţii, Înalta Curte constată următoarele:

Recursul este o cale extraordinară de atac care poate fi exercitată în termenul şi condiţiile prevăzute de lege.

Potrivit dispoziţiilor art. 144 alin. (2) C. proc. civ. "hotărârea asupra strămutării se dă fără motivare şi este definitivă".

Din coroborarea acestor dispoziţii legale cu cele ale art. 634 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., potrivit cărora sunt hotărâri definitive cele care nu sunt supuse apelului şi nici recursului, rezultă că hotărârile prin care se soluţionează cererile de strămutare nu sunt susceptibile de recurs.

Aşa fiind, rezultă că hotărârea recurată în prezenta cauză, respectiv Sentinţa civilă nr. 122 din 22 august 2019 a Curţii de Apel Timişoara, secţia I civilă, prin care a fost respinsă cererea formulată de petentul A. privind strămutarea procesului civil ce formează obiectul dosarului nr. x/2018 al Tribunalului Timiş, nu este supusă căii de atac a recursului.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul formulat în cauză de petentul A..

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de petentul A. împotriva Sentinţei civile nr. 122 din 22 august 2019 a Curţii de Apel Timişoara, secţia I civilă, pronunţată în dosarul nr. x/2019.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 13 februarie 2020.

Procesat de GGC - MM