Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 550/2020

Şedinţa publică din data de 26 februarie 2020

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, la data de 7 februarie 2020, petentul A. a solicitat strămutarea dosarului nr. x/2015 de la Tribunalul Botoşani la o altă instanţă, egală în grad, motivat de împrejurarea că avocatul părţii adverse a fost magistrat la această instanţă, astfel încât imparţialitatea judecătorilor din completul de judecată poate fi afectată.

Cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 140 - 145 C. proc. civ.

Analizând cauza, Înalta Curte constată următoarele:

Potrivit art. 142 alin. (1) C. proc. civ., "cererea de strămutare întemeiată pe motive de bănuială legitimă este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripţia acesteia ...".

Or, în cauză, cererea de strămutare dedusă judecăţii este întemeiată, aşa cum s-a arătat anterior, pe motive de bănuială legitimă şi este formulată cu privire la un dosar înregistrat ulterior intrării în vigoare a noului C. proc. civ. pe rolul Judecătoriei Botoşani, ca instanţă de fond, în prezent dosarul aflându-se în apel pe rolul Tribunalului Botoşani, instanţă în raport de care s-a formulat cererea de strămutare şi care se află în circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Suceava.

Susţinerile petentului conform cărora avocatul părţilor adverse a avut calitatea de magistrat la instanţa unde se dezbate fondul nu sunt de natură să atragă competenţa Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie în soluţionarea cererii de strămutare, întrucât dispoziţiile legale ce reglementează competenţa atunci când una din părţi are calitatea de judecător (art. 127 C. proc. civ.) se referă la situaţia în care această calitate este deţinută de către una din părţi, iar nu de apărătorul sau mandatarul acestora, astfel încât nu sunt incidente cauzei pendinte.

Pentru aceste considerente, în aplicarea dispoziţiilor art. 131 raportat la art. 142 C. proc. civ., instanţa competentă material a soluţiona cauza este Curtea de Apel Suceava, instanţă în favoarea căreia va opera prezenta declinare de competenţă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Declină competenţa de soluţionare a cererii de strămutare a dosarului nr. x/2015 al Tribunalului Botoşani, formulată de petentul A., în favoarea Curţii de Apel Suceava.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 26 februarie 2020.

GGC - CL