Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 606/2020

Şedinţa publică din data de 27 februarie 2020

Asupra cererii de revizuire de faţă, constată următoarele:

Prin încheierea de şedinţă din 3 decembrie 2019 pronunţată în Dosarul nr. x/2019 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, în temeiul dispoziţiilor art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., a fost suspendată judecata cererii de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva Deciziei nr. 1446 din 19 septembrie 2019 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă.

Împotriva acestei încheieri, petentul A. a formulat cerere de revizuire.

Analizând cererea de revizuire sub aspectul admisibilităţii sale, Înalta Curte constată următoarele:

Prevederile art. 513 alin. (3) C. proc. civ. fixează limitele în care se poartă dezbaterile asupra unei cereri de revizuire, indiferent de motivul de revizuire pe care cererea se fundamentează. Astfel, dezbaterile sunt limitate la admisibilitatea revizuirii şi la faptele pe care se întemeiază.

Revizuirea este o cale extraordinară de atac ce permite retractarea unei hotărâri numai pentru cauzele strict şi limitativ prevăzute de lege.

Potrivit art. 509 alin. (1) C. proc. civ., se poate cere revizuirea unei hotărâri rămase definitive în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul.

În cauza dedusă judecăţii, prin încheierea de şedinţă din 3 decembrie 2019 pronunţată în Dosarul nr. x/2019 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, în temeiul dispoziţiilor art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., a fost suspendată judecata cererii de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva Deciziei nr. 1527 din 26 septembrie 2019 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă.

Se constată astfel că, hotărârea supusă revizuirii în prezenta cauză nu se încadrează în prima ipoteză a dispoziţiilor legale menţionate, nefiind o hotărâre pronunţată de o instanţă de fond sau apel, dar nici în cea de a doua condiţie, aceea ca hotărârea atacată să fie pronunţată de o instanţă de recurs.

Întrucât prin încheierea atacată a fost suspendată judecata unei cereri de revizuire, această încheiere nu se încadrează printre hotărârile prevăzute de dispoziţiile art. 509 alin. (1) C. proc. civ., pentru a fi susceptibilă de a fi atacată pe calea revizuirii.

Neîndeplinind condiţia textului de lege enunţat, decizia atacată nu este susceptibilă de exerciţiul căii de atac a revizuirii, astfel că, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire cu care a fost învestită.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva încheierii de şedinţă din 3 decembrie 2019 pronunţată în Dosarul nr. x/2019 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27 februarie 2020.

GGC - NN