Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1453/2020

Şedinţa publică de la 6 martie 2020

Asupra cererii de revizuire de faţă;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

1. Hotărârea contestată pe calea de atac a revizuirii

Prin Decizia civilă nr. 161/2019 din 8 februarie 2019 pronunţată în Dosarul nr. x/2018, Tribunalul Bacău, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, a admis apelul formulat de UAT Comuna Caşin în contradictoriu cu intimat SC A. SRL, intimat SC P. E.J. B., a anulat sentinţa atacată, iar în judecarea cererii:

A admis excepţia tardivităţii contestaţiei la executarea silită însăşi.

A respins contestaţia la executarea silită însăşi, ca tardiv formulată.

A admis în parte contestaţia la executare.

A anulat actele de executare emise în data de 21.12.2017, respectiv încheierea executorului judecătoresc şi adresa de înfiinţare şi înştiinţarea poprii.

2. Cererea de revizuire

Împotriva Deciziei nr. 161/2019 din 8 februarie 2019 pronunţată de Tribunalul Bacău, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în Dosarul nr. x/2018 a formulat cerere de revizuire, întemeiată în drept pe art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., pârâta A. SRL, în contradictoriu cu intimatele Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Caşin şi SC P. E.J. B., prin care a solicitat admiterea cererii de revizuire şi anularea hotărârii atacate.

În motivarea căii de atac, revizuenta a susţinut în esenţă că hotărârea atacată încalcă autoritatea de lucru judecat a Sentinţei civile nr. 668/2015, dată de aceeaşi instanţă în Dosarul nr. x/2015, modificată în parte prin Decizia Curţii de Apel Bacău, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, nr. 4/2016 pronunţată la data de 14 ianuarie 2016 în Dosarul nr. x/2015.

3. Apărările formulate în cauză

Legal citată, intimata UAT Comuna Caşin a formulat întâmpinare, prin care a invocat în principal excepţia tardivităţii cererii de revizuire, iar în subsidiar a solicitat respingerea acesteia ca inadmisibilă.

Revizuenta A. SRL a formulat răspuns la întâmpinare prin care a solicitat respingerea excepţiei tardivităţii invocată de către partea adversă, admiterea cererii de revizuire şi, pe cale de consecinţă, anularea Hotărârii nr. 161/2019 din 8 februarie 2019 pronunţată de Tribunalul Bacău, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în Dosarul nr. x/2018.

4. Considerentele şi soluţia asupra cererii de revizuire

Înainte de a proceda la analizarea criticilor formulate de revizuentă, pe fondul cererii de revizuire, Înalta Curte, în conformitate cu dispoziţiile art. 248 C. proc. civ., va analiza mai întâi excepţia tardivităţii declarării cererii de revizuire, invocată prin întâmpinare de către intimata UAT Comuna Caşin.

Cererea de revizuire este o cale de atac de retractare reglementată de disp. art. 509 - 513 C. proc. civ. care poate fi exercitată numai în condiţiile şi cazurile expres prevăzute de art. 509 - 511 C. proc. civ.

Conform art. 511 C. proc. civ. "termenul de revizuire este de o lună şi se va socoti potrivit pct. 8, în cazul prevăzut de art. 509 alin. (1) pct. 8 de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri".

Aşadar, textul legal precitat, instituie termenul de o lună, care în cazul de faţă curge de la data pronunţării Deciziei nr. 161/2019 din 8 februarie 2019 a Tribunalului Bacău, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în raport de care revizuenta îşi întemeiază cererea de revizuire pe dispoziţiile art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ.

Cererea de revizuire dedusă judecăţii este formulată de revizuenta A. SRL la data de 22.08.2019, cu depăşirea termenului de o lună prevăzut de art. 511 C. proc. civ.

Potrivit dispoziţiilor art. 185 alin. (1) din C. proc. civ. Când un drept procesual trebuie exercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului, în afară de cazul în care legea dispune altfel. Actul de procedură făcut peste termen este lovit de nulitate.

Astfel, cum s-a arătat anterior, termenul de o lună în care se poate formula cererea de revizuire pentru cazul invocat, este socotit de la momentul pronunţării deciziei a cărei revizuire se solicită, respectiv Decizia nr. 161/2019 din 8 februarie 2019 a Tribunalului Bacău, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, care este şi momentul rămânerii definitive a acesteia, indiferent de momentul când partea interesată a luat cunoştinţă de motivele hotărârii atacate.

Faţă de acestea, nu pot fi primite susţinerile în sensul că cererea de revizuire întemeiată pe dispoziţiile art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., putea fi făcută doar după redactarea hotărârii şi analizarea argumentelor instanţei în sprijinul soluţiei pronunţate, în condiţiile în care aşa cum s-a arătat anterior, dispoziţiile art. 511 C. proc. civ. fac trimitere expresă la data pronunţării hotărârii, fără a face vreo distincţie cu privire la considerentele pe care instanţa le-ar expune în motivare. În consecinţă cererea de revizuire trebuia depusă cu respectarea termenului prevăzut de lege, indiferent de momentul redactării deciziei atacate.

Faţă de aceste considerente şi în temeiul dispoziţiilor art. 185 alin. (1) C. proc. civ. cu referire la art. 511 alin. (1) pct. 8 coroborat cu art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., Înalta Curte va admite excepţia tardivităţii şi va respinge cererea de revizuire declarată de revizuenta SC A. SRL împotriva Deciziei civile nr. 161/2019 din 8 februarie 2019, pronunţată de Tribunalul Bacău, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca fiind tardiv formulată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Admite excepţia tardivităţii.

Respinge revizuirea declarată de revizuenta SC A. SRL împotriva Deciziei civile nr. 161/2019 din 8 februarie 2019, pronunţată de Tribunalul Bacău, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca fiind tardiv formulată.

Cu recurs.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 6 martie 2020.

GGC - GV