Ședințe de judecată: Martie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia a II-a civilă

Decizia nr. 283/2020

Şedinţa publică din data de 4 februarie 2020

Asupra conflictului negativ de competenţă de faţă, din examinarea actelor şi lucrărilor din dosar constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Caraş-Severin la 14 octombrie 2019, sub nr. x/2019, creditoarea Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timişoara, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Caraş-Severin, a solicitat să se dispună deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei împotriva debitoarei A. S.R.L., pentru creanţa bugetară în cuantum de 88.047 RON.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 38 alin. (2) lit. c) pct. 1-4 şi art. 70 din Legea nr. 85/2014.

Prin sentinţa civilă nr. 311/JS din 28 noiembrie 2019, Tribunalul Caraş-Severin a admis excepţia necompetenţei sale teritoriale, invocată din oficiu şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Mehedinţi.

Pentru a hotărî astfel, Tribunalul Caraş-Severin a reţinut că a fost învestit cu soluţionarea unei cereri de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva debitoarei A. S.R.L.

După evocarea dispoziţiilor art. 120 C. proc. civ. şi art. 41 alin. (1)-(2) din Legea nr. 85/2014, acelaşi tribunal a constatat că, la 7 decembrie 2007, a fost înregistrat în registrul comerţului noul sediu al societăţii A. S.R.L., ca fiind în Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi.

Totodată, a reţinut că societatea debitoare a fost radiată din Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, începând cu 3 iulie 2009, ca urmare a schimbării sediului său, conform menţiunii înregistrate la O.N.R.C. sub nr. x din 17 octombrie 2019.

Astfel, acelaşi tribunal a reţinut că societatea parâtă a avut sediul în comuna Cornea, judeţul Caraş-Severin, până la 3 iulie 2009.

Constatând că societatea debitoare şi-a schimbat sediul anterior depunerii cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, Tribunalul Caraş-Severin a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Mehedinţi.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Mehedinţi sub acelaşi număr de dosar.

Prin sentinţa nr. 273/2019 din 13 decembrie 2019, Tribunalul Mehedinţi a admis excepţia necompetenţei sale teritoriale şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Caraş-Severin; a constatat că s-a ivit conflictul negativ de competenţă între instanţele sesizate şi a înaintat dosarul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării conflictului.

Pentru a hotărî astfel, Tribunalul Mehedinţi a evocat dispoziţiile art. 41 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, după care a constatat că societatea debitoare A. S.R.L. are sediul în judeţul Caraş-Severin, din anul 2009, conform extrasului O.N.R.C. nr. x din 4 decembrie 2019.

Acelaşi tribunal a reţinut că, anterior anului 2009, societatea debitoare a avut sediul în Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, fiind radiată şi înmatriculată la O.R.C. Caraş-Severin, conform extrasului O.N.R.C. nr. x din 4 decembrie 2019.

Ca atare, Tribunalul Mehedinţi a reţinut că instanţa competentă să soluţioneze cauza este Tribunalul Caraş-Severin.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 6 ianuarie 2020.

Analizând actele şi lucrările dosarului în vederea emiterii regulatorului de competenţă, Înalta Curte reţine următoarele:

Potrivit art. 133 pct. 2 teza I C. proc. civ., există conflict negativ de competenţă când două sau mai multe instanţe şi-au declinat reciproc competenţa de a judeca acelaşi proces.

Verificând dacă sunt întrunite cerinţele acestui text de lege în vederea emiterii regulatorului de competenţă, Înalta Curte constată că cele două instanţe - Tribunalul Caraş-Severin şi Tribunalul Mehedinţi - s-au declarat deopotrivă necompetente să judece aceeaşi cauză, declinările de competenţă între instanţele sesizate sunt reciproce şi cel puţin una dintre cele două instanţe este competentă să soluţioneze cauza.

Fiind îndeplinite condiţiile anterior evocate, Înalta Curte va proceda la soluţionarea prezentului conflict negativ de competenţă prin emiterea regulatorului de competenţă.

Acţiunea are ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei împotriva societăţii A. S.R.L., fiind întemeiată pe dispoziţiile art. 38 alin. (2) lit. c) pct. 1-4 şi art. 70 din Legea nr. 85/2014.

Potrivit art. 120 C. proc. civ., "cererile în materia insolvenţei sau concordatului preventiv sunt de competenţa exclusivă a tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are sediul debitorul".

Conform art. 41 alin. (1) teza I din Legea nr. 85/2014, "toate procedurile prevăzute de prezentul capitol, cu excepţia apelului, sunt de competenţa tribunalului sau, dacă este cazul, a tribunalului specializat în a cărui circumscripţie debitorul şi-a avut sediul social/profesional cel puţin 6 luni anterior datei sesizării instanţei".

De asemenea, potrivit art. 41 alin. (2) din Legea nr. 85/2014, "sediul social/profesional al debitorului este cel cu care figurează acesta în registrul comerţului, respectiv în registrul societăţilor agricole sau în registrul asociaţilor şi fundaţiilor. În cazul în care sediul a fost schimbat cu mai puţin de 6 luni anterior depunerii cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, sediul social/profesional al debitorului este cel cu care acesta figura la registrul comerţului, respectiv în registrul societăţilor agricole sau în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor înainte de schimbare".

În aplicarea acestor texte de lege, instanţa supremă constată că societatea debitoare A. S.R.L. are sediul în satul Cornea, judeţul Caraş-Severin, începând cu 18 iunie 2009, conform extrasului O.N.R.C. nr. x din 4 decembrie 2019 .

Anterior datei de 18 iunie 2009, societatea debitoare a avut sediul în Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, fiind radiată de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, ca urmare a schimbării sediului său, conform extrasului O.N.R.C. nr. x din 4 decembrie 2019 .

Cum cererea de deschidere a procedurii insolvenţei a fost introdusă la 14 octombrie 2019, rezultă că societatea debitoare A. S.R.L. a avut sediul în satul Cornea, judeţul Caraş-Severin, mai mult de 6 luni înainte de data sesizării instanţei, conform art. 41 alin. (1) teza I din Legea nr. 85/2014.

Prin urmare, instanţa competentă să soluţioneze cauza este Tribunalul Caraş-Severin, în circumscripţia căruia se află sediul societăţii debitoare.

Pentru aceste motive, în aplicarea dispoziţiilor art. 41 alin. (1) teza I şi alin. (2) din Legea nr. 85/2014, raportat la art. 120 şi art. 135 alin. (4) C. proc. civ., Înalta Curte urmează a stabili competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Caraş-Severin.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Stabileşte competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Caraş-Severin.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 4 februarie 2020.