Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia a II-a civilă

Decizia nr. 1117/2020

Şedinţa publică din data de 24 iunie 2020

Asupra cererii de faţă;

Din examinarea actelor din dosar, constată următoarele:

Prin petiţia înregistrată sub nr. x din 10 februarie 2020, petenta A. I.F.N. S.A. a solicitat strămutarea judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secţia I civilă şi suspendarea judecării procesului ce formează obiectul acestui dosar, până la soluţionarea cererii de strămutare.

Potrivit art. 143 alin. (1) C. proc. civ.:

"La solicitarea celui interesat, completul de judecată poate dispune, dacă este cazul, suspendarea judecării procesului, cu darea unei cauţiuni în cuantum de 1000 RON. Pentru motive temeinice, suspendarea poate fi dispusă în aceleaşi condiţii, fără citarea părţilor, chiar înainte de primul termen de judecată".

În ce priveşte caracterul cererii de suspendare a judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secţia I civilă, prevăzută de art. 143 alin. (1) C. proc. civ., se reţine că această cerere este aferentă cererii de strămutare, având un caracter incidental.

Aşa fiind, este vorba de o cerere ce se circumscrie dispoziţiilor art. 30 alin. (6) C. proc. civ., care prevăd că cererile incidentale sunt cele formulate în cadrul unui proces aflat în desfăşurare.

Prin urmare, cererea de suspendare a judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secţia I civilă este o cerere exclusiv incidentală, de vreme ce nu poate fi formulată separat, pe cale principală, neavând în esenţa sa o existenţă de sine stătătoare.

Înalta Curte reţine că se solicită strămutarea dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secţia I civilă, având ca obiect o acţiune formulată după data intrării în vigoare a noului C. proc. civ., iar potrivit dispoziţiilor art. 142 alin. (1) din acelaşi act normativ, "Cererea de strămutare întemeiată pe motiv de bănuială legitimă este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripţia acesteia".

În conformitate cu art. 123 alin. (1) C. proc. civ., "Cererile accesorii, adiţionale, precum şi cele incidentale se judecă de instanţa competentă pentru cererea principală, chiar dacă ar fi de competenţa materială sau teritorială a altei instanţe judecătoreşti, cu excepţia cererilor prevăzute la art. 120."

Cum judecata cererii de strămutare a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secţia I civilă este de competenţa Curţii de Apel Piteşti, Înalta Curte reţine că nu este competentă să soluţioneze cererea vizând suspendarea dosarului a cărui strămutare s-a solicitat, motiv pentru care, în temeiul dispoziţiilor 123 alin. (1), raportat la art. 142 alin. (1) şi art. 132 alin. (3) din C. proc. civ., va trimite cauza având ca obiect cererea formulată de petenta A. I.F.N. S.A., la instanţa competentă, respectiv Curtea de Apel Piteşti.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Trimite cererea formulată de petenta A. I.F.N. S.A. privind suspendarea judecării dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secţia I civilă, până la soluţionarea cererii de strămutare, Curţii de Apel Piteşti, în vederea soluţionării.

Fără nicio cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 24 iunie 2020.