Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia a II-a civilă

Decizia nr. 1137/2020

Decizia nr. 1137

Şedinţa publică din data de 24 iunie 2020

Asupra recursului de faţă, constată următoarele:

Prin încheierea de şedinţă din 24 octombrie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, secţia I civilă în dosarul nr. x/2018, în temeiul dispoziţiilor art. 520 alin. (4) C. proc. civ. s-a dispus suspendarea judecării apelului declarat de pârâta CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII HUNEDOARA împotriva sentinţei civile nr. 739/2018, pronunţată de Tribunalul Hunedoara, secţia I civilă, până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarele nr. x/2018 si nr. y/2018

Împotriva acestei încheieri, a declarat recurs reclamantul A., în motivare, recurentul arătând, în esenţă, că în mod eronat s-a reţinut că deciziile pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarele nr. x/2018 şi y/2018, vizând dezlegarea unor chestiuni de drept, au legătură cu prezenta cauză.

Prin întâmpinare, intimata CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII HUNEDOARA a solicitat respingerea recursului ca nefondat.

A fost întocmit raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului.

Completul de filtru, constatând că raportul întruneşte condiţiile art. 493 alin. (3) C. proc. civ. a dispus, prin încheierea din 13 mai 2020, comunicarea raportului părţilor, pentru ca acestea să depună puncte de vedere.

Intimata-pârâtă a depus punct de vedere cu privire la raport.

Analizând recursul formulat, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că este rămas fără interes, pentru următoarele considerente:

Partea care promovează acţiunea şi/sau căile de atac este obligată să respecte condiţiile de exercitare a acţiunii, după caz, căile de atac prevăzute de lege.

Interesul reprezintă una dintre condiţiile necesare pentru existenţa dreptului la acţiune, adică folosul practic imediat pe care îl are o parte pentru a justifica punerea în mişcare a procedurii judiciare.

Conform dispoziţiilor art. 33 C. proc. civ., interesul trebuie să fie determinat, legitim, personal, născut şi actual, ultima condiţie nemaifiind îndeplinită în speţă, recurentul-reclamant nemaiavând interes în susţinerea căii de atac promovate, având în vedere că judecata apelului a fost redeschisă la 17 aprilie 2019, iar Curtea de Apel Alba Iulia, secţia I civilă a soluţionat cauza prin decizia civilă nr. 1032 din 3 iulie 2019.

În consecinţă, pentru considerentele ce preced, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, raportat la dispoziţiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ., va respinge recursul declarat de recurentul-reclamant A. împotriva încheierii din 24 octombrie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Alba Iulia, secţia I civilă în dosarul nr. x/2018, ca rămas fără interes.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant A. împotriva încheierii din 24 octombrie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Alba Iulia, secţia I civilă în dosarul nr. x/2018, ca rămas fără interes.

Fără nicio cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 24 iunie 2020.