Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 425/2021

Şedinţa publică din data de 22 aprilie 2021

Deliberând asupra admisibilităţii contestaţiei de faţă, în baza actelor şi lucrărilor din dosar, constată următoarele:

I. Prin Încheierea nr. 18 din data de 13.01.2021 pronunţată de Tribunalul Suceava în Dosar nr. x/2020, s-a anulat cererea formulată în numele petentului A., având ca obiect contestaţie privind durata procesului penal vizând Dosarul nr. x/2019 al Judecătoriei Vatra Dornei, constatând că, cererea nu este semnată, nu există dovada că aceasta este asumată de persoana care a formulat-o, fapt pentru care instanţa nu poate fi în mod legal învestită cu judecarea acesteia, astfel că, a constatat nulitatea cererii formulată în numele petentului.

II. Împotriva Încheierii nr. 18 din data de 13.01.2021 pronunţată de Tribunalul Suceava petentul A. a formulat contestaţie.

Prin Decizia penală nr. 31 din 22 februarie 2021, Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 1 lit. a) teza a II-a din C. proc. pen., a respins, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de contestatorul A. împotriva Încheierii nr. 18 din data de 13.01.2021 pronunţate de Tribunalul Suceava în Dosar nr. x/2020.

În acest sens, Curtea de Apel Suceava a reţinut că în C. proc. pen. sunt reglementate hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării, căile de atac ordinare care pot fi exercitate împotriva acestora, termenele de declarare şi motivele pentru care se poate cere reformarea lor.

Dispoziţiile art. 4251 alin. (1) din C. proc. pen. prevăd că se poate exercita calea de atac a contestaţiei numai atunci când legea o prevede expres, prevederile prezentului articol fiind aplicabile când legea nu prevede altfel.

În speţă, contestatorul A. a declarat contestaţie împotriva Încheierii nr. 18 din data de 13.01.2021 pronunţată de Tribunalul Suceava în Dosar nr. x/2020, încheiere care este însă definitivă, nefiind aşadar susceptibilă de reformare prin promovarea acestei căi ordinare de atac.

Recunoaşterea valabilităţii promovării unei căi de atac în alte situaţii decât cele prevăzute de lege, ar conduce la încălcarea principiului legalităţii căilor de atac consfinţit prin art. 129 din Constituţie, ceea ce este inadmisibil.

III. Împotriva Deciziei penale nr. 31 din 22 februarie 2021, Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, contestatorul A. a formulat prezenta cale de atac.

Înalta Curte, analizând hotărârea atacată, constată inadmisibilitatea contestaţiei.

Procesul penal se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile legale, iar hotărârile judecătoreşti sunt supuse numai acelor căi de atac prevăzute de lege.

Înalta Curte reţine că dreptul la un proces echitabil garantat de art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului impune existenţa unei căi judiciare efective care să permită părţii de a beneficia de o cale de atac, dreptul de acces la o instanţă fiind un element inerent al garanţiilor consacrate de acest articol şi oferă instanţei dreptul, ca în fiecare caz, să procedeze la o evaluare în lumina particularităţilor procedurii, pentru ca în aplicarea normelor de procedură, să se evite un formalism excesiv care ar aduce atingere caracterului echitabil al procedurilor şi o flexibilitate excesivă care ar conduce la eliminarea condiţiilor procedurale stabilite de lege.

Astfel, o hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege, principiu statuat la art. 16 din Legea nr. 304/2004, articol ce reprezintă, de altfel, o aplicaţie a dispoziţiilor art. 129 din Constituţie care prevăd că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătoreşti sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condiţiile legii.

Conform art. 550 alin. (1) coroborat cu art. 551 alin. (1) pct. 1 din C. proc. pen., hotărârile pentru care nu este prevăzută calea de atac a contestaţiei sau apelului rămân definitive la data pronunţării lor şi devin executorii, ele neputând fi atacate ulterior.

Totodată, dispoziţiilor art. 4251 alin. (1) C. proc. pen. prevăd: "calea de atac a contestaţiei se poate exercita numai atunci când legea o prevede expres".

În acest context, Înalta Curte constată că a fost învestită cu soluţionarea contestaţiei formulată de contestatorul A. împotriva Deciziei penale nr. 31 din 22 februarie 2021, Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, prin care, a fost respinsă, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de contestatorul A. împotriva Încheierii nr. 18 din data de 13.01.2021 pronunţate de Tribunalul Suceava în Dosar nr. x/2020, decizia purtând menţiunea, definitivă".

Prin urmare, contestatorul A. a formulat contestaţie împotriva unei hotărâri definitive, învestind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu soluţionarea unei căi de atac care nu întruneşte cerinţele textelor legale menţionate şi, ca atare, nu este admisibilă potrivit dreptului comun.

Or, dacă legea nu prevede vreo cale de atac, nu se pot crea artificial astfel de căi, legislaţia referitoare la formalităţile şi termenele care trebuie respectate pentru a formula o cale de atac vizând asigurarea bunei administrări a justiţiei şi respectarea, în special, a principiului securităţii juridice.

Aşadar, recunoaşterea unei căi de atac în situaţii neprevăzute de legea procesuală penală, constituie o încălcare a principiului legalităţii căilor de atac şi, din acest motiv, apare ca o soluţie inadmisibilă în ordinea de drept, sancţiunea procedurală a inadmisibilităţii intervenind atunci când părţile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude.

Pentru aceste motive, va respinge, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de contestatorul A. împotriva Deciziei nr. 31 din data de 22 februarie 2021 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori.

În conformitate cu art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga contestatorul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de contestatorul A. împotriva Deciziei nr. 31 din data de 22 februarie 2021 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori.

Obligă contestatorul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 22 aprilie 2021.

GGC - GV