Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 1830/2015

Şedinţa din camera de consiliu de la 24 septembrie 2015

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin încheierea din 21 octombrie 2014, Curtea de Apel Suceava, secţia I civilă a dispus suspendarea judecării apelului declarat de reclamantul L.A. împotriva Sentinţei civile nr. 346 din 12 martie 2014 a Tribunalului Botoşani, în baza dispoziţiilor art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., pentru lipsa părţilor.

Împotriva acestei încheieri a declarat recurs reclamantul L.A..

În dezvoltarea motivelor de recurs, reclamantul a formulat susţineri cu privire la fondul litigiului, iar în ce priveşte încheierea recurată arată că nu s-a putut prezenta la termenul fixat.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, la data de 23 aprilie 2015.

Învestită cu soluţionarea căii de atac, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a procedat, la data de 10 iunie 2015, la întocmirea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului, prin raport constatându-se că recursul este admisibil, însă susţinerile formulate de recurentul-reclamant prin memoriul de recurs nu se încadrează în motivele de nelegalitate prevăzute de art. 488 C. proc. civ.

Completul de filtru C4, la data de 11 iunie 2015, constatând că raportul întruneşte condiţiile prevăzute de art. 493 alin. (3) C. proc. civ., a dispus comunicarea acestuia părţilor, pentru ca acestea să depună puncte de vedere, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 493 alin. (4) din acelaşi cod.

Potrivit dovezilor aflate la dosarul de recurs, raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului a fost comunicat părţilor, care nu au formulat puncte de vedere.

Constatându-se încheiată procedura de filtru, dosarul a fost înaintat completului de judecată în vederea stabilirii termenului pentru soluţionarea căii de atac.

Pentru soluţionarea recursului, s-a acordat termen la 24 septembrie 2015, fără citarea părţilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ.

Analizând recursul formulat, Înalta Curte constată următoarele:

Calea de atac a recursului a fost exercitată împotriva unei încheieri prin care s-a dispus, în baza dispoziţiilor art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., suspendarea pentru lipsa părţilor.

Prin memoriul de recurs, recurentul-reclamant a formulat susţineri cu privire la fondul litigiului dintre părţi, iar în ce priveşte încheierea recurată, a susţinut că nu s-a putut prezenta la termenul la care s-a dispus măsura suspendării, întrucât a fost bolnav.

Potrivit art. 489 alin. (2) C. proc. civ., sancţiunea nulităţii recursului "intervine în cazul în care motivele invocate nu se încadrează în motivele de casare prevăzute de art. 488."

Condiţia legală a dezvoltării motivelor de recurs implică determinarea greşelilor anume imputate instanţei şi încadrarea lor în motivele de nelegalitate, limitativ prevăzute de art. 488 C. proc. civ. întrucât, potrivit legii, nu orice nemulţumire a părţii poate duce la casarea sau modificarea unei hotărâri.

Simpla susţinere a recurentului, în sensul că nu s-a putut prezenta la termen întrucât a fost bolnav nu constituie un motiv de nelegalitate care să permită încadrarea în motivele de nelegalitate, expres şi limitativ prevăzute de art. 488 C. proc. civ.

Se constată astfel, că recurentul nu s-a conformat exigenţelor art. 489 alin. (2) C. proc. civ., neindicând motive de nelegalitate, dintre cele prevăzute de art. 488 C. proc. civ. şi nici nu a formulat critici susceptibile de încadrare, din oficiu, în vreunul dintre aceste motive de nelegalitate. În aceste condiţii, având totodată în vedere că nu pot fi reţinute nici motive de ordine publică, Înalta Curte va aplica sancţiunea expres prevăzută de prevederile art. 489 alin. (2) C. proc. civ. coroborate cu cele ale art. 493 alin. (5) din acelaşi cod, respectiv aceea a anulării recursului, admiţând excepţia cu acest obiect.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Anulează recursul declarat de reclamantul L.A. împotriva încheierii din 21 octombrie 2014 a Curţii de Apel Suceava, secţia I civilă, pronunţată în Dosarul nr. 3602/40/2013.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 24 septembrie 2015.

Procesat de GGC - CL