Ședințe de judecată: Martie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2019) » Comunicat de presă privind vizita de lucru a președintelui Curții Europene a Drepturilor Omului la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție 7 martie 2019

Comunicate de presă (2019)

Comunicat de presă privind vizita de lucru a președintelui Curții Europene a Drepturilor Omului la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție 7 martie 2019

08.03.2019

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

privind vizita de lucru a domnului GUIDO RAIMONDI – preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție

 

La data de 7 martie 2019, preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, dl. judecător GUIDO RAIMONDI, judecătorul român la CEDO, d-na IULIA ANTONELLA MOTOC şi grefierul şef al CEDO, dl. RODERICK LIDDELL au efectuat o vizită de lucru la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La întâlnirea cu înalţii reprezentanţi CEDO au participat judecători şi magistraţi asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, d-na judecător SIMONA CAMELIA MARCU, judecător al Înaltei Curţi, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi conducerea instanţei supreme, reprezentată de preşedinte şi vicepreşedinţi.

Tema centrală a intervenţiei domnului preşedinte GUIDO RAIMONDI a fost independenţa justiţiei, în acest context fiind subliniată importanţa dialogului între instanţele naţionale şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului care, prin jurisprudenţa sa, consacră şi susţine acest principiu ca o componentă de bază a dreptului la un proces echitabil.

În cadrul dialogului ce a avut loc, au fost abordate mai multe probleme de actualitate privind independenţa justiţiei şi a fost subliniată deschiderea judecătorilor români spre însuşirea şi aprofundarea valorilor şi principiilor consacrate prin jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Judecătorii instanţei supreme au susţinut necesitatea ratificării cât mai curând posibil a Protocolului nr. 16 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, acesta fiind un mijloc extrem de eficient de a da substanţă dialogului dintre jurisdicţiile naţionale şi CEDO şi de a asigura un sistem de justiţie independent.

Prezentăm mai jos alocuţiunea d-lui GUIDO RAIMONDI, preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

alocuțiune președinte CEDO

7 martie 2019