Ședințe de judecată: Mai | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 1382/2024

Decizia nr. 1382

Şedinţa publică din data de 21 mai 2024

Asupra cauzei, reţine următoarele:

I. Circumstanţele litigiului:

1. Obiectul cauzei – cererea de revizuire:

La 17 februarie 2021 a fost înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti – secţia a IV-a civilă cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva deciziei civile nr. 620 din 26 octombrie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. x/2020, hotărâre prin care instanţa a respins, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de contestatorul A. împotriva deciziei civile nr. 256R din 15 iunie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă în dosarul nr. x/2019.

Nu a fost indicat motivul de revizuire.

2. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în soluţionarea revizuirii:

Prin decizia civilă nr. 54R din 21 ianuarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă a respins, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva deciziei civile nr. 620 din 26 octombrie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. x/2020.

3. Înregistrarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

Împotriva deciziei civile nr. 54R din 21 ianuarie 2022 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă, revizuentul A. a declarat recurs.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 19 octombrie 2023 şi a fost repartizat aleatoriu completului de filtru nr. 5.

Prin rezoluţia din 27 noiembrie 2023, s-a dispus comunicarea recursului către intimată, cu menţiunea că are obligaţia de a depune întâmpinare, în termen de 30 de zile de la comunicare.

4. Procedura în faţa instanţei de recurs:

În aplicarea dispoziţiilor art. 493 alin. (2) C. proc. civ., a fost întocmit raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului, analizat în complet de filtru la 27 februarie 2024.

În cuprinsul raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului s-a reţinut că hotărârea recurată nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, iar criticile formulate nu pot fi circumscrise dispoziţiilor art. 488 alin. (1) C. proc. civ., completul de filtru urmând a examina admisibilitatea în principiu a recursului şi a dispune, cu prioritate, asupra excepţiei inadmisibilităţii cererii de recurs.

Raportul a fost comunicat părţilor la 5 martie 2024.

La 7 martie 2024 recurentul-revizuent A. a transmis prin email punct de vedere la raport, nesemnat, reiterând aspecte ce ţin de fondul litigiului şi exprimându-şi nemulţumirea faţă de nesoluţionarea excepţiilor invocate în litigiu, apreciind că aspectele reţinute în raport "sunt practic integral străine cauzei".

Constatându-se încheiată procedura de comunicare, a fost stabilit termen la 21 mai 2024, în complet de filtru, fără citarea părţilor, în vederea soluţionării căii de atac, termen la care instanţa a rămas în pronunţare asupra excepţiei inadmisibilităţii cererii de recurs.

II. Soluţia şi considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie:

Examinând recursul în raport de excepţia inadmisibilităţii, a cărei analiză este prioritară, Înalta Curte reţine următoarele:

Art. 508 alin. (4) C. proc. civ. dispune că "hotărârea dată în contestaţie în anulare este supusă aceloraşi căi de atac ca şi hotărârea atacată", iar art. 513 alin. (5) C. proc. civ. prevede că "hotărârea dată asupra revizuirii este supusă căilor de atac prevăzute de lege pentru hotărârea revizuită".

În conformitate cu prevederile art. 483 alin. (1) C. proc. civ., "hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum şi alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege sunt supuse recursului", iar conform dispoziţiilor art. 634 alin. (1) pct. 5 din acelaşi cod, sunt hotărâri definitive "hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii".

În cauza dedusă judecăţii, recurentul A. supune căii extraordinare de atac a recursului decizia civilă nr. 54R din 21 ianuarie 2022 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă, hotărâre prin care a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva deciziei civile nr. 620 din 26 octombrie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. x/2020.

Prin decizia nr. 620 din 26 octombrie 2020, a fost respinsă, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de A. împotriva deciziei nr. 256R din 15 iunie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – secţia a IV-a civilă, în dosar nr. x/2019.

Prin decizia nr. 256R din 15 iunie 2020, a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de A. împotriva deciziei nr. 735R din 18 octombrie 2019 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, secţia a IV-a civilă în dosarul nr. x/2014.

Prin decizia nr. 735/R din 18 octombrie 2019 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de îndreptare, lămurire şi completare a deciziei nr. 2664/2018 pronunţată de Tribunalul Bucureşti şi a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de recurs împotriva aceleiaşi decizii formulată de recurentul A..

În cauză, hotărârea atacată - decizia civilă nr. 54R din 21 ianuarie 2022 - a fost pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în soluţionarea unei revizuiri formulate împotriva unei hotărâri definitive - decizia nr. 620 din 26 octombrie 2020, prin care a fost soluţionată o contestaţie în anulare împotriva unei decizii (nr. 256R din 15 iunie 2020) pronunţate în soluţionarea cererii de revizuire formulate împotriva unei deciziei nr. 735/R din 18 octombrie 2019 prin care Tribunalul Bucureşti a respins, ca inadmisibilă, o cerere de recurs – hotărâre definitivă.

Cum decizia ce a făcut obiect al revizuirii este o hotărâre definitivă, în considerarea dispoziţiilor art. 508 alin. (4) C. proc. civ., coroborate cu cele ale art. 513 alin. (5) C. proc. civ., reiese că decizia nr. 54R din 21 ianuarie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în soluţionarea cererii de revizuire, este definitivă şi nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, fiind o hotărâre definitivă pronunţată de instanţă în soluţionarea unei cereri de revizuire formulate împotriva unei hotărâri definitive.

Legalitatea căilor de atac prevăzută expres de dispoziţiile art. 457 alin. (1) C. proc. civ. presupune faptul că o "hotărâre judecătorească poate fi supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de acesta."

Revine, aşadar, persoanei interesate obligaţia de a sesiza jurisdicţia competentă şi de a formula căile de atac pe care le consideră necesare în apărarea drepturilor sale, însă în condiţiile legii, cu respectarea normelor procesuale civile de ordine publică care reglementează regulile de sesizare a instanţelor judecătoreşti şi de soluţionare a cererilor deduse judecăţii, implicit şi a căilor de atac.

Recunoaşterea unei căi de atac în alte situaţii decât cele prevăzute de legea procesuală constituie atât o încălcare a principiului legalităţii, cât şi a principiului constituţional al egalităţii în faţa legii, motiv pentru care apare ca o soluţie inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru considerentele expuse, constatând că decizia atacată cu recurs nu este supusă prin lege cenzurii acestei căi de atac, având în vedere dispoziţiile art. 248 alin. (1) C. proc. civ., raportat la prevederile art. 496 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte urmează să respingă recursul, ca inadmisibil.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de revizuentul A. împotriva deciziei nr. 54R din 21 ianuarie 2022 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 21 mai 2024.