Şedinţa publică din data de 26 martie 2024
Deliberând asupra recursului, din examinarea actelor şi lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin acţiunea înregistrată la 17 decembrie 2021 pe rolul Tribunalului Braşov, secţia I civilă, sub număr de dosar x/2021, reclamanta A., în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională Loteria Romana S.A., a solicitat instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună anularea deciziei de sancţionare disciplinară nr. 2491/10.11.2021; obligarea pârâtei la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la momentul încetării contractului individual de muncă până la data reintegrării efective; obligarea pârâtei la plata daunelor morale în cuantum de 200.000 (două sute mii RON) potrivit art. 253 alin. (1) şi (2) Legea nr. 53/2003 - Codul muncii; repunerea reclamantei în situaţia anterioara emiterii actului de concediere, respectiv pe postul deţinut anterior desfacerii contractului individual de muncă; obligarea pârâtei la plata tuturor cheltuielilor de judecată.
Prin sentinţa civilă nr. 1112/MAS din 26 octombrie 2020, pronunţată de Tribunalul Braşov, secţia I civilă, a fost respinsă acţiunea formulată de reclamanta A., în contradictoriu cu pârâta COMPANIA NAŢIONALĂ LOTERIA ROMÂNĂ S.A. - SUCURSALA ZONALĂ Braşov.
În termen legal, împotriva acestei sentinţe, contestatoarea A. a formulat apel, prin care a solicitat admiterea cererii de apel, cu consecinţa anulării hotărârii apelate.
Intimata Compania Naţională Loteria Română S.A a formulat apel incident, prin care a solicitat admiterea acestuia, cu consecinţa modificării în parte a încheierii de şedinţă din 20 iunie 2022.
Prin decizia civilă nr. 1058/Ap din 12 iunie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă a fost respins apelul formulat de apelanta contestatoare A., precum şi apelul incident, formulat de apelanta intimată Compania Naţională "Loteria Română" S.A., împotriva sentinţei civile nr. 1112/MAS din 26 octombrie 2022, pronunţată de Tribunalul Braşov, secţia I civilă, pe care a păstrat-o.
Fără a-şi încadra criticile în temeiul de drept al art. 488 alin. (1) pct. 1-8 C. proc. civ., reclamanta A. a declarat recurs împotriva deciziei civile nr. 1058/Ap din 12 iunie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă, reiterând susţinerile din apel.
A solicitat admiterea recursului şi casarea hotărârii atacate.
Intimata-pârâtă COMPANIA NAŢIONALĂ LOTERIA ROMÂNĂ S.A. - SUCURSALA ZONALĂ Braşov a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia inadmisibilităţii şi excepţia nulităţii recursului, iar recurenta-reclamantă a depus răspuns la întâmpinare.
Analizând cu prioritate, în temeiul dispoziţiilor art. 248 alin. (1) C. proc. civ., excepţia inadmisibilităţii recursului, Înalta Curte constată că aceasta este întemeiată şi, pe cale de consecinţă, va respinge recursul, ca inadmisibil, pentru următoarele considerente:
În sistemul nostru de drept mijloacele procesuale de atac a hotărârilor judecătoreşti, exercitarea acestora şi efectele căilor de atac sunt guvernate de principiul legalităţii căilor de atac, regulă cu valoare de principiu constituţional, care semnifică instituirea prin lege a căilor de atac şi exercitarea lor în condiţiile legii, potrivit cu natura şi scopul lor şi într-o anumită ordine.
Legalitatea căilor de atac este un principiu a cărui respectare este impusă şi de exigenţele art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, concretizând una dintre garanţiile unui proces echitabil.
Reglementarea condiţiilor şi a procedurii de exercitare a căilor de atac reprezintă prerogativa exclusivă a legiuitorului, în conformitate cu art. 126 din Constituţie şi nu încalcă drepturile reglementate ale justiţiabililor.
Este de necontestat că recunoaşterea unei căii de atac în alte situaţii decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalităţii căilor de atac, precum şi a principiului constituţional al egalităţii în faţa legii.
Se constată că, în speţă, hotărârea atacată, respectiv decizia civilă nr. 1058/Ap din 12 iunie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă a fost pronunţată în cadrul judecăţii în apel, fiind definitivă de la pronunţarea sa, pentru următoarele considerente:
Potrivit art. 483 alin. (2) C. proc. civ., astfel cum acesta a fost modificat prin art. I pct. 49 din Legea nr. 310/2018:
"Nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a)-j), în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi de asigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile pronunţate în materia protecţiei consumatorilor, a asigurărilor, precum şi în cele ce decurg din aplicarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. De asemenea nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului".
Totodată, prin Legea nr. 76/2012 (art. 73 pct. 18) s-a modificat art. 214 din Legea dialogului social nr. 62/2011 (în vigoare la momentul promovării acţiunii) în sensul că hotărârile prin care se soluţionează cererile referitoare la conflictele individuale de muncă sunt supuse numai apelului.
În speţă, reclamanta A., în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională Loteria Romana S.A., a solicitat instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună anularea deciziei de sancţionare disciplinară nr. 2491/10.11.2021; obligarea pârâtei la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la momentul încetării contractului individual de muncă până la data reintegrării efective; obligarea pârâtei la plata daunelor morale în cuantum de 200.000 (două sute mii RON) potrivit art. 253 alin. (1) şi (2) Legea nr. 53/2003 - Codul muncii; repunerea reclamantei în situaţia anterioara emiterii actului de concediere, respectiv pe postul deţinut anterior desfacerii contractului individual de muncă; obligarea pârâtei la plata tuturor cheltuielilor de judecată.
Astfel, raportând datele speţei la dispoziţiile legale evocate, se constată că obiectul acţiunii se încadrează în una dintre ipotezele reglementate de art. 483 alin. (2) C. proc. civ., întrucât vizează un conflict de muncă.
Cum textul de lege evocat exclude dreptul la recurs în conflictele de muncă, rezultă că decizia instanţei de apel este o hotărâre definitivă de la data pronunţării, conform art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ., raportat la art. 214 din Legea dialogului social nr. 62/2011, astfel că nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, în speţă fiind operant principiul legalităţii căii de atac consacrat de art. 457 C. proc. civ.
Prin urmare, având în vedere considerentele expuse, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul art. 496 cu trimitere la art. 499 teza a II-a C. proc. civ. va respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurenta-reclamantă A. împotriva deciziei civile nr. 1058/Ap din 12 iunie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurenta-reclamantă A. împotriva deciziei civile nr. 1058/Ap din 12 iunie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 26 martie 2024.