Ședințe de judecată: Mai | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1402/2003

Pronunțată în ședință publică, astăzi 4 aprilie 2003.

            S-a luat în examinare recursul declarat de Casa Județeană de Pensii Satu Mare împotriva sentinței civile nr.507/CA/P din 30 septembrie 2002 a Curții de Apel Oradea.

            La apelul nominal au lipsit părțile.

            Procedura completă.

            S-a referit că recurenta pârâtă Casa Județeană de Pensii Satu Mare a solicitat judecarea cauzei în lipsă potrivit art.242 pct.2 Cod procedură civilă.

C U R T E A

 

            Asupra recursului de față;

            Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

            Prin cererea înregistrată la 20 noiembrie 2002, la Curtea de Apel Oradea, Casa Județeană de Pensii Satu Mare a declarat recurs împotriva sentinței nr.507 din 30 septembrie 2002, a  Curții de Apel Oradea, solicitând casarea acesteia pentru nelegalitate și netemeinicie.

            În motivarea cererii, recurenta a susținut  că reclamanta, nu beneficiază de prevederile Legii nr.189/2000 întrucât este  copil născut în perioada de strămutare a părinților, deci nu s-a născut anterior refugiului pentru a invoca actul normativ suscitat.

            Din actele cauzei, Curtea Supremă de Justiție reține că prin sentința nr.507 din 30 septembrie 2002 a Curții de Apel Oradea,    s-a admis  acțiunea formulată de Z.M., s-a anulat hotărârea nr.859 din 12 aprilie 2002 emisă de  pârâtă pe care a obligat-o să-i recunoască reclamantei calitatea de beneficiar al O.G. nr.105/1999 aprobată prin Legea nr.189/2000 cu modificările și completările ulterioare.

            Hotărârea este legală și temeinică iar recursul declarat în cauză este neîntemeiat.

            Nu se poate susține că petenta care s-a născut în timpul refugiului părinților săi, din motive etnice, nu are același statut juridic ca la părinților, persecuțiile acționând  și asupra ei, ca și asupra părinților. Statutul de refugiat va fi recunoscut însă de la data nașterii iar nu de la data fixată de lege ca perioadă de la care funcționează regimul juridic   instituit de Legea nr.189/2000.

            Actul normativ sus-citat are un caracter reparatoriu, de esența sa fiind încercarea de a repara privațiunile și persecuțiile etnice suportate de români în perioada Dictatului de la Viena prin care s-a impus cedarea Ardealului de Nord către regimul  hortyst din Ungaria.

            Așa fiind, efectele sale care sunt determinate de esența sa reparatorie nu pot fi limitate artificial așa cum se cere prin recursul de față.

            Recursul declarat fiind  neîntemeiat va fi respins.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

 

            Respinge recursul declarat de Casa Județeană de Pensii Satu Mare împotriva sentinței civile nr.507/CA/P din 30 septembrie 2002 a Curții de Apel Oradea, ca tardiv.

            Pronunțată în ședință publică, astăzi 4 aprilie 2003.