Asupra recursului de față;
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin actul de sesizare nr. 9398/72D din 26 octombrie 2001, Procurorul financiar a solicitat Colegiului jurisdicțonal Brașov, obligarea Direcției Regionale Vamale Interjudețene Brașov, la plata sumei de 1.902.679.960 lei, din care 1.000.990.104 lei, majorări de întârziere, către bugetul statului, reprezentând contribuția angajatorului la Fondul asigurărilor sociale de stat, Fondul asigurărilor sociale de sănătate și Fondul pentru plata ajutorului de șomaj, pentru drepturile salariale realizate de agenții vamali, ca urmare a prestațiilor vamale încasate de birourile vamale din structura Direcției Regionale Vamale Interjudețene Brașov, în condițiile art. 1 lit. e) din O.G. nr. 17/1998.
Colegiul jurisdicțional al Curții de Conturi a României, prin sentința nr. 11 din 4 martie 2002, pronunțată în dosarul nr. 6/2002, a admis în întregime actul de sesizare și a obligat Direcția Generală a Vămilor, pentru Direcția Regională Vamală Interjudețeană Brașov, să vireze suma de 638.201.117 lei reprezentând contribuția la Fondul asigurărilor sociale de stat, cu majorări de întârziere în sumă de 830.511.720 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, suma de 152.795.802 lei, contribuția la Fondul asigurărilor sociale de sănătate, cu majorări de întârziere în sumă de 97.382.662 lei către C.N.A.S. București, respectiv suma de 110.692.937 lei reprezentând contribuția la Fondul pentru plata ajutorului de șomaj, cu majorări de întârziere, în sumă de 73.095.722 lei către A.N.O.F.P.
Împotriva acestei sentințe a declarat recurs jurisdicțional Direcția Generală a Vămilor, susținând că veniturile, în sensul dispozițiilor O.G. nr. 17/1998, nu includ salariul brut, deoarece nu sunt considerate sporuri la salariul de bază, nu sunt plătite din credite bugetare deschise și repartizate cu această destinație; că orele prestate de agentul vamal sunt remunerate din fondurile agentului economic, și nu din cele proprii și nici nu reprezintă un adaos la salariul plătit din fondul de salarii al instituției.
Pe cale din consecință nu sunt datorate contribuțiile la Fondul de șomaj, contribuția pentru asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Prin decizia nr. 321/2002 a Curții de Conturi, secția jurisdicțională, a fost respins recursul jurisdicțional declarat de Direcția Generală a Vămilor, reținându-se că sentința este legală și temeinică.
Împotriva acestei decizii a formulat recurs în termen Direcția Generală a Vămilor, reinterând motivarea recursului jurisdicțional.
Verificând cauza în funcție de motivele de recurs formulate, Curtea constată că decizia atacată este legală și temeinică.
Potrivit pct. b alin. (1) din Cap. I al Precizărilor privind aplicarea Legii nr. 49/1992, în vigoare în perioada controlată, 1 septembrie 1998 – 30 iunie 2000, contribuția asupra asigurărilor sociale de stat se datorează de persoanele juridice și fizice asupra câștigului brut realizat de salariații acestora, încadrați cu contract de muncă, încheiat pe durată nedeterminată sau determinată, indiferent de forma de salarizare utilizată și de forma de proprietate.
Legea nr. 19/2000 prevede la art. 24 alin. (1) că „baza de calcul la care angajatorul datorează contribuția de asigurări sociale, o constituie fondul total de salarii brute realizate de asigurații prevăzuți la art. 5 alin. (1) pct. VI.”
Atât Legea nr. 59/1992, cât și Legea nr. 19/2000, fac vorbire de „câștig brut realizat” și de „fond total de salarii brute lunare realizate de asigurați”, ca reper în calcularea contribuției de asigurări sociale datorate de angajator.
Veniturile obținute de la declaranții vamali, care solicită depunerea declarației vamale în detaliu, în afara zilelor și orelor de lucru, reprezentând dublul salariului tarifar orar cuvenit agentului vamal, reprezintă tot venituri de natură salarială, și față de dispozițiile imperative ale legii nu pot fi exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale.
Faptul că aceste sume sunt gestionate de Direcția Generală a Vămilor în regim extrabugetar, nu exonerează recurenta de la plata contribuției de asigurări sociale.
În privința contribuției la asigurări sociale de sănătate, Legea nr. 145/1997, Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2288/1997, Ordinul C.N.A.S. nr. 74/2000 și Norma C.N.A.S. din 19 martie 1999, fac referire tot la fondul de salarii ca bază de calcul a acestei contribuții. Potrivit acestor reglementări, prin fond de salarii asupra căruia se calculează contribuția de asigurări de sănătate, se înțelege suma veniturilor în bani sau în natură obținute de o persoană fizică pentru munca presată în baza unui contract individual de muncă sau a unei convenții civile, indiferent de perioada la care se referă.
Rezultă că și drepturile bănești realizate și primite de angajații prestatori de servicii, în sensul dispozițiilor art. 1 lit. e) din O.G. nr. 17/1998, intră în sfera veniturilor obținute, în raport cu care se calculează contribuția de asigurări de sănătate.
Referitor la contribuția datorată Fondului pentru plata ajutorului de șomaj de către recurentă, art. 22 din Legea nr. 1/1991, republicată, stabilește că procentul de 5% se aplică asupra fondului de salarii, realizat lunar în valoare brută. În același sens sunt și dispozițiile Legii nr. 145/1998.
Față de dispozițiile legale menționate, rezultă că recurenta datora contribuția de 5% la Fondul pentru plata ajutorului de șomaj, având ca bază de calcul fondul de salarii realizat lunar, în valoare brută.
Pentru considerentele expuse recursul va fi respins ca nefondat.
Precizările recurentei în sensul că M.M.S.S. și C.N.A.S. s-au exprimat în sensul că Direcția Generală a Vămilor nu are obligația plății contribuțiilor la Fondul asigurărilor sociale de stat, Fondul asigurărilor de sănătate și Fondul pentru plata ajutorului de șomaj, în ce privește sumele supuse discuției, nu sunt relevante și nu pot influența soluționarea pricinii, fiind neconforme cu legea.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge recursul declarat de Direcția Generală a Vămilor, împotriva deciziei nr. 321 din 18 iunie 2002 a Curții de Conturi, secția jurisdicțională, ca nefondat.
Pronunțată în ședință publică, astăzi 20 mai 2003.