Ședințe de judecată: Mai | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Notă de control emisă de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice la solicitarea DNA. Inadmisibilitatea acțiunii în contencios administrativ.

Legea nr. 554/2004, art. 2 alin. (1) lit. c)

 

Este inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ formulată împotriva actului întocmit de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, ca urmare a controlului efectuat de către această autoritate la solicitarea unui organ de urmărire penală. 

Un astfel de act nu are valoarea juridică a unui  act administrativ în sensul art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 554/2004, ci a unui mijloc material de probă, a cărui legalitate și temeinicie poate fi pusă în discuție doar în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură penală.

 

Decizia nr. 1704 din 25 martie 2010

 

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată inițial pe rolul   Tribunalului București – Secția a IX-a Contencios Administrativ și Fiscal, reclamanta Regia Autonomă Administrația Protocolului și Patrimoniului de Stat – Sucursala de Reprezentare și Protocol O (R.A.A.P.P.S – SRP O) a solicitat anularea Notei de Control nr.22/5247/770 din 8.02.2008, întocmită de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (A.N.R.M.A.P.).

În  motivarea acțiunii,  reclamanta a arătat că la cererea D.N.A. P, autoritatea pârâtă a efectuat un control privind procedura  de atribuire de lucrări având ca obiect „Reparații Interioare și Exterioare Palat O și Reparații Drum Acces  Palat O”.

Se mai arată că pârâta a finalizat controlul fără să solicite
anumite acte și fără să țină cont de adresa reclamantei cu care a
înaintat documentația solicitată.

Pârâta A.N.R.M.A.P. a invocat prin întâmpinarea depusă la dosarul cauzei excepția necompetenței materiale a Tribunalului, în soluționarea acestei cauze.

Prin Sentința nr.1288 din 21 aprilie 2008, Tribunalul București - Secția a IX-a Contencios Administrativ și Fiscal a admis excepția necompetenței materiale a acestei instanțe invocată de pârâtă și a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel București - Secția a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal.

Pentru a pronunța această soluție Tribunalul București a reținut că A.N.R.M.A.P este o instituție cu competență la nivel național ce se include în categoria autorităților și instituțiilor centrale, astfel că cererile împotriva actelor administrative emise de aceasta se soluționează de Curtea de apel.

Prin Încheierea din data de 24 septembrie 2008, Curtea de Apel București - Secția a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal a dispus conexarea dosarului nr.11599/3/2008 la dosarul nr.3201/2/2008.

Prin Sentința nr.791 din 25 februarie 2009 pronunțată de Curtea de Apel București - Secția a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal în dosarul nr.3201/2/2008 s-a respins acțiunea formulată de reclamanta R.A.A.P.P.S. – SRP O în contradictoriu cu pârâta A.N.R.M.A.P, ca neîntemeiată.

Pentru a pronunța hotărârea recurată, instanța de fond a reținut că nota de control, a cărei anulare se solicită, nu este emisă de o autoritate publică, astfel că în cauza de față nu sunt îndeplinite condițiile pentru a fi un act administrativ, în sensul dispozițiilor art.2 lit.c) din Legea nr.554/ 2004.

Pe de altă parte, a mai reținut, că potrivit dispozițiilor cuprinse în Ordinul Președintelui         A.N.R.M.A.P nr.11/2007, de aprobare a Regulamentului privind supravegherea modului de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, nota de control se întocmește de agenți constatatori care nu reprezintă autoritatea publică în sensul art.2 lit.c) din Legea privind contenciosul administrativ.

A mai reținut Curtea, că în urma constatărilor consemnate în Nota de control se emite un proces verbal împotriva căruia se face plângere contravențională în condițiile O.G. nr.2/2001 cu modificările și completările ulterioare.

Împotriva Sentinței nr.791 din 25 februarie 2009 a Curții de Apel București - Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a declarat recurs reclamanta R.A.A.P.P.S. – SRP O, care a invocat ca temei dispozițiile art.304 pct.9 din Codul de procedură civilă și a susținut, în esență, următoarele critici:

- soluția instanței de fond este în contradicție cu Încheierea din 10.12.2008, prin care a respins excepția de inadmisibilitate a acțiunii invocată de către pârâtă;

- în mod greșit a reținut instanța de fond că nota de control nu este un act administrativ, precum și că agenții constatatori nu ar reprezenta autoritatea publică.

În ceea ce privește legalitatea și temeinicia notei de control, recurenta a argumentat că A.N.R.M.A.P. a efectuat controlul respectiv și a încheiat nota de control fără a avea competențe specifice în această privință.

Autoritatea pârâtă a depus întâmpinare prin care a susținut, în esență, că soluția instanței de fond este legală și temeinică, solicitând respingerea recursului.

Recursul va fi respins pentru motivele care vor fi prezentate în continuare.

Într-adevăr, prin Încheierea din data de 10.12.2008, Curtea de apel a respins ca neîntemeiate excepțiile inadmisibilității, lipsei de interes, prematurității și lipsei plângerii prealabile invocate de către autoritatea publică, dar critica recurentei nu poate atrage, prin ea însăși, o concluzie care să fundamenteze o soluție contrară.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art.2 alin.(1) lit.c) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificările și completările ulterioare, actul administrativ este acel act juridic unilateral, cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naștere, modifică sau stinge raporturi juridice.

În cauză, așa cum rezultă din actele dosarului, Nota de control în litigiu a fost încheiată de către consilierii A.N.R.M.A.P la cererea D.N.A. – Serviciul Teritorial P, formulată cu nr.616/VIII /i, aspect necontestat de părți, un exemplar fiind transmis acestui organ de urmărire penală.

Or, așa cum rezultă din dispozițiile generale ale Codului de procedură penală, într-adevăr, atunci când este necesară lămurirea unor fapte sau împrejurări ale cauzei, organul de urmărire penală poate folosi cunoștințele unui specialist, dispunând, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei constatări, așa cum s-a procedat și în cauza de față.

Pe de altă parte, din conținutul Notei de control, rezultă că aceasta  include constatările echipei de control, constatarea că autoritatea contractantă a aplicat în mod eronat procedura de cerere de ofertă, precum și propunerea ca un exemplar al notei să fie transmis către D.N.A. – Serviciul Teritorial P, fără ca în dosar să existe vreo dovadă că acest act a produs vreun efect juridic în regim de drept administrativ.

Deci, Nota de control nu are valoarea juridică a unui act administrativ în sensul art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.554/2004, așa cum în mod corect a reținut și instanța de fond, acest act având valoarea juridică a unui mijloc material de probă, fiind cerut, întocmit și transmis organului de urmărire penală în acest scop.

Cât privește, însă, afirmația că agenții de control nu ar reprezenta autoritatea publică în numele căreia au încheiat Nota de control, aceasta este, într-adevăr, lipsită de temei așa cum se susține și în recursul formulat, dar acest lucru nu poate duce la adoptarea unei alte soluții, din moment ce actul în litigiu nu este un act administrativ atacabil în procedura prevăzută de Legea nr.554/2004, ci un act juridic a cărui legalitate și temeinice poate fi pusă în discuție în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură penală, fiind vorba de un mijloc material de probă.

În consecință, criticile din recurs care se referă la legalitatea și temeinicia notei de control n-au mai fost analizate, soluția instanței de fond urmând să fie menținută pe baza considerentelor de mai sus care completează și, respectiv, substituie considerentele instanței de fond.