Ordin trecere în rezervă. Lipsa caracteristicilor specifice unui act de comandament militar. Posibilitatea cenzurării legalităţii lui pe calea contenciosului administrativ.
Legea nr. 554/2004, art. 2 alin. (1) lit. j
Cuprins pe materii: Drept administrativ
Indice alfabetic: Act administrativ
Act de comandament militar.
Ordin de trecere în rezervă.
Potrivit dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. a din Legea nr. 554/2004, sunt exceptate de la controlul contenciosului administrativ actele de comandament cu caracter militar, adică acele acte ce se referă la probleme strict militare ale activităţii din cadrul forţelor armate, specifice organizării militare, care presupun dreptul comandanţilor de a da ordine subordonaţilor în aspecte privitoare la conducerea trupei, în timp de pace sau răzbi, sau după caz, la îndeplinirea serviciului militar.
Rezultă că orice alt act emis de autorităţile militare este susceptibil de a fi cenzurat de către instanţa de contencios administrativ, așadar inclusiv ordinul de trecere în rezervă, act care în mod evident este lipsit de caracteristicile enumerate în art. 2 alin (1) lit. j) din Legea nr. 554/2004.
Î.C.C.J., Secţia de contencios administrativ și fiscal,
Decizia nr. 532 din 15 februarie 2006
Prin acţiunea în contencios administrativ – înregistrată la Curtea de Apel Constanţa la data de 29 martie 2005, CV a solicitat în contradictoriu cu Ministerul Apărării Naţionale, obligarea pârâtului la emiterea ordinului de trecere a sa în rezervă, în temeiul Ordonanţei de Urgenţă nr.7/1998 precum și la plata sumelor compensatorii, potrivit vechimii avute în activitate.
Curtea de Apel Constanţa - Secţia comercială, maritimă și fluvială, contencios administrativ și fiscal prin sentinţa civilă nr.275/CA din 14 iulie 2005 a respins acţiunea, motivând că reclamantul nu a dovedit vătămarea dreptului său ocrotit de lege, în condiţiile în care a solicitat și s-a apreciat trecerea sa în rezervă prin demisie, conform art.85 din Legea nr.80/1995. S-a reţinut de asemenea și susţinerea pârâţilor privind trecerea în rezervă, ca fiind un act de comandament militar, exceptat controlului contenciosului administrativ.
Împotriva acestei hotărâri, reclamantul a declarat recurs.
Recursul este fondat.
Potrivit dispoziţiilor art.5 alin.1 lit.a) din Legea nr.554/ 2004, nu pot fi atacate în contencios administrativ actele de comandament cu caracter militar, adică acele acte administrative ce se referă la probleme strict militare ale activităţii din cadrul forţelor armate, specifice organizării militare, care presupun dreptul comandanţilor de a da ordine subordonaţilor în aspecte privitoare în conducerea trupei, în timp de pace sau război, sau după caz, la îndeplinirea serviciului militar.
Orice alte acte emise de autorităţile militare, străine de necesităţile propriu-zise ale acţiunilor militare, cum ar fi și ordinele de trecere în rezervă ale militarilor, nu sunt acte de comandament militar în sensul art.2 alin.1 lit.i) din Legea nr.554/2004 și pot fi astfel cenzurate pe calea contenciosului administrativ.
Așa fiind, s-a reţinut că în mod greșit instanţa de fond a considerat că nu poate verifica aspectele aduse în discuţie de către reclamant privitoare la nelegalitatea actului administrativ prin care s-a dispus în legătură cu trecerea sa rezervă, recursul fiind astfel admis, hotărârea atacată casată, și cauza trimisă spre rejudecare la aceeași instanţă.