Ordin al ministrului învăţământului privind metodologia referitoare la fundamentarea cifrei de școlarizare și stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ. Înscrierea obligatorie în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani. Nelegalitatea ordinului
Legea nr. 268/2003, art. 20 alin. (4)
Legea nr. 84/1995
Conform art. 20 alin. (4) din Legea nr. 268/2003, înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la începerea anului școlar este facultativă, fiind lăsată la latitudinea părinţilor, tutorilor sau a susţinătorilor legali, și nu obligatorie cum prevede metodologia privind cifra de școlarizare și stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ
I.C.C.J., Secţia de contencios administrativ și fiscal,
decizia nr. 72 din 11 ianuarie 2005
Reclamantul Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Sector 5 a chemat în judecată Ministerul Educaţiei și Comerţului și pe ministrul E.A. solicitând să se dispună anularea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare și stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru anul școlar 2003-2004, aprobată prin Ordinul nr.3213 din 31.01.2003.
În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că prin prevederile acestei metodologii se încalcă Legea nr.84/1995, în sensul că generalitatea învăţământului obligatoriu prin cuprinderea în clasa I a tuturor copiilor care împlineau vârsta de 6 ani până la începutul anului școlar 2003 – 2004, este contrară prevederilor art.20 alin. (2) și (3) din Legea nr.84/1995.
Privitor la prevederea constituirii formaţiunilor de studii pe grupe constituite din maxim 20 copii (învăţământul preșcolar) și 25 elevi (învăţământ gimnazial, profesional, liceal, postliceal), se susţine că și aceasta încalcă prevederile Legii nr.84/1995 – enumerate în art.158.
În ceea ce privește învăţământul de artă și sportiv, se încalcă o serie de acte normative și se aduce atingere drepturilor membrilor de sindicat, rezultând practic desfiinţarea unităţilor de învăţământ de artă cu program suplimentar.
Curtea de Apel București, secţia de contencios administrativ a respins ca neîntemeiată acţiunea.
Împotriva acestei soluţii a declarat recurs reclamantul Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Sector 5 București, susţinând ,în esenţă că, în mod greșit, instanţa de fond a reţinut că prin Legea nr.268/2003 a fost „generalizat învăţământul obligatoriu prin cuprinderea în clasa I a tuturor copiilor care vor împlini vârsta de 6 ani până la data începerii anului școlar”, acest capăt de cerere rămânând fără obiect.
În mod eronat, instanţa de fond a reţinut că în ce privește constituirea formaţiunilor de studiu spre limita maximă, Legea nr.84/1995 nu a fost încălcată, deoarece legea învăţământului prevede o limită maximă ce nu a fost încălcată, de dispoziţiile Metodologiei.
Cu privire la înfiinţarea școlilor, liceelor cu program sportiv sau de artă suplimentar, instanţa a susţinut că aceasta este la latitudinea ministerului de resort, deși reclamantul a contestat faptul că metodologia nu cuprinde referiri la aceste unităţi.
Recursul este fondat.
Prin Legea nr.268/2003 pentru modificarea și completarea Legii învăţământului nr.84/1995 a fost modificat art.20 astfel:
„(1) Învăţământul primar se organizează și funcţionează, de regulă, cu program de dimineaţă, în cadrul unităţilor de învăţământ cu clasele I-IV, I-VIII, I-X sau I-XII/ XIII.
(2) În clasa I sunt înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului școlar.
(3) La cererea scrisă a părinţilor, tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscriși în clasa I și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârșitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihomatică este corespunzătoare.
(4) La cererea scrisă a părinţilor, tutorilor sau a susţinătorilor legali, înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului școlar va fi amânată cu un an”.
Drept urmare, se lasă la latitudinea părinţilor, tutorilor sau a susţinătorilor legali înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani, până la data începerii anului școlar și nu așa cum prevede, fără excepţie, metodologia înscrierii obligatorie a acestor copii în clasa I.
În ceea ce privește constituirea formaţiunilor de studiu spre limita maximă, dispoziţiile art.158 din Legea nr.84/1995 consacră drept criteriu fundamental de constituire a formaţiunilor de studiu media numărului de preșcolari sau de elevi la clasa sau grupa respectivă.
Textul metodologiei care a prevăzut „spre limita maximă” este neclar, faptul ce a condus la constituirea claselor în anul școlar 2003-2004, la limita maximă.
Referitor la școlile și liceele cu program sportiv sau de artă, suplimentar existente în sistemul învăţământului preuniversitar, metodologia ministerului nu cuprinde nici un fel de referiri.
Având în vedere cele expuse, recursul a fost admis.