Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 991/2015

Şedinţa publică de la 5 martie 2015

Decizia nr. 991/2015

Asupra recursurilor de faţă;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Curții de Apel Pitești, secția a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, reclamanta A. Băile Govora - prin primar - a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul B. - C., anularea Notei de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare din 05 octombrie 2012 şi a Deciziei nr. 232 din 12 decembrie 2012, comunicată prin adresa din 20 decembrie 2012, emise de acesta.

Prin sentinţa nr. 18/F/Cont din 24 aprilie 2013, Curtea de Apel Piteşti, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, a admis în parte contestaţia formulată de reclamanta A. Oraşul Băile Govora - prin primar, în contradictoriu cu pârâtul B. - C. - D. și a dispus anularea în parte a Deciziei nr. 232 din 12 decembrie 2012 şi a Notei de constatare a neregulilor şi stabilire a corecţiilor financiare din 05 octombrie 2012, în ce priveşte corecţia financiară aplicată de 5%, din valoarea contractului de lucrări din 21 aprilie 2011.

Împotriva acestei hotărâri, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, au declarat recurs atât reclamanta A. Băile Govora - prin primar, cât și pârâtul B.

Înalta Curte, sesizată cu soluţionarea recursurilor, constată faptul că recurenta-reclamantă A. Oraşul Băile Govora, prin primar, a formulat, la data de 4 iulie 2014, o cerere de renunţare la judecata cererii de chemare în judecată (fila nr. 123 din dosar).

Manifestarea de voinţă, în sensul de a se renunţa la judecată, reprezintă o desistare, un act de dispoziţie al reclamantului care nu este supus cenzurii instanţei, conform principiului disponibilităţii care guvernează procesul civil, prevăzut de art. 9 alin. (3) C. proc. civ.

Cum, potrivit prevederilor art. 406 alin. (1) C. proc. civ., reclamantul poate renunţa oricând la judecată, fie verbal în şedinţă, fie prin cerere scrisă, nu se mai impune examinarea motivelor de casare, Curtea urmând ca, în temeiul art. 406 alin. (5) şi (6) din acelaşi cod, să ia act de declaraţia recurentei-reclamante de renunţare la judecata acţiunii şi, în consecinţă, să admită recursurile şi să anuleze în tot sentinţa atacată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Admite recursurile declarate de B. (succesor al fostului B.) şi de A. - Oraşul Băile Govora prin primar împotriva sentinţei nr. 118/F-cont din 24 aprilie 2013 a Curţii de Apel Piteşti, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, pe care o anulează.

Ia act de renunţarea reclamantei A. - Oraşul Băile Govora prin primar la judecata acţiunii.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 5 martie 2015.