Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 981/2017

Şedinţa de la 14 martie 2017

Decizia nr. 981/2017

Asupra conflictului negativ de competență;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

I. Circumstanțele cauzei

1. Obiectul cererii

Prin Cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galați, sub nr. x/233/2016, contestatorul P.I.M.M. Galați a solicitat în contradictoriu cu intimata A.A.D.R., admiterea contestației la executare și anularea tuturor actelor de executare silită întocmite în Dosarul de executare nr. x/2014.

În motivarea de fapt a cererii, contestatorul a arătat că executarea s-a început în baza unui înscris care nu este titlu executoriu.

În drept, a invocat 705, 711 și urm. C. proc. civ., art. 6, 7, 13, 14 din Decretul nr. 167/1958, art. 6 alin. (4) C. civ. și art. 201 din Legea nr. 71/2011, H.G. nr. 1.660/2006, H.G. nr. 167 din 3 martie 2010.

2. Hotărârea primei instanțe sesizate

Prin Sentința nr. 7.182 din 24 octombrie 2016 pronunțată de Judecătoria Galați a fost declinată competența soluționării cauzei în favoarea Curții de Apel Galați.

Pentru a pronunța această hotărâre, judecătoria a reținut că, în cauză, au fost contestate de către contestatorul P.I.M.M. Galați, în contradictoriu cu intimata A.A.D.R. actele de executare efectuate în Dosarul de executare nr. x/2014, iar potrivit art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autoritățile publice centrale, se soluționează, în fond, de secțiile de contencios administrativ și fiscal ale curților de apel.

3. Hotărârea celei de-a doua instanțe

Prin Sentința nr. 384 din 15 decembrie 2016 a Curții de Apel Galați, secția contencios administrativ și fiscal, s-a declinat competența acțiunii formulate de contestatorul P.I.M.M. Galați, în contradictoriu cu pârâta A.A.D.R., în favoarea Judecătoriei Galați.

Constatând ivit conflict negativ de competență, s-a dispus înaintarea dosarului la Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea soluționării conflictului.

Pentru a pronunța această hotărâre, Curtea de Apel a reținut că obiectul prezentei cereri de chemare în judecată îl reprezintă o contestație formulată împotriva unui act de executare silită emise în Dosarul de executare nr. x/2014 al A.A.D.R. în condițiile C. proc. fisc., cauza de față neavând ca obiect legalitatea și temeinicia unui act administrativ, astfel cum este definit de art. 2 lit. c) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, care să atragă competența materială de soluționare în primă instanță a curții de apel, ci vizează acte procedurale de executare silită.

II. Considerentele Înaltei Curți asupra conflictului negativ de competență

Înalta Curte, constatând îndeplinite condițiile prevăzute de art. 133 alin. (2), 134 și 135 alin. (1) C. proc. civ., urmează a pronunța regulatorul de competență în raport cu obiectul cauzei, precum și cu dispozițiile legale incidente pricinii.

Din expunerea rezumativă a lucrărilor dosarului, rezultă că, prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galați, contestatorul P.I.M.M. Galați a formulat "contestație la executare" împotriva actelor de executare silită întocmite în Dosarul de executare nr. x/2014, respectiv împotriva Deciziei din 3 august 2009 emisă de Președintele Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale, a cărei succesoare de drept este A.A.D.R., potrivit dispozițiilor H.G. nr. 1.132/2013, a Procesului-verbal și a Înștiințării emise în cadrul Dosarului de executare silită nr. x/2014.

În cuprinsul Deciziei nr. 8.364 din 3 august 2009 se menționează că aceasta este titlu de creanță conform dispozițiilor art. 110 alin. (3) din O.G. nr. 92/2003, la art. 4 pct. 2 fiind indicate calea de atac și termenul de exercitare a acesteia - "30 de zile de la comunicare, la organul emitent, conform prevederilor cuprinse în Titlul IX din O.G. nr. 92/2003", cu mențiunea expresă că "Titlul de creanță devenit titlu executoriu potrivit dispozițiilor art. 141 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003 poate fi contestat, în termen de 15 zile, la instanța competentă, conform prevederilor art. 172 și următoarele C. proc. fisc."

Instituția emitentă a început executarea silită, prin comunicarea Somației din 3 noiembrie 2014, fiind emis și Procesul-verbal privind calculul obligațiilor accesorii datorate pentru plata cu întârziere a obligațiilor fiscale, precum și Procesul-verbal privind stabilirea cheltuielilor de executare în Dosarul de executare silită nr. x/2014, în cuprinsul cărora este menționată, de asemenea, posibilitatea contestării în conformitate cu dispozițiile art. 173 și 174 din O.U.G. nr. 92/2003.

Prin urmare, prezentul litigiu se soluționează în procedura contestației la executare, iar competența materială și teritorială aparțin, conform dispozițiilor art. 172 alin. (4) din O.G. nr. 92/2003, coroborate cu cele ale art. 651 alin. (1) și (3) C. proc. civ., judecătoriei de la sediul debitorului.

Potrivit art. 172 C. proc. fisc., "Orice persoană interesată poate face contestație împotriva oricărui act de executare efectuat, cu încălcarea prevederilor legale, de către organele de executare fiscale, precum și împotriva refuzului acestora de a îndeplini un act de executare în condițiile legii."

Totodată, în conformitate cu dispozițiile alin. (3) al aceluiași articol: "Contestația poate fi făcută și împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acesta nu este o hotărâre dată de o instanță judecătorească sau de alt organ jurisdicțional și dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.

(4) Contestația se introduce la instanța judecătorească competentă și se judecă în procedură de urgență, astfel cum prevăd dispozițiile art. 172 alin. (4) C. proc. civ."

În conformitate cu dispozițiile generale în materie de executare silită, respectiv art. 714 C. proc. civ. "contestația la executare se introduce la instanța de executare".

Potrivit art. 651 alin. (1) C. proc. civ., "Instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, în afara cazurilor în care legea dispune altfel", iar potrivit alin. (3) ale acestui text de lege "(3) Instanța de executare soluționează cererile de încuviințare a executării silite, contestațiile la executare, precum și orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepția celor date de lege în competența altor instanțe sau organe."

Din coroborarea textelor de lege suscitate rezultă, fără putință de tăgadă, că aparține Judecătoriei Galați competența soluționării unei astfel de contestații.

Pentru considerentele expuse și în conformitate cu dispozițiile art. 135 alin. (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei, în primă instanță, în favoarea Judecătoriei Galați.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Stabilește competența soluționării cauzei privind pe reclamantul P.I.M.M. Galați în contradictoriu cu pârâta A.A.D.R. în favoarea Judecătoriei Galați.

Definitivă.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 14 martie 2017.

Procesat de GGC - N