Ședințe de judecată: Noiembrie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 1857/2019

Şedinţa publică din data de 17 octombrie 2019

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

1. Circumstanţele cauzei

Prin încheierea civilă din camera de consiliu de la 21.06.2017 a Judecătoriei Zărneşti, s-a dispus, în baza art. 200 alin. (3) C. proc. civ., anularea cererii formulate de reclamantul A..

La data de 13.07.2017, petentul A. a formulat cerere de reexaminare, solicitând instanţei să revină asupra măsurii anulării acţiunii dispuse prin încheiere.

Judecătoria Zărneşti, prin încheierea din 20.09.2017, a respins, ca neîntemeiată cererea de reexaminare.

Prin încheierea din 27.11.2017, aceeaşi instanţă a admis, în parte, cererea de restituire a taxei judiciare de timbru, formulată de petentul A., dispunând restituirea sumei de 125 RON, reprezentând jumătate din taxa judiciară de timbru de 250 RON.

Împotriva acestor încheieri, pronunţate în dosarul civil nr. x/2017 al Judecătoriei Zărneşti, cu dosarele adiţionale acestuia, a declarat apel reclamantul.

Prin Decizia civilă nr. 1848/Ap din 11.12.2018, Tribunalul Braşov, secţia I civilă, a respins apelul declarat împotriva încheierii din 21.06.2017 a Judecătoriei Zărneşti, dată în dosar civ. nr. x/2017, ca inadmisibil. A respins apelul declarat împotriva încheierii din 20.09.2017 a Judecătoriei Zărneşti, dată în dosar civ. nr. x/2017, ca inadmisibil. A admis apelul declarat împotriva încheierii din 27.11.2017 a Judecătoriei Zărneşti, dată în dosar civ. nr. x/2017, pe care a schimbat-o, în tot, în sensul admiterii cererii de restituire a taxei judiciare de timbru. A dispus restituirea taxei judiciare de timbru în cuantum de 250 RON, achitată în baza chitanţei- seria x/19.05.2017. În conformitate cu art. 45 alin. (5) din O.U.G. nr. 80/2013, a stabilit că cererea de restituire soluţionată de instanţa de judecată va fi depusă în vederea restituirii la unitatea administrativ-teritorială la care a fost achitată taxa, respectiv UAT Oraşul Zărneşti, Serviciul financiar impozite şi taxe.

Această decizie, cât şi sentinţele judecătoreşti pronunţate de către Judecătoria Braşov şi Judecătoria Zărneşti, precum şi deciziile judecătoreşti pronunţate de către Tribunalul Braşov şi Curtea de Apel Braşov au fost atacate pe calea recursului de către reclamantul A..

Prin Decizia civilă nr. 169R din 7 martie 2019, Curtea de Apel Braşov, secţia civilă a admis excepţia nulităţii şi a anulat cererea de recurs formulată de recurent, îndreptată împotriva sentinţelor judecătoreşti pronunţate de către Judecătoria Braşov şi Judecătoria Zărneşti şi menţionate în precizarea depusă în data de 22.02.2019. A admis excepţia inadmisibilităţii şi a respins, ca inadmisibilă, cererea de recurs formulată de către recurent, îndreptată împotriva deciziilor judecătoreşti pronunţate de către Tribunalul Braşov şi Curtea de Apel Braşov şi menţionate în precizarea depusă în data de 22.02.2019, cu excepţia cererii de recurs îndreptată împotriva Deciziei civile nr. 1848/Ap/2018 a Tribunalului Braşov. A admis excepţia nulităţii şi a anulat cererea de recurs formulată de către recurent, îndreptată împotriva Deciziei civile nr. 1848/Ap/2018 a Tribunalului Braşov.

2. Calea de atac formulată în cauză

Împotriva acestei decizii, reclamantul A. a formulat un nou recurs.

Învestită cu soluţionarea căii de atac, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a procedat, la data de 24 mai 2019, la întocmirea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului, prin raport constatându-se că recurentul nu are deschisă calea de atac a recursului împotriva hotărârii atacate.

Completul de filtru C4, la data de 3 iunie 2019, a dispus comunicarea raportului pentru ca părţile să formuleze puncte de vedere, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 493 alin. (4) din acelaşi cod.

Potrivit dovezilor aflate la dosarul de recurs, raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului a fost comunicat părţilor cauzei.

Recurentul a formulat punct de vedere la raport în care a invocat argumente ce ţin de fondul litigiului.

Constatându-se încheiată procedura de filtru, dosarul a fost înaintat completului de judecată în vederea stabilirii termenului pentru soluţionarea căii de atac.

S-a fixat termen pentru judecarea recursului la 17 octombrie 2019, în temeiul art. 493 alin. (5) C. proc. civ., fără citarea părţilor.

3. Soluţia şi considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Analizând recursul formulat în cauză, în raport de excepţia inadmisibilităţii, reţinută prin raportul privind admisibilitatea în principiu a recursului, instanţa constată următoarele:

Prevederile art. 483 alin. (1) C. proc. civ. stipulează: "Hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum şi alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege sunt supuse recursului", iar conform art. 634 alin. (1) pct. 5 sunt hotărâri definitive hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii.

În raport de dispoziţiile legale menţionate, Decizia civilă nr. 169R din 7 martie 2019 a Curţii de Apel Braşov, secţia civilă, atacată în prezenta cauză, prin care a fost soluţionat un recurs, este o hotărâre definitivă, nesusceptibilă de a fi atacată cu un alt recurs.

Prevederile art. 460 alin. (1) C. proc. civ. stipulează: "O cale de atac poate fi exercitată împotriva unei hotărâri numai o singură dată, dacă legea prevede acelaşi termen de exercitare pentru toate motivele existente la data declarării acelei căi de atac". Rezultă, aşadar, din conţinutul acestor dispoziţii că dreptul de a folosi o cale de atac este unic, epuizându-se prin exerciţiul său. Partea interesată nu poate folosi de mai multe ori aceeaşi cale de atac împotriva aceleiaşi hotărâri, întrucât s-ar încălca şi principiul securităţii raporturilor juridice.

Legalitatea căilor de atac presupune faptul că o hotărâre judecătorească nu poate fi supusă decât căilor de atac prevăzute de lege.

Prin urmare, în afară de căile de atac prevăzute de lege nu se pot folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obţine reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătoreşti.

Având în vedere argumentele expuse, Decizia civilă nr. 169R din 7 martie 2019 a Curţii de Apel Braşov, secţia civilă, nu este susceptibilă de exerciţiul căii de atac a recursului, astfel că se va respinge, ca inadmisibil, recursul exercitat în cauză.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de reclamantul A. împotriva Deciziei civile nr. 169R din 7 martie 2019 a Curţii de Apel Braşov, secţia civilă.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 17 octombrie 2019.

GGC - GV