Ședințe de judecată: Decembrie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 1767/2022

Decizia nr. 1767

Şedinţa publică din data de 5 octombrie 2022

asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei

1. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti

Prin decizia nr. 54/R/21.01.2022, Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV a civilă a respins, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de A. împotriva deciziei nr. 620/R/26.10.2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a III a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie în dosar nr. x/2020.

2. Calea de atac a recursului exercitată în cauză

Împotriva acestei decizii a declarat recurs revizuentului A., arătând că instanţa de judecată nu a respectat principiul egalităţii părţilor în faţa legii, a ignorat excepţiile invocate de către acesta şi nu a luat în considerare probele administrate.

3. Înregistrarea recursului la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Dosarul a fost înregistrat la ÎCCJ la data de 27.07.2022 şi a fost repartizat aleatoriu Completului de filtru nr. 3, astfel cum reiese din fişa Ecris şi referatul de repartizare aleatorie .

Prin rezoluţie, s-a dispus întocmirea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului.

4. Procedura de filtru

Prin raportul privind admisibilitatea în principiu a recursului s-a reţinut că partea nu are deschisă calea de atac a recursului.

Raportul întocmit în temeiul dispoziţiilor art. 493 alin. (2) C. proc. civ. a fost comunicat părţilor la datele de 12 septembrie 2021.

La 16 septembrie 2021, contestatorul a formulat punct de vedere la raport, prin care a arătat că nu este de acord cu cele menţionate în raport, a reiterat susţinerile din cererea de recurs şi a solicitat admiterea căii de atac.

II. Soluţia şi considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Analizând recursul în raport de excepţia de inadmisibilitate, reţinută prin raportul întocmit în temeiul dispoziţiilor art. 493 alin. (2) C. proc. civ., Înalta Curte constată următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art. 457 alin. (1) C. proc. civ.: "Hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi în termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei."

Legalitatea căii de atac presupune că o hotărâre judecătorească nu poate fi supusă decât căilor de atac reglementate de lege, în afara acestora neputându-se folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obţine reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătoreşti.

Potrivit dispoziţiilor art. 129 alin. (1) din C. proc. civ., legiuitorul a impus în sarcina părţilor obligaţia îndeplinirii actelor de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau de judecător.

Revine, aşadar, persoanei interesate obligaţia de a sesiza jurisdicţia competentă şi de a formula căile de atac pe care le consideră necesare în apărarea drepturilor sale, însă în condiţiile legii, cu respectarea normelor procesuale civile de ordine publică care reglementează regulile de sesizare a instanţelor judecătoreşti şi de soluţionare a cererilor deduse judecăţii, implicit şi a căilor de atac.

Conform dispoziţiilor art. 483 alin. (1) din C. proc. civ., pot fi recurate hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum şi alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege.

Iar, art. 634 alin. (1) pct. 1 din C. proc. civ. prevede că sunt hotărâri definitive hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului.

În speţă, hotărârea atacată cu recurs, respectiv decizia civilă nr. 54/R/21.01.2022, Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă a fost pronunţată în soluţionarea cererii de revizuire formulată de A. împotriva deciziei nr. 620/R/26.10.2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a III a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie în dosar nr. x/2020.

Prin decizia nr. 620/R din 26 octombrie 2020, a fost respinsă, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de A. împotriva deciziei nr. 256/R din 15 inie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă, în dosar nr. x/2019.

Prin decizia nr. 256/R din 15 iunie 2020, a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de A. împotriva deciziei nr. 735/R din 18 octombrie 2019 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, secţia a IV-a civilă în dosarul nr. x/2014.

Se reţine că, potrivit dispoziţiilor art. 508 alin. (4) din C. proc. civ. "Hotărârea dată asupra revizuirii este supusă căilor de atac prevăzute de lege pentru hotărârea revizuită."

Dispoziţiile art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ. stipulează că au caracter definitiv hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs.

Având în vedere dispoziţiile art. 513 alin. (5) coroborate cu dispoziţiile art. 634 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ., rezultă că hotărârea dată în revizuire, în speţă decizie nr. 54/R/21.01.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV a civilă împotriva căreia a fost exercitat prezentul recurs, nu are deschisă o astfel de cale de atac, întrucât hotărârea împotriva căreia s-a formulat revizuirea, respectiv decizia nr. 620/R din 26 octombrie 2020, este o hotărâre pronunţată de către o instanţă de recurs, fiind o hotărâre definitivă conform art. 634 alin. (5) C. proc. civ.

În consecinţă, pentru considerentele prezentate, Înalta Curte va respinge ca inadmisibil, recursul declarat de revizuentul A. împotriva deciziei nr. 54 R din 21 ianuarie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă.

.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de revizuentul A. împotriva deciziei nr. 54 R din 21 ianuarie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 5 octombrie 2022.