Şedinţa publică din data de 22 februarie 2023
Asupra cererii de revizuire de faţă;
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
1. Hotărârea primei instanţe.
Prin încheierea din data de 11.11.2021, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – secţia contencios administrativ şi fiscal civilă, în dosarul nr. x/2021, s-a dispus suspendarea judecării cauzei, în temeiul dispoziţiilor art. 411 alin. (1) pct. 2) C. proc. civ., având ca obiect cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva încheierii civile pronunţată la data de 12.02.2020 de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. x/2019.
2. Cererea de recurs.
Împotriva încheierii de suspendare a judecăţii pronunţată la data de 11.11.2021 de Curtea de Apel Timişoara, secţia contencios administrativ şi fiscal a declarat recurs revizuentul A., fără a încadra criticile sale în unul sau mai multe din cazurile de casare prevăzute strict şi limitativ la articolul 488 alin. (1) C. proc. civ.
A solicitat, în temeiul art. 2 din Ordonanţa nr. 27/2002, sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, începerea urmăririi penale, trimiterea în judecată a preşedintelui instituţiei menţionate, a magistraţilor şi grefierului pentru comiterea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, abuz în serviciu şi constituirea ca parte civilă cu suma de 1000000 euro.
3. Hotărârea instanţei de recurs.
Prin decizia nr. 2761/17.05.2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – secţia contencios administrativ şi fiscal a anulat recursul formulat de revizuentul A. împotriva încheierii din 11 noiembrie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – secţia contencios administrativ şi fiscal, ca netimbrat.
4. Cererea de revizuire.
Împotriva deciziei nr. 2761/17.05.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – secţia contencios administrativ şi fiscal, reclamantul A. a formulat cerere de revizuire.
5. Considerentele şi soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Analizând cu prioritate regularitatea învestirii sale cu cererea de revizuire de faţă, Înalta Curte constată neîndeplinirea condiţiilor de formă prevăzute sub sancţiunea nulităţii, cererea nefiind legal timbrată.
Potrivit dispoziţiilor art. 513 alin. (1) din C. proc. civ., cererea de revizuire se soluţionează potrivit dispoziţiilor procedurale aplicabile judecăţii finalizate cu hotărârea atacată.
Conform prevederilor art. 148 alin. (6) din C. proc. civ.: "Cererile adresate instanţelor judecătoreşti se timbrează, dacă legea nu prevede altfel", iar conform art. 197 din acelaşi act normativ: "În cazul în care cererea este supusă timbrării, dovada achitării taxelor datorate se ataşează cererii. Netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrage anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii."
Totodată, Înalta Curte constată că dispoziţiile art. 33 alin. (1) şi alin. (2) teza I din O.U.G. nr. 80/2013 prevăd că taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat, cu excepţiile prevăzute de lege, iar în cazul în care cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată, titularului acesteia i se pune în vedere obligaţia de timbra cererea în cuantumul stabilit de instanţă şi de a transmite la dosarul cauzei dovada achitării taxei judiciare de timbru.
În cauză sunt incidente şi dispoziţiile art. 26 alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013, potrivit cărora cererea de revizuire se taxează cu 100 RON pentru fiecare motiv de revizuire invocat.
Înalta Curte, văzând dispoziţiile legale sus-menţionate, reţine că revizuentul A. nu a ataşat la cererea de revizuire formulată dovada achitării taxei judiciare de timbru şi nici nu şi-a îndeplinit ulterior această obligaţie, deşi i-a fost adusă la cunoştinţă la data de 03.01.2023, prin citaţia emisă, astfel cum rezultă din procesul-verbal de înmânare aflat la dosar.
Aşa fiind, Înalta Curte va face aplicarea art. 197 teza a II-a C. proc. civ., care prevede sancţiunea anulării cererii de chemare în judecată netimbrate.
Înalta Curte mai constată că exercitarea căii de atac de către revizuentul A. este vădit netemeinică, având în vedere că în majoritatea cauzelor deduse judecăţii, acesta nu achită taxele judiciare de timbru necesare soluţionării, context în care se poate observa exercitarea drepturilor procesuale în mod abuziv.
Potrivit art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. a) din C. proc. civ.:
"(1) Dacă legea nu prevede altfel, instanţa, potrivit dispoziţiilor prezentului rticol, va putea sancţiona următoarele fapte săvârşite în legătură cu procesul, astfel:
1. cu amendă judiciară de la 100 RON la 1.000 RON:
a) introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri principale, accesorii, adiţionale sau incidentale, precum şi pentru exercitarea unei căi de atac, vădit netemeinice."
Faţă de exercitarea repetată a căii de atac a revizuirii, aspect de natură a contura reaua-credinţă a acestuia în exercitarea dreptului prevăzut de art. 509 şi urm. din C. proc. civ., Înalta Curte apreciază că în speţă sunt incidente prevederile art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. a) din C. proc. civ., astfel încât va aplica revizuentului A., o amendă judiciară în cuantum de 700 RON.
6. Temeiul legal al soluţiei adoptate
Pentru considerentele expuse, în temeiul dispoziţiilor art. 197 din C. proc. civ., republicat, Înalta Curte va anula cererea de revizuire ca netimbrată şi, totodată, va face aplicarea în cauză a prevederilor art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. a) din C. proc. civ.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Anulează cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva deciziei nr. 2761 din 17 mai 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. x/2021, ca netimbrată.
Definitivă.
În temeiul art. 187 pct. 1 lit. a) C. proc. civ. dispune amendarea revizuentului A. în cuantum de 700 RON.
Cu drept de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce priveşte amenda aplicată.
Soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Pronunţată astăzi, 22 februarie 2023.