Şedinţa publică din data de 18 ianuarie 2023
asupra cauzei de faţă, constată următoarele:
I. Circumstanţele cauzei
Prin decizia nr. 1486/23.06.2022 pronunţată în dosarul nr. x/2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă a respins recursul declarat de revizuenţii A. şi B. împotriva deciziei civile nr. 281/A din 7 octombrie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, în dosarul nr. x/2020 şi a obligat revizuenţii la plata către intimata C. prin D. S.R.L. a cheltuielilor de judecată în cuantum de 6.858,60 RON.
Prin contestaţia în anulare înregistrată la data de 27.10.2022 pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă sub nr. x/2022, contestatorul A. a solicitat anularea deciziei nr. 1486/23.06.2022 a acestei instanţe şi a încheierilor din dosar şi trimiterea cauzei spre rejudecare secţiei a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În motivare, contestatorul a arătat că recursul în care s-a pronunţat hotărârea contestată ar fi fost de competenţa secţiei a II-a a Înaltei Curţi, iar nu a secţiei I civilă, situaţie faţă de care se impune anularea deciziei atacate şi a încheierilor date în acest dosar.
În acest sens, contestatorul arată că litigiul este între profesionişti, raportat la valoarea pricinii, iar cu sumele împrumutate din credit s-a construit un bloc de locuinţe, astfel încât nu poate fi apreciat contractul de credit de nevoi personale, avându-se în vedere valoarea creditului.
În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 503 alin. (2) C. proc. civ.
Prin întâmpinare, intimata C. (România) S.A. a solicitat respingerea contestaţiei în anulare, în principal ca inadmisibilă şi, în subsidiar ca neîntemeiată.
Intimata susţine că nu sunt îndeplinite în mod cumulativ condiţiile prevăzute de art. 503 alin. (2) pct. 1 C. proc. civ., sens în care arată că soluţionarea unui litigiu de către o altă secţie din cadrul aceleiaşi instanţe nu poate atrage nulitatea absolută a hotărârii apelate câtă vreme normele referitoare la competenţa funcţională au caracter relativ, iar contestatorul nu a invocat o vătămare. Pe de altă parte, aspectele legate de natura contractului de credit încheiat între părţi este adusă în discuţie pentru prima dată în cuprinsul contestaţiei în anulare, ceea ce este inadmisibil.
Totodată, arată că Decizia nr. 1486/23.06.2022 şi încheierile din dosarul nr. x/2020 au fost pronunţate de instanţa competentă funcţional, aspect tranşat prin hotărârea nr. 1277/20.05.2021 pronunţată în dosarul nr. x/2020 a ÎCCJ, secţia a II-a civilă.
II. Soluţia şi considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Analizând contestaţia în anulare prin prisma criticilor invocate şi a dispoziţiilor legale aplicabile în cauză, Înalta Curte o va respinge pentru următoarele considerente:
Prin cererea dedusă judecăţii contestatorul A. a formulat contestaţie în anulare împotriva deciziei nr. 1486 din 23 iunie 2022 pronunţată în dosarul nr. x/2020 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, invocând, ca temei de drept al contestaţiei, dispoziţiile art. 503 alin. (2) pct. 1 C. proc. civ., conform cărora, hotărârile instanţelor de recurs pot fi atacate cu contestaţie în anulare când acestea au fost pronunţate de o instanţă necompetentă absolut sau cu încălcarea normelor referitoare la alcătuirea instanţei şi, deşi se invocase excepţia corespunzătoare, instanţa de recurs a omis să se pronunţe asupra acesteia.
Înalta Curte reţine că prezenta cale de atac dedusă judecăţii este una extraordinară, ce poate fi promovată numai pentru motivele limitativ prevăzute de lege, care sunt de strictă interpretare.
Astfel, motivul privitor la necompetenţă, prevăzut la art. 503 alin. (2) pct. 1 C. proc. civ. se referă exclusiv la necompetenţa instanţei care a pronunţat hotărârea care se atacă, textul precizând expres ca necompetenţa instanţei care a pronunţat hotărârea contestată să fi fost absolută şi excepţia de necompetenţă să fi fost invocată în faţa acelei instanţe, iar instanţa să fi omis a se pronunţa asupra ei.
Or, în cauză, Înalta Curte constată că, în faţa instanţei de recurs, prin cererile scrise sau prin concluziile orale, nu a fost invocată excepţia necompetenţei absolute a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă în soluţionarea recursului împotriva deciziei civile nr. 281/A din 7 octombrie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă, în dosarul nr. x/2020, astfel cum impun dispoziţiile legale anterior redate.
Din actele şi lucrările dosarului reiese că, în dosarul nr. x/2020, instanţa de recurs a amânat cauza, succesiv, faţă de cererea de acordare a unui nou termen formulată de reprezentantul convenţional al recurentului (de la termenul din 3 martie 2022), şi, ulterior, faţă de lipsa de procedură cu recurenta-revizuentă B. (la termenul din 7 aprilie 2022). La termenul de judecată din 23 iunie 2022, nefiind chestiuni prealabile, părţile au formulat concluzii asupra recursului declarat în cauză.
Pe cale de consecinţă, Înalta Curte constată că, în speţă, nu este incidentă ipoteza invocării excepţiei necompetenţei absolute şi omisiunii instanţei de a se pronunţa cu privire la aceasta.
De altfel, în dosarul nr. x/2020, instanţele au verificat competenţa materială, sens în care prin încheierea civilă nr. 341/A din 04.11.2020 pronunţată în dosarul nr. x/2020 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud – secţia I civilă, s-a admis excepţia necompetenţei materiale a secţiei I civile şi, în consecinţă, s-a declinat competenţa soluţionării cererii de revizuire în favoarea secţiei a II-a civile, de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Tribunalul Bistriţa-Năsăud – secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, prin decizia civilă nr. 131 din 18.02.2021, a admis excepţia de necompetenţă materială privind soluţionarea cauzei şi a declinat cererea de chemare în judecată către Curtea de Apel Cluj.
Prin decizia nr. 292/27 mai 2021, Curtea de Apel Cluj – secţia a II-a civilă a admis excepţia necompetenţei materiale funcţionale a secţiei a II-a civilă a Curţii de Apel Cluj, invocată din oficiu şi a declinat competenţa de soluţionare a cererii de revizuire, în favoarea secţiei I civilă a Curţii de Apel Cluj.
La termenul din data de 23 septembrie 2021, părţile nu au invocat excepţia necompetenţei, iar Curtea de Apel Cluj – secţia I civilă, efectuând verificările în temeiul art. 131 C. proc. civ., a reţinut că instanţa este competentă să judece cauza.
Totodată, Înalta Curte reţine că la stabilirea competenţei soluţionării dosarului nr. x/2020 (astfel cum reiese din încheierea de la termenul din 13 mai 2021) Curtea de Apel Cluj, secţia a II-a civilă a avut în vedere Decizia nr. 1277 din 20 mai 2021 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia a II-a civilă (regulator de competenţă). Astfel, prin Decizia nr. 1277/20.05.2021, soluţionând conflictul de competenţă ivit în dosarul nr. x/2020 privind o altă cerere de revizuire cu un obiect identic, formulată de contestatorul din prezenta cauză în contradictoriu cu aceeaşi intimaţi, ICCJ secţia a II a civilă a stabilit în favoarea Curţii de Apel Cluj, secţia I civilă, competenţa de soluţionare a cauzei.
Pe cale de consecinţă, contrar apărărilor contestatorului, instanţele nu au omis, ci au analizat şi stabilit competenţa funcţională în favoarea secţiei I civilă.
Celelalte aspecte invocate de contestator cu referire la valoarea litigiului, destinaţia sumelor împrumutate şi natura contractului nu pot fi primite în cadrul contestaţiei în anulare, ce tinde la retractarea unei hotărâri pentru înlăturarea unor neregularităţi formale, expres şi limitativ prevăzute de lege, săvârşite de instanţă cu ocazia judecăţii.
Pentru aceste considerente, având în vedere că motivele formulate de contestator nu se încadrează în cele prevăzute expres şi limitativ de dispoziţiile art. 503 alin. (2) pct. 1 C. proc. civ., invocate ca temei de drept, Înalta Curte, în temeiul art. 508 C. proc. civ., urmează a respinge contestaţia în anulare.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge contestaţia în anulare formulată de contestatorul A. împotriva deciziei nr. 1486 din 23 iunie 2022 pronunţată în dosarul nr. x/2020 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă.
Definitivă.
Pronunţată astăzi, 18 ianuarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei, conform art. 402 C. proc. civ.