Şedinţa publică din data de 5 octombrie 2022
Asupra conflictului negativ de competenţă;
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin sentinţa civilă nr. 1088 din 25 noiembrie 2021, Tribunalul Dâmboviţa – secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a admis excepţia necompetenţei materiale invocată din oficiu şi a declinat competenţa de soluţionare a acţiunii formulate de reclamantul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa în contradictoriu cu pârâta A., în favoarea Judecătoriei Moreni.
Investită prin declinare, Judecătoria Moreni, prin sentinţa civilă nr. 207 din 13 aprilie 2022, a admis excepţia necompetenţei materiale invocată din oficiu şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti.
Prin sentinţa civilă nr. 3569 din 23 iunie 2022, Tribunalul Bucureşti – secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal a admis excepţia necompetenţei materiale invocată din oficiu şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamantul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa şi pe pârâta A., în favoarea Judecătoriei Moreni, a constatat conflictul negativ de competenţă şi a dispus înaintarea dosarului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru soluţionarea acestuia.
Înalta Curte constată că, în cauză, competenţa de soluţionare a litigiului aparţine Judecătoriei Moreni, pentru următoarele considerente:
Din actele şi lucrările dosarului rezultă că prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, reclamantul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, a solicitat în baza prevederilor art. 27, coroborate cu prevederile art. 14 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, constatarea prescripţiei executării sancţiunii contravenţionale aplicate prin procesul-verbal de contravenţie întocmit pe numele pârâtei, nr. x/17.09.2020.
Conform art. 32 din O.G. nr. 2/2001, forma în vigoare la data introducerii cererii de chemare în judecată (23.08.2021):
"(1) Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
(2) Controlul aplicării şi executării sancţiunilor contravenţionale principale şi complementare este de competenţa exclusivă a instanţei prevăzute la alin. (1)."
Cauza de faţă priveşte constatarea prescripţiei executării sancţiunii contravenţionale, aspect care ţine de controlul executării sancţiunii contravenţionale, fiind de competenţa exclusivă a judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, conform art. 32 alin. (2) raportat la art. 32 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001.
În consecinţă, în temeiul art. 135 alin. (1) şi (4) C. proc. civ., raportat la art. 32 alin. (2) din O.G. nr. 2/2001, Înalta Curte va stabili competenţa de soluţionare a cauzei, în primă instanţă, în favoarea Judecătoriei Moreni, în raza căreia a fost săvârşită contravenţia sancţionată prin procesul-verbal nr. x/17.09.2020.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Stabileşte competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamantul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa în contradictoriu cu pârâta A., în favoarea Judecătoriei Moreni.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 octombrie 2022.