Ședințe de judecată: Decembrie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1358/2024

Decizia nr. 1358

Şedinţa publică din data de 7 martie 2024

Asupra sesizării cu privire la existenţa unui conflict negativ de competenţă;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei

1. Obiectul acţiunii deduse judecăţii

Prin capetele de cerere disjunse din dosarul nr. x/2022 înregistrată pe rolul Tribunalului Bacău la data de 20.11.2023 sub nr. de dosar x/2023, reclamanta A. S.A., în contradictoriu cu pârâtele Administraţia Naţională Apele Române şi Administraţia Bazinală de Apă Siret, a solicitat anularea deciziei nr. 198/28.06.2022 de retragere a avizului de gospodărire a apelor nr. 24/08.02.2022 emis de către Administraţia Bazinală Siret din cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor Române, precum şi a răspunsului la plângerea prealabilă nr. x/24.08.2022 emis de Administraţia Naţională a Apelor Române şi a răspunsului la plângerea prealabilă nr. x/30.08.2022 emis de Administraţia Naţională Apele Române.

2. Prin sentinţa civilă nr. 3078 din 16 decembrie 2022 pronunţată de Tribunalul Iaşi – secţia I civilă s-a admis excepţia necompetenţei teritoriale, invocată de pârâta Administraţia Bazinală de Apă Siret, şi s-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bacău.

Pentru a pronunţa această soluţie, având în vedere dispoziţiile art. 8 alin. (2) din Legea nr. 554/2004, art. 126, art. 123 alin. (1) şi (2) C. proc. civ., instanţa a reţinut că părţile au făcut o alegere de competenţă, aspect care reiese din cuprinsul prevederilor art. 14 din contract, potrivit căruia "orice litigiu izvorât din încheierea, executarea, modificarea, încetarea şi interpretarea clauzelor prezentului contract se va soluţiona pe cale amiabilă, iar dacă acest lucru nu este posibil, va fi supus spre soluţionare instanţelor judecătoreşti române în a căror arie de competenţă îşi are sediul locatorul", locatorul fiind Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Siret, cu sediul în localitatea Bacău.

3. Prin sentinţa civilă nr. 617 din 20 noiembrie 2023 pronunţată de Tribunalul Bacău – secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal s-a admis excepţia necompetenţei teritoriale şi s-a declinat competenţa de soluţionare a litigiului în favoarea Tribunalului Iaşi – secţia de contencios administrativ. Totodată, s-a constatat ivit conflictul negativ de competenţă şi s-a dispus înaintarea dosarului către Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă.

Tribunalul Bacău a reţinut prin încheierea de disjungere a capetelor de cerere ce fac obiectul prezentului dosar, având ca obiect anularea unei decizii administrative şi a răspunsurilor autorităţilor la plângerea prealabilă a reclamantei, că aceste capete reprezintă o veritabilă cerere principală de chemare în judecată şi, fiind întemeiate în drept pe dispoziţiile Legii nr. 554/2004, în raport de obiectul cererii de chemare în judecată şi de calitatea părţilor, la stabilirea competenţei se aplică regulile de procedură ce guvernează materia contenciosului administrativ, respectiv dispoziţiile art. 10 din această lege.

II. Considerentele Înaltei Curţi asupra sesizării formulate de Tribunalul Bacău – secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ.

1. Argumente de fapt şi de drept relevante

Potrivit art. 133 pct. 2 din C. proc. civ., republicat, există conflict de competenţă "când două sau mai multe instanţe şi-au declinat reciproc competenţa de a judeca acelaşi proces sau, în cazul declinărilor succesive, dacă ultima instanţă învestită îşi declină la rândul său competenţa în favoarea uneia dintre instanţele care anterior s-au declarat necompetente."

În raport de circumstanţele cauzei expuse la pct. I din prezenta decizie, Înalta Curte constată că nu sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru existenţa unui conflict negativ de competenţă, reglementate de art. 133 pct. 2 C. proc. civ.

În acest sens, sunt avute în vedere şi dispoziţiile art. 136 alin. (1) din C. proc. civ., potrivit cărora dispoziţiile privitoare la excepţia de necompetenţă şi la conflictul de competenţă "se aplică prin asemănare şi în cazul secţiilor specializate ale aceleiaşi instanţe judecătoreşti".

Înalta Curte reţine că instanţa învestită iniţial de către reclamantă prin cererea de chemare în judecată, respectiv Tribunalul Iaşi – secţia I civilă, şi-a declinat competenţa teritorială de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bacău, cauza fiind înregistrată pe rolul acestei instanţe la secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal care, la rândul său, şi-a declinat competenţa teritorială de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Iaşi – secţia de contencios administrativ.

Pentru a exista un conflict negativ de competenţă, aşa cum prevăd dispoziţiile legale anterior redate, trebuia ca cele două instanţe să-şi fi declinat reciproc competenţa de a judeca acelaşi proces. Or, în cauză, cea de-a doua instanţă învestită, Tribunalul Bacău, secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal, nu şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea instanţei iniţial investite, respectiv Tribunalul Iaşi – secţia I civilă, ci în favoarea unei alte secţii specializate a Tribunalului Iaşi, secţia de contencios administrativ.

Prin urmare, Înalta Curte constată că sentinţa nr. 617 din 20 noiembrie 2023 pronunţată de Tribunalul Bacău, secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal nu a generat un conflict negativ de competenţă, motiv pentru care sesizarea formulată de această instanţă pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă este inadmisibilă.

2. Temeiul legal al soluţiei pronunţate

Pentru aceste considerente, în temeiul art. 135 alin. (4) raportat la 133 alin. (2) din C. proc. civ., Înalta Curte va constata inexistenţa conflictului negativ de competenţă şi va respinge sesizarea formulată de Tribunalul Bacău – secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal, ca inadmisibilă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Constată inexistenţa conflictului negativ de competenţă.

Respinge sesizarea formulată de Tribunalul Bacău – secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal, ca inadmisibilă.

Definitivă.

Pronunţată astăzi, 7 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.