Şedinţa publică din data de 26 ianuarie 2024
Asupra conflictului negativ de competenţă de faţă;
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin sentinţa civilă nr. 981 din 13 iunie 2023, Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a admis excepţia necompetenţei materiale şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamanta A. S.R.L., în contradictoriu cu pârâţii Asocierea B. S.R.L. - C. S.R.L. - D. S.R.L., C. S.R.L., Ministerul Apărării Naţionale, Unitatea Militară 02523 Bucureşti şi Unitatea Militară 02542 Focşani, în favoarea Tribunalului Bucureşti, secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal.
Învestit prin declinare, Tribunalul Bucureşti, secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal, prin sentinţa civilă nr. 4574 din 27 iunie 2023, a admis excepţia necompetenţei materiale, invocată din oficiu, a declinat judecarea cauzei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti, a constatat invit conflictul negativ de competenţă şi a înaintat dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării acestuia.
Ivindu-se conflictul negativ de competenţă a fost sesizată, în baza art. 135 din C. proc. civ., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – secţia contencios administrativ şi fiscal pentru soluţionarea acestuia.
Înalta Curte constată că, în cauză, competenţa de soluţionare a litigiului aparţine Tribunalului Bucureşti, secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal.
Pentru a hotărî astfel, instanţa a avut în vedere considerentele în continuare arătate.
Contenciosul administrativ este definit prin art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 554/2004, modificată, ca fiind activitatea de soluţionare, de către instanţele de contencios administrativ competente potrivit legii organice, a litigiilor în care cel puţin una dintre părţi este o autoritate publică, iar conflictul s-a născut fie din emiterea sau încheierea, după caz, a unui act administrativ, în sensul acestei legi, fie din nesoluţionarea în termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau interes legitim, astfel cum rezultă din prevederile art. 8, care reglementează obiectul acţiunii judiciare.
Actul administrativ este actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publică în vederea executării ori a organizării executării legii, dând naştere, modificând sau stingând raporturi juridice.
Competenţa materială a instanţei de contencios administrativ şi fiscal este reglementată de dispoziţiile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 potrivit cărora "(1) Litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 3.000.000 de RON se soluţionează în fond de tribunalele administrativ-fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai mari de 3.000.000 de RON se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel.".
Prin cererea de chemare în judecată modificată reclamanta solicită anularea unui contract de achiziţie publică, anularea unor acte emise de autoritatea contractantă în cadrul procedurii de atribuire, respectiv a anunţului de atribuire, precum şi acordarea de despăgubiri pentru prejudiciul despre care susţine că l-a suferit ca urmare a folosirii în mod nelegitim, de către Asocierea B. a experienţei similare aparţinând A. în scopul obţinerii calificării sale în procedura de achiziţii publice şi a atribuirii contractului de achiziţie publică de către autoritatea contractantă.
Potrivit art. 53 alin. (1) din Legea 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor "(1)Procesele şi cererile privind acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum şi cele privind executarea, anularea, nulitatea, rezoluţiunea, rezilierea sau denunţarea unilaterală a contractelor se soluţionează în primă instanţă, de urgenţă şi cu precădere, de către secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului în circumscripţia căruia se află sediul autorităţii contractante sau în circumscripţia căruia are sediul social/domiciliul reclamantul, prin completuri specializate în achiziţii publice, în termen de 45 de zile."
Prin urmare, art. 53 alin. (1) din Legea 101/2016 stabileşte competenţa completurilor specializate în achiziţii publice din cadrul tribunalelor de a soluţiona în primă instanţă procesele şi cererile referitoare la anularea contractelor de achiziţii publice precum şi a despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate în cadrul procedurii de atribuire, fără a se face vreo distincţie în funcţie de valoarea contractelor de achiziţii publice sau a despăgubirilor solicitate, nefiind utilizat criteriul valoric pentru stabilirea competenţei materiale în primă instanţă similar normei generale de la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004.
Instanţa reţine că textul de lege sus citat stabileşte, pentru procesele ce vizează anularea contractelor de achiziţie publică, o regulă de competenţă materială specială, derogatorie de la norma de competenţă generală de la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, şi care se aplică cu prioritate.
În consecinţă, având în vedere considerentele arătate şi în conformitate cu dispoziţiile art. 135 alin. (1) şi (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competenţa de soluţionare a cauzei, în favoarea Tribunalului Bucureşti, secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Stabileşte competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamanta A. S.R.L., în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Apărării Naţionale, Unitatea Militară 02523 Bucureşti, U.M. 02542 Focşani, Asocierea B. S.R.L. - C. S.R.L.- D. S.R.L., C. S.R.L, în favoarea Tribunalului Bucureşti, secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal.
Definitivă.
Pronunţată astăzi, 26 ianuarie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.