Ședințe de judecată: Decembrie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 485/2024

Decizia nr. 485

Şedinţa publică din data de 31 ianuarie 2024

Asupra contestaţiei de faţă;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei

1. Obiectul cererii de chemare în judecată

Prin cererea înregistrată la data de 17 iulie 2023, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – secţia de contencios administrativ şi fiscal, contestatoarea A., în contradictoriu cu intimatul Consiliul Superior al Magistraturii, a solicitat anularea Hotărârii nr. 2385 din 10 noiembrie 2022 şi a Hotărârii nr. 648 din 28 martie 2023, emise de Consiliul Superior al Magistraturii, secţia pentru judecători şi admiterea cererii de transfer de la Judecătoria Focşani la Tribunalul Vrancea.

2. Apărările formulate în cauză

Prin întâmpinare, intimatul Consiliul Superior al Magistraturii a invocat excepţia tardivităţii formulării contestaţiei, iar în subsidiar, a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca neîntemeiată.

3. Cererea de renunţare la judecata cauzei

La data de 29 ianuarie 2024, contestatoarea A. a depus cerere de renunţare la judecata cauzei, întemeiată pe dispoziţiile art. 406 C. proc. civ.

II. Soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Înalta Curte se va pronunţa, cu prioritate, asupra cererii contestatoarei A. de renunţare la judecata cererii introductive, a cărei soluţionare face inutilă atât examinarea excepţiei tardivităţii contestaţiei, cât şi analiza pe fond a cererii.

Potrivit art. 406 alin. (1) din C. proc. civ.: "Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă, fie prin cerere scrisă. (...) (6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.".

În speţă, contestatoarea a renunţat la judecată prin cererea scrisă depusă la dosar la data de 29.01.2023, în temeiul textului de lege anterior citat.

Având în vedere că manifestarea de voinţă, în sensul renunţării la judecata cererii, reprezintă o desistare, un act de dispoziţie al contestatoarei, care nu este supus cenzurii instanţei de judecată, conform principiului disponibilităţii care guvernează procesul civil, Înalta Curte, în temeiul dispoziţiilor art. 406 alin. (6) C. proc. civ., va lua act de renunţarea contestatoarei A. la judecata contestaţiei formulate împotriva Hotărârii nr. 2385 din 10 noiembrie 2022 şi a Hotărârii nr. 648 din 28 martie 2023, emise de Consiliul Superior al Magistraturii, secţia pentru judecători.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Ia act de renunţarea contestatoarei A. la judecata contestaţiei formulate împotriva Hotărârii nr. 2385 din 10 noiembrie 2022 şi a Hotărârii nr. 648 din 28 martie 2023 ale Consiliului Superior al Magistraturii, secţia pentru judecători.

Definitivă.

Pronunţată astăzi, 31 ianuarie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.