Ședințe de judecată: Decembrie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 592/2024

Decizia nr. 592

Şedinţa publică din data de 01 februarie 2024

Asupra cererii de revizuire de faţă;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei

1. Obiectul cererii de chemare în judecată

Prin cererea înregistrată la data de 29 mai 2019 pe rolul Tribunalului Tulcea, secţia civilă, de contencios administrativ şi fiscal, reclamantul Judeţul Tulcea - Consiliul Judeţean Tulcea, în contradictoriu cu A. S.R.L., a solicitat obligarea pârâtei la plata sumei de 2.694.075 RON reprezentând redevenţă restantă şi majorări de întârziere aferente contractului de concesiune nr. x/2009, sumă ce va fi actualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective, precum şi plata accesoriilor calculate până la data plăţii debitului înregistrat din redevenţă.

La data de 01 august 2019, reclamantul şi-a modificat cererea de chemare în judecată în sensul completării cu două capete de cerere prin care a solicitat să se constate rezilierea contractului de concesiune nr. x din 16 noiembrie 2009, cu consecinţa obligăţii pârâtei la predarea terenului ce face obiectul contractului de concesiune şi actualizarea debitului în sensul majorării la suma de 2.970.222 RON.

La termenul de la 10 februarie 2020, Tribunalul Tulcea – secţia civilă, de contencios administrativ şi fiscal a invocat excepţia necompetenţei funcţionale a instanţei de contencios administrativ, pe care a admis-o prin încheierea din aceeaşi dată şi a dispus repartizarea aleatorie a cauzei la un complet specializat în soluţionarea cauzelor civile.

2. Hotărârea instanţei de fond

Prin sentinţa civilă nr. 1241 din 17 decembrie 2020, Tribunalul Tulcea, secţia civilă, de contencios administrativ şi fiscal a respins acţiunea formulată de reclamantul Judeţul Tulcea - Consiliul Judeţean Tulcea, în contradictoriu cu pârâta A. S.R.L., ca nefondată.

3. Calea de atac exercitată în cauză

Împotriva sentinţei civile nr. 1241 din 17 decembrie 2020, pronunţată de Tribunalul Tulcea, secţia civilă, de contencios administrativ şi fiscal, a declarat recurs reclamantul Judeţul Tulcea - Consiliul Judeţean Tulcea, întemeiat pe prevederile art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., solicitând admiterea recursului, casarea sentinţei atacate şi, în rejudecarea cauzei, admiterea cererii de chemare în judecată, dosarul fiind înregistrat la data de 14 mai 2021 pe rolul Curţii de Apel Constanţa, secţiei I civilă.

Prin încheierea civilă nr. 197/30.06.2021, Curtea de Apel Constanţa - secţiei I civilă a admis excepţia necompetenţei materiale procesuale a secţiei I civile a Curţii de Apel şi a declinat competenţa de soluţionare a cererii de recurs declarate de recurentul-reclamant Judeţul Tulcea - Consiliul Judeţean Tulcea, în contradictoriu cu intimata-pârâtă A. S.R.L., în favoarea secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, dosarul fiind înregistrat la data de 16 iulie 2021 pe rolul Curţii de Apel Constanţa, secţia a-II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.

La termenul de judecată din 01 noiembrie 2021, Curtea a constatat că Tribunalul Tulcea prin încheierea de şedinţă din 10 februarie 2020 a admis excepţia necompetenţei funcţionale a instanţei de contencios administrativ constatând că litigiul nu este unul care intră în sfera de competenţa a instanţei de contencios administrativ ci a instanţei civile de drept comun şi a dispus repartizarea aleatorie în complet specializat în soluţionarea cauzelor civile.

Faţă de acest aspect, Curtea a calificat calea de atac legală împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Tulcea ca fiind apel şi având în vedere că prin calificarea căii de atac din recurs în apel nu este prejudiciat apelantul întrucât motivele de apel nu sunt restricţionate la motive de nelegalitate specifice recursului, instanţa a dispus soluţionarea cauzei în complet de apel, constitut conform art. 111 din ROI al instanţelor judecătoreşti din primii doi judecători din lista de recurs.

4. Soluţia instanţei de apel

Prin decizia nr. 10 din 22 noiembrie 2021, Curtea de Apel Constanţa, secţia a-II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a dispus următoarele:

- a admis apelul formulat de apelanta-reclamantă Judeţul Tulcea prin Consiliul Judeţean Tulcea împotriva sentinţei civile nr. 1241 din 17 decembrie 2020, pronunţată de Tribunalul Tulcea, în contradictoriu cu intimata-pârâtă A. S.R.L., având ca obiect pretenţii;

- a anulat sentinţa civilă nr. 1241/17.12.2020 a Tribunalului Tulcea şi rejudecând:

- a respins excepţiile inadmisibilităţii şi prescrierii parţiale a dreptului la acţiune;

- a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Judeţul Tulcea prin Consiliul Judeţean Tulcea, în contradictoriu cu pârâta A. S.R.L.;

- a constatat reziliat Contractul de concesiune nr. x/16.11.2009, modificat prin actele adiţionale nr. x/31.03.2010 şi y/15.01.2014, încheiat între Judeţul Tulcea prin Consiliul Judeţean Tulcea şi pârâta A. S.R.L.;

- a obligat pârâta la predarea către reclamant a terenului în suprafaţă de 928 ha ce face obiectul Contractul de concesiune nr. x/16.11.2009;

- a obligat pârâta la plata către reclamant a sumei de 2.970.222 RON, reprezentând redevenţă restantă şi majorări de întârziere, cu actualizarea tranşelor de redevenţă cu indicele preţurilor de consum.

5. Cererea de recurs exercitată în cauză

Împotriva deciziei nr. 10 din 22 noiembrie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, secţia a-II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, a declarat recurs pârâta A. S.R.L., întemeiat pe prevederile art. 488 alin. (1) pct. 7 C. proc. civ., solicitând casarea deciziei atacate.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – secţia de contencios administrativ şi fiscal, care, prin încheierea nr. 2018 din 31 martie 2022 a dispus scoaterea cauzei de pe rol şi trimiterea spre competentă soluţionare secţiei a II-a civile din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind înregistrat pe rolul acestei instanţe sub nr. x/2019**.

6. Soluţia instanţei de recurs

Prin decizia nr. 1887 din 05 octombrie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia a II-a civilă a respins ca nefondat recursul declarat de recurenta-pârâtă A. S.R.L. împotriva deciziei civile nr. 10/2021 din 22 noiembrie 2021, pronunţate de Curtea de Apel Constanţa, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.

7. Cererea de revizuire formulată în cauză

Împotriva deciziei nr. 10 din 22 noiembrie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, secţia a-II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. x/2019, a formulat la data de 08 noiembrie 2022 cerere de revizuire pârâta A. S.R.L., înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, sub nr. x/2022, solicitând admiterea cererii de revizuire şi schimbarea în tot a hotărârii, în sensul respingerii cererii de chemare în judecată.

Revizuenta şi-a întemeiat cererea de revizuire pe dispoziţiile art. 509 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ., apreciind că decizia atacată este potrivnică deciziei nr. 2228/07.04.2021, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. x/2016.

8. Apărările formulate în cauză

Intimatul Judeţul Tulcea-Consiliul Judeţean Tulcea a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia inadmisibilităţii cererii de revizuire, iar pe fond, a solicitat respingerea cererii de revizuire, ca nefondată.

9. Soluţia în primul ciclu procesual

Prin decizia nr. 1043 din 23 februarie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal a admis excepţia tardivităţii, invocată din oficiu şi a respins cererea de revizuire formulată de revizuenta A. S.R.L. împotriva deciziei nr. 10 din 22 noiembrie 2021 a Curţii de Apel Constanţa, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, pronunţată în dosarul nr. x/2019, ca tardiv formulată.

Împotriva acestei decizii a formulat recurs revizuenta A. S.R.L., iar prin decizia nr. 186 din 11 septembrie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători a admis recursul declarat împotriva deciziei nr. 1043 din 23 februarie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, a casat decizia recurată şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă.

II. Soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Analizând condiţiile de admisibilitate ale cererii de revizuire, potrivit art. 513 alin. (3) C. proc. civ., Înalta Curte constată că revizuirea este inadmisibilă, pentru următoarele motive:

Sub aspectul motivului prevăzut de art. 509 pct. 8 C. proc. civ., instanţa reţine că revizuirea unei hotărâri poate fi cerută atunci când "există hotărâri definitive potrivnice, date de instanţe de acelaşi grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri".

În jurisprudenţă şi doctrină s-a reţinut că pentru a fi aplicabil acest motiv de revizuire, este necesar ca hotărârile să conţină elemente caracteristice pentru existenţa lucrului judecat. Revizuirea nu poate fi admisă atunci când între decizia instanţei de recurs şi celelalte hotărâri invocate de revizuient nu există contrarietate, întrucât acestea nu conţin elementele caracteristice pentru existenţa lucrului judecat.

Pentru a fi admisibilă cererea de revizuire întemeiată pe dispoziţiile art. 509 alin. (1) pct. 8 raportat la art. 430 C. proc. civ., este necesar ca hotărârile potrivnice să soluţioneze, cu autoritate de lucru judecat, dar în mod diferit, fie fondul procesului, în tot sau în parte, fie aceeaşi excepţie procesuală, acelaşi incident procesual sau aceeaşi chestiune litigioasă, situaţii care, însă, nu sunt identificate în prezenta cauză.

Astfel, prin decizia nr. 2228/07.04.2021, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. x/2016, s-a respins recursul promovat de Judeţul Tulcea - prin Consiliul Judeţean Tulcea împotriva încheierii de şedinţă din 24 iunie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa – secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal în acelaşi dosar, ca nefondat.

Prin încheierea din 24 iunie 2020 nu s-a judecat şi dezlegat fondul cauzei sau o altă chestiune litigioasă, ci doar s-a dispus suspendarea judecăţii recursurilor promovate de recurentul Judeţul Tulcea-Consiliul Judeţean Tulcea şi de recurenta A. S.R.L. împotriva sentinţei civile nr. 915/2019 a Tribunalului Tulcea, până la soluţionarea definitivă a cauzei care face obiectul dosarului nr. x/2019 aflat pe rolul Tribunalului Constanţa.

Prin urmare, cauza invocată ca fiind în contradicţie cu hotărârea ce face obiectul revizuirii priveşte soluţionarea unui incident procedural, respectiv respingerea recursului împotriva încheierii de suspendare a judecăţii în dosarul nr. x/2016, iar în aceste condiţii este evident că nu poate exista nicio contrarietate de hotărâri, din moment ce dosarul nr. x/2016 nu este soluţionat definitiv.

De altfel, în măsura în care ar fi existat o soluţie definitivă obţinută de revizuentă în dosarul anterior menţionat, aceasta ar fi putut fi invocată în argumentarea recursului declarat faţă de decizia civilă nr. 10/2021 ca şi motiv de recurs prevăzut de pct. 7 al art. 488 C. proc. civ. sub aspectul încălcării autorităţii de lucru judecat.

În consecinţă, în speţă, nu poate opera cazul de revizuire invocat de revizuentă, nefiind îndeplinită condiţia hotărârilor definitive potrivnice şi nici nu s-a încălcat efectul pozitiv al autorităţii de lucru judecat, astfel cum este acesta reglementat de dispoziţiile art. 431 din C. proc. civ.

Pentru considerentele arătate, în raport de dispoziţiile art. 509 pct. 8 cu referire la art. 513 alin. (3) din C. proc. civ., Înalta Curte va respinge cererea de revizuire formulată de revizuenta A. S.R.L., ca inadmisibilă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge cererea de revizuire formulată de revizuenta A. S.R.L. împotriva deciziei nr. 10 din 22 noiembrie 2021 a Curţii de Apel Constanţa – secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, pronunţată în dosarul nr. x/2019, ca inadmisibilă.

Cu recurs în termen de 15 zile la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, recursul urmând a se depune la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 C. proc. civ., astăzi, 01 februarie 2024.