Şedinţa publică din data de 8 februarie 2024
Asupra conflictului negativ de competenţă de faţă;
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
1. Obiectul acţiunii şi hotărârea primei instanţe aflate în conflict
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Brezoi la data de 23.02.2023, sub nr. x/2023, reclamanta Unitatea Administrativ-Teritorială Oraşul Brezoi-prin Primar A. a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Transporturilor, Compania Naţională De Căi Ferate CFR S.A. şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobilară Vâlcea,
- admiterea acţiunii de revendicare a dreptului de proprietate al reclamantei asupra teren curţi construcţii în suprafaţa de 1.181 mp situat în intravilanul oraşului Brezoi, sat Golotreni, punctul Lotru-AHE Gura Lotrului, Vâlcea, cu vecini la NE -rest proprietate donatoare, NV-proprietar Statul Roman administrator S.C. B. S.A. Bucureşti-Sucursala Hidrocentrale Rm. Vâlcea, la SE lot x -nr. cadastral x si la SV -Zona de protecţie CFR, imobil identificat cu schiţa anexă, vizată de OCPI Vâlcea, sub nr. x/2008, asupra teren în suprafaţă de 3.448 mp amplasat în extravilanul oraşului Brezoi, mal stâng râul Olt, cu vecini: E-Calea x, V-Râul Olt, categorie drum, asupra teren în suprafaţă de 9.159 mp categoria intravilan-extravilan, adresa imobil strada x, localitatea Văratica, oraş Brezoi, judeţul Vâlcea,
- sa se constate nulitatea tuturor actelor care atestă proprietatea, a actelor privind drepturile de administrare şi concesionare ale pârâţilor şi a documentaţiilor cadastrale efectuate pentru întabularea terenurilor reclamantei în favoarea pârâţilor în cartea funciara.
- rectificarea Cărţilor funciare deschise pe numele pârâţilor în sensul diminuării cu suprafeţele ce fac obiectul prezentei acţiuni.
- întabularea dreptului reclamantei de proprietate în favoarea oraşului Brezoi in Cartea Funciara, în ce priveşte suprafeţele mai sus menţionate.
Prin sentinţa civilă nr. 330 din 26 mai 2023, Judecătoria a admis excepţia necompetenţei materiale, ridicată din oficiu, şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – secţia de contencios administrativ şi fiscal.
A reţinut instanţa dispoziţiile art. 99 alin. (2) C. proc. civ. şi faptul că, în cauză, se solicită constatarea nulităţii mai multor acte administrative emise de o autoritate publică centrală, ce se află în strânsă legătură cu soluţia ce se va pronunţa cu privire la celelalte capete de cerere.
2. Hotărârea celei de-a doua instanţe
Cauza a fost înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti – secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal la data de 09.06.2023.
La data de 07.11.2023, reclamanta a depus precizare la acţiune, prin care a precizat că înţelege să învestească instanţa cu un litigiu civil şi a solicitat admiterea acţiunii de revendicare a dreptului său de proprietate şi obligarea pârâţilor la restituirea bunurilor aflate în proprietatea sa şi deţinute de aceştia fără niciun drept, rectificarea Cărţilor funciare şi întabularea dreptului său de proprietate.
Prin sentinţa nr. 1620 din 8 noiembrie 2023, Curtea a admis excepţia necompetenţei materiale, ridicată din oficiu, şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Brezoi.
A reţinut instanţa, în esenţă, că, atât din modul de formulare al acţiunii, cât şi din precizările reclamantei, nu este vorba despre un litigiu de contencios administrativ, întemeiat pe dispoziţiile Legii nr. 554/2004, ci despre o acţiune în revendicare de drept comun, întemeiată pe art. 563 şi art. 566 C. civ.
Constatând ivit conflict negativ de competenţă, Curtea, în temeiul art. 134-135 C. proc. civ., a dispus sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu soluţionarea acestuia.
3. Considerentele Înaltei Curţi asupra conflictului de competenţă
Analizând conflictul negativ de competenţă intervenit între cele două instanţe, în raport cu hotărârile pronunţate şi cu înscrisurile aflate la dosarul cauzei, Înalta Curte reţine următoarele.
Aspectul care a generat conflictul negativ de competenţă între instanţele sesizate îl constituie problema instanţei competente material să soluţioneze cauza, în raport cu obiectul dedus judecăţii şi prevederile legale incidente în materie.
Cererea introductivă de instanţă viza admiterea acţiunii de revendicare şi anularea actelor de proprietate, de administrare sau de concesionare ale pârâţilor.
Ulterior, reclamanta a precizat obiectul acţiunii, în sensul că solicită revendicarea dreptului de proprietate şi obligarea pârâţilor la restituirea bunurilor aflate în proprietatea sa, rectificarea cărţilor funciare şi întabularea dreptului său de proprietate.
Deci, reclamanta a renunţat la a mai susţine capătul de cerere vizând constatarea nulităţii actelor de proprietate, de administrare sau de concesionare ale pârâţilor, acte pe care, de altfel, nu le-a individualizat nici în cuprinsul acţiunii introductive de instanţă.
Prin urmare, în raport cu scopul urmărit de către reclamantă prin introducerea acţiunii şi cu obiectul acesteia, constând în revendicare imobiliară, nu este vorba despre un litigiu de contencios administrativ, ci despre un litigiu de drept comun, competenţa stabilindu-se în raport cu dispoziţiile art. 94 pct. 1 lit. k) din C. proc. civ.
După cum a constatat şi Curtea de Apel Bucureşti, din actele dosarului nu rezultă că valoarea bunurilor a căror revendicare se solicită ar depăşi pragul de 200.000 RON prevăzut de art. 94 pct. 1 lit. k) C. proc. civ., astfel că, din punct de vedere material, competenţa aparţine judecătoriei.
4. Temeiul legal al soluţiei adoptate
Pentru considerentele expuse şi în conformitate cu dispoziţiile art. 135 alin. (1) şi (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competenţa de soluţionare a cauzei, în primă instanţă, în favoarea Judecătoriei Brezoi.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Stabileşte competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Oraşul Brezoi prin Primar A. şi pe pârâţii Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Transporturilor, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Vâlcea şi Compania Naţională de Căi Ferate CFR S.A. în favoarea Judecătoriei Brezoi.
Definitivă.
Pronunţată astăzi, 8 februarie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.