Ședințe de judecată: Decembrie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 829/2024

Decizia nr. 829

Şedinţa publică din data de 14 februarie 2024

Asupra recursului de faţă;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei

1. Obiectul cererii de chemare în judecată

Prin cererea înregistrată pe rolul Curţii de Apel Suceava – secţia de contencios administrativ şi fiscal, sub nr. x/2023, la data de 20 iunie 2023, reclamanta A., în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Economic şi Social (CES), Biroul Executiv al CES şi Plenul CES Bucureşti şi Ministerul Justiţiei, a solicitat suspendarea executării hotărârilor Plenului CES şi ale Ordinului Ministrului Justiţiei până la pronunţarea instanţei de fond, respectiv:

- Hotărârile Plenului Consiliului Economic şi Social prin care s-au aprobat, în mod nelegal, cu încălcarea normelor imperative prevăzute de Legea nr. 304/2022, în şedinţele din 03 mai 2023, 09 mai 2023, din 16 mai 2023, din 07 iunie 2023, din 13 iunie 2023 şi, respectiv, din 20 iunie 2023, candidaţii pentru funcţia de asistent judiciar, la toate tribunalele din ţară însoţite de anexe cuprinzând tabele nominale cu persoanele propuse de Confederaţiile Sindicale reprezentative la nivel naţional, Confederaţia Sindicală Naţională "B.", Confederaţia Naţională Sindicală "C.", Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Blocul Naţional Sindical (BNS), Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - frăţia", Confederaţiile Patronale reprezentative la nivel naţional, Confederaţia Patronală Concordia, Consiliul Naţional al întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), în vederea numirii acestora în funcţia de asistent judiciar prin Ordin al Ministrului Justiţiei pentru un mandat de 5 ani, cu începere din 01 iulie 2023;

- Ordinului Ministrului Justiţiei din 2023 de numire în funcţia de asistent judiciar, începând cu data de 01 iulie 2023 a persoanelor propuse prin Hotărârile Plenului CES sus precizate, lovite de nulitate absolută.

2. Hotărârea instanţei de fond

Prin sentinţa civilă nr. 114 din 11 iulie 2023, Curtea de Apel Suceava – secţia de contencios administrativ şi fiscal a respins cererea formulată de reclamanta A., în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Economic şi Social (CES), Biroul Executiv al CES şi Plenul CES şi Ministerul Justiţiei, ca neîntemeiată.

3. Calea de atac exercitată în cauză

Împotriva sentinţei civile nr. 114 din 11 iulie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Suceava – secţia de contencios administrativ şi fiscal, a declarat recurs reclamanta A., întemeiat pe prevederile art. 488 alin. (1) pct. 6 şi 8 C. proc. civ., solicitând admiterea recursului, casarea hotărârii recurate şi trimiterea cauzei oricărei alte instanţe de acelaşi grad, spre o nouă judecată.

4. Apărările formulate în cauză

Intimatul-pârât Ministerul Justiţiei a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea recursului, ca nefondat şi menţinerea sentinţei recurate, ca fiind temeinică şi legală.

Intimatul-pârât Consiliul Economic şi Social (CES), Biroul Executiv al CES şi Plenul CES a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea recursului, ca nefondat şi menţinerea sentinţei recurate, ca fiind temeinică şi legală.

5. Cererea de renunţare la judecata cauzei

La data de 06 februarie 2024, recurenta-reclamantă A. a depus la dosarul instanţei de recurs o cerere de renunţare la judecata cauzei ce formează obiectul dosarului nr. x/2023, în temeiul dispoziţiilor art. 406 C. proc. civ.

II. Soluţia instanţei de recurs

Potrivit art. 406 alin. (1) din C. proc. civ.: "Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă, fie prin cerere scrisă".

Dispoziţiile art. 406 alin. (5) şi alin. (6) din C. proc. civ. reglementează situaţia formulării cererii de renunţare la judecată în căile de atac:

"(5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.

(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă."

Având în vedere că manifestarea de voinţă, în sensul renunţării la judecata cererii, reprezintă o desistare, un act de dispoziţie al recurentei-reclamante, care nu este supus cenzurii instanţei de judecată, conform principiului disponibilităţii care guvernează procesul civil, Înalta Curte, în temeiul dispoziţiilor art. 406 alin. (6) C. proc. civ., va lua act de renunţarea reclamantei A. la judecata cererii de chemare în judecată.

Întrucât cererea de renunţare la judecată a fost formulată în calea de atac a recursului, Înalta Curte va face aplicarea art. 406 alin. (5) şi alin. (6) din C. proc. civ. şi va anula sentinţa civilă nr. 114 din 11 iulie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Suceava – secţia de contencios administrativ şi fiscal.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Ia act de renunţarea reclamantei A. la judecata cererii de chemare în judecată.

Anulează sentinţa civilă nr. 114 din 11 iulie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Suceava – secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Definitivă.

Pronunţată astăzi, 14 februarie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.