Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 118/2003

Ședința publică de la 17 ianuarie 2003

Asupra recursului de față;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Curtea de Apel Târgu Mureș, secția comercială și de contencios administrativ, prin sentința nr. 50 din 7 martie 2002, a admis cererea de suspendare formulată de SC E. SA Târgu Mureș în contradictoriu cu Ministerul Finanțelor și Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș și a dispus suspendarea executării vremelnice a executării deciziei nr. 1932/29.11.2001 emisă de primul pârât și a procesului verbal de control nr. 13.522/28.09.2001 emis de cel de al doilea pârât, prin care reclamantei i-au fost stabilite obligații fiscale la buget în sumă totală de 1.428.974.940 lei, până la soluționarea acțiunii de fond ce formează obiectul dosarului nr. 8/2002.

Pe perioada suspendării, s-a dispus ca reclamanta să aibă tot timpul în contul curent bancar mijloace circulante, materii și materiale, precum și mijloace fixe ce nu pot fi grevate de nici o sarcină, până la nivelul sumei de 1.450.000.000 lei

Sentința este executorie, fără somație sau trecerea vreunui termen în condițiile art. 581 C. proc. civ.

Pentru a hotărî astfel, instanța a avut în vedere paguba iminentă creată prin executarea de îndată a debitului, reclamanta fiind cea care produce și furnizează energie termică și apă caldă pe teritoriul municipiului Târgu Mureș, deservind populația de circa 200.000 locuitori, precum și instituții publice și agenți economici.

Considerând hotărârea netemeinică și nelegală, pârâtele au declarat recurs, susținând că recursul depus la 13 aprilie , termenul de recurs fiind de 15 zile și nu de 5 zile de la pronunțare, în speță negăsîndu-și aplicare art. 581 C. proc. civ. arătat de instanță și nici prevederea ca societatea pe durata suspendării să aibă în contul bancar mijloace circulante, materii și materiale, precum și mijloace fixe ce nu pot fi grevate până la nivelul sumei datorate statului, temeiul cererii fiind art. 9 din Legea nr. 29/1990.

Recursul este fondat.

Potrivit art. 9 din Legea nr. 29/1990 a contenciosului administrativ în cazuri bine justificate și pentru a preveni producerea unei pagube iminente, reclamantul poate cere să se dispună suspendarea actului administrativ până la soluționarea acțiunii.

În speță, sunt întrunite aceste cerințe, astfel că în mod justificat instanța a dispus suspendarea executării până la soluționarea dosarului de fond nr. 8/2002.

Împotriva hotărârii pronunțate se poate face recurs în termenul de 15 zile de la comunicarea hotărârii, astfel că recursul declarat de pârâte este în termen.

Instanța fără a avea vreun temei legal, la soluționarea cererii în baza art. 9 din Legea nr. 29/1990, adaugă și dispozițiile art. 581 C. proc. civ. (ordonanța președințială procedură tot specială – cu termen de recurs de 5 zile de la pronunțare) astfel, că această critică fiind fondată urmează a fi reținută și în urma admiterii recursului, în baza art. 312 C. proc. civ., se va casa sentința în parte și se va înlătura temeiul invocat de art. 581 C. proc. civ.

Deși procedura de acordare a suspendării executării în baza art. 9 din Legea nr. 29/1990, nu constituie o contestație la executare, instanța a greșit când a obligat pe reclamantă ca, pe perioada suspendării, să dețină în cont „mijloace circulante, materii și materiale, precum și mijloace fixe ce nu pot fi grevate de nici o sarcină, până la nivelul de 1.450.000.000 lei”, această dispoziție fiind lipsită de eficiență deoarece, la data pronunțării soluției, nu se atacă cu certitudine, care sunt posibilitățile materiale și financiare ale reclamantei, fiind pusă sub semnul întrebării atât executarea acestor dispoziții, cât și modalitatea verificării acestei obligații, astfel că se înlătură din sentința atacată și această dispoziție, menținându-se doar măsura suspendării executării până la soluționarea dosarului de fond, în baza art. 312 C. proc. civ.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

 

 

Admite recursul declarat de Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș în numele și pentru Ministerul Finanțelor Publice împotriva sentinței civile nr. 50 din 7 martie 2002 a Curții de Apel Târgu Mureș, secția comercială și de contencios administrativ.

Casează sentința în parte în sensul înlăturării a dispozițiilor privind contul bancar în temeiul cererii art. 581 C. proc. civ. și menține în baza art. 9 din Legea nr. 29/1990 cererea de suspendare a executării până la soluționarea dosarului nr. 8/2002.

Pronunțată în ședință publică, astăzi 17 ianuaraie 2003.