Ședințe de judecată: Aprilie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1395/2003

Pronunțată în ședință publică, astăzi 4 aprilie 2003.

            S-a luat în examinare recursul declarat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate împotriva sentinței nr.20/C-A din 11 februarie 2002 a  Curții de Apel Iași.

            La apelul nominal s-a prezentat Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin consilierul juridic O.M., lipsind D.M.P.

            Procedura completă.

            Consilierul juridic O.M. a susținut recursul și a solicitat admiterea acestuia cu referire la motivele scrise.

C U R T E A

            Asupra recursului de față;

            Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

            D.M.P. a chemat în judecată Casa Națională de  Asigurări de Sănătate București, pentru a se dispune anularea examenului de atestare pe post a funcționarilor care ocupă funcții publice de conducere în cadrul autorităților și instituțiilor publice organizat de C.N.A.S. (pârâtă) cu încălcarea dispozițiilor legale în materie.

            A solicitat a se constata că examenul s-a desfășurat cu încălcarea dispozițiilor art.3 alin.2, articolul 11 alin.1,2 și 4 din Hotărârea Guvernului nr.452/2000 și să se anuleze  adresa nr.1885 din 6 iulie 2001 emisă de pârâtă privind  rezultatul examenului.

            Reclamantul a arătat că CNAS nu avea competența de a organiza acest examen având în vedere dispozițiile art.1 alin.2 și 3 din Statut CNAS coroborat cu dispozițiile art.3 alin.1 din Hotărâra Guvernului nr.452/2000.

            Comisia  trebuia constituită la nivelul CNAS Iași, prin decizie a Directorului general al acestei instituții și nu la nivelul CNAS, care avea competența să organizeze examen doar pentru  funcționarii din  aparatul propriu.

            În aceste condiții la Predeal, la 5 iulie 2001, a avut loc examenul de atestare pe post a funcționarilor care ocupă funcții publice   de conducere din 8 case județene printre care și CAS Iași.

            Deși s-a comunicat că examenul se va organiza la CAS Brașov, acesta a avut loc la Predeal.

            Cu privire la modul de desfășurare a examenului s-a arătat că a fost examinat de o comisie formată din 14 membrii, iar întrebările nu s-au aflat în plicuri sigilate, i s-au adresat întrebări subiective, nefondate și cu țintă personală.

            Prin adresa nr.1885/2001 i s-a comunicat că a fost respins, iar cu adresa nr.1954/2001 i s-a adus la cunoștință că s-a respins contestația.

            Tribunalul Iași, prin sentința nr.1479/E din 15 noiembrie 2001 a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel Iași, care prin sentința nr.20/CA din 11 februarie 2002, a  admis în parte acțiunea, a dispus anularea examenului de atestare pe post a funcționarilor care ocupă funcții publice de conducere în cadrul autorităților și instituțiilor publice organizat de CNAS numai în cel privește pe  D.M.P.. A respins celelalte capete de cerere și a obligat pârâta să plătească reclamantului suma de 2.033.000 lei cheltuieli de judecată.

            Pentru a hotărî astfel, s-au reținut ca nereguli faptul că reclamantului nu i s-a trimis tematica de examen, că interviul a avut o tentă personală iar notarea a fost  necorespunzătoare, în sensul că singura persoană de specialitate i-a acordat nota 7, în timp ce ceilalți 3 membrii ai comisiei care nu aveau căderea  de a  acorda note mai mici au făcut acest lucru.

            Considerând  hotărârea netemeinică și nelegală, pârâta a declarat recurs și a solicitat admiterea lui, casarea sentinței  și în fond respingerea acțiunii, întrucât tematica de concurs a fost primită de reclamant, fiind anexă la ordin și nu au fost nereguli privind notarea finală, rezultatul examenului de atestare de post fiind media  aritmetică a  notelor acordate de membrii comisiei pentru lucrarea scrisă și pentru interviu, conform art.12 alin.1 din Hotărârea Guvernului nr.452/2000 privind organizarea și desfășurarea examenului de atestare de post a funcționarilor care ocupă funcții publice de conducere în cadrul autorităților și instituțiilor publice.

            Nici o probă a dosarului nu   îndreptățește pe reclamant să susțină că întrebările au avut o tentă personală.

            Recursul este fondat.

            Instanța a reținut în mod corect faptul că examenul de atestare pe fond a funcționarilor publici din casele de asigurări de sănătate s-a desfășurat corect și într-o procedură unitară la nivelul întregii țări.

            În conformitate cu art.6 din Ordinul președintelui CNAS, ordin existent  în cauză, rezultă că tematica de specialitate pentru examenul de atestare pe post este prezentată în anexa la acest ordin și va fi transmisă tuturor caselor de  asigurări de sănătate, ceea ce s-a întâmplat în  realitate, astfel că pe acest aspect nu s-a  stăruit de reclamant.

            Comisia a fost  constituită legal, astfel că sub aspect procedural condițiile de ținere a examenului s-au realizat.

            Discuțiile făcute de instanță privind examinarea reclamantului, exced competența sa, ea neputându-se substitui examinării  făcută de comisia legal constituită.

            În consecință se va admite recursul în baza art.312 pct.2 Cod procedură civilă și se va casa sentința atacată, iar în fond se va respinge acțiunea.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

 

DECIDE:

 

            Admite recursul declarat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate împotriva sentinței nr.20/C-A din 11 februarie 2002 a  Curții de Apel Iași.

            Casează sentința atacată și în fond respinge acțiunea.

            Pronunțată în ședință publică, astăzi 4 aprilie 2003.