Ședințe de judecată: Aprilie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1399/2003

Pronunțată în ședință publică, astăzi 4 aprilie 2003.

            S-a luat în examinare recursul declarat de D.J. împotriva sentinței civile nr.841 din 24 septembrie 2002 a Curții de Apel București – Secția de contencios administrativ.

            La apelul nominal s-a prezentat Ministerul de Interne – Direcția Generală de Evidență Informatizată a Persoanei prin consilierul juridic C.N. lipsind D.J.

            Procedura completă.

            Consilierul juridic C.N. a solicitat a se constata nul recursul, întrucât acesta nu a fost motivat.

C U R T E A

 

            Asupra recursului de față;

            Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

            D.J. – cetățean chinez a chemat în judecată Ministerul de Interne – Direcția generală de evidență informatizată a persoanei, pentru a se dispune prelungirea valabilității actului administrativ intitulat „viză de ședere” nr.842563 emis la 8 octombrie 2002.

            În motivarea acțiunii, reclamantul a arătat că este asociat la o societate comercială în București, încă din anul 2000 și că în luna noiembrie 2001 asociatul său a plecat în China luând toate actele firmei. În aceste condiții nu s-a putut prezenta la Direcția Pașapoarte pentru a i se prelungi viza de ședere.

            Curtea de Apel București – Secția contencios administrativ, prin sentința nr.841 din 24 septembrie 2002, a admis excepția invocată de pârâtă și a respins ca inadmisibilă acțiunea.

            S-a reținut că reclamantul nu a făcut dovada solicitării prelungirii vizei conform art.18 alin.1 din Legea nr.123/2001, cu cel puțin 24 de ore înainte de expirarea acesteia – organelor competente.

            Considerând hotărârea netemeinică și nelegală, reclamantul a declarat recurs pe care nu l-a motivat.

            Recursul este nul.

            Potrivit art.303 pct.1 și 2 Cod procedură civilă, recursul se va motiva prin însăși cererea de recurs sau înăuntrul termenului de recurs.

            Termenul pentru depunerea motivelor se socotește de la comunicarea hotărârii, chiar dacă recursul s-a făcut mai înainte.

            În cauză, comunicarea hotărârii s-a realizat la data de 01 noiembrie 2002 (fila 31) și nu există motive de ordine publică ce pot fi invocate din oficiu.

            Conform art.306 Cod procedură civilă, recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal, cu excepția cazurilor când există motive de ordine publică ce pot fi inovcate și din oficiu de instanța de recurs, care însă este obligată să le pună în dezbaterea părților.

            În consecință, se va constata nul recursul.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

 

            Constată nul recursul declarat de D.J. împotriva sentinței civile nr.841 din 24 septembrie 2002 a Curții de Apel București – Secția de contencios administrativ.

            Pronunțată în ședință publică, astăzi 4 aprilie 2003.