Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1453/2003

Pronunțată în ședință publică, astăzi  8 aprilie  2003.

            Ședința publică de la  8 aprilie 2003

 

S-a luat în examinare recursul declarat de Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială  Constanța  împotriva sentinței  civile nr.126/CA din 17 octombrie 2002 a Curții de Apel Constanța,Secția de contencios administrativ.

            La apelul nominal  s-au prezentat: intimații-reclamanți P.D. și P.M. personal, lipsind recurenta-pârâtă Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială Constanța.

Procedura completă.

            Intimații-reclamanți P.D. și P.M., având  pe rând cuvântul, au solicitat respingerea recursului, ca nefondat pentru motivele din întâmpinare (fila 8).

            C U R T E A

            Asupra recursului de față:

            Din examinarea actelor de la dosar constată următoarele:

            Prin cereri distincte introduse la 7 iulie 2002 la  Curtea de Apel Craiova-Secția comercială și de contencios administrativ, reclamanții P.D. și P.M. , au solicitat obligarea pârâtei Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială Constanța să le recunoască drepturile de persoană strămutată, în condițiile art.1 lit.”e” din Decretul-Lege nr.118/1990 și anularea deciziilor emise de pârâtă  sub nr.446 și nr.447 din 19 aprilie 2002 ca nelegale.

            In motivarea  acțiunii, reclamanții fiu și mamă, au învederat că începând cu luna martie 1949 au fost dislocați , împreună  cu tatăl primului și soțul secundei, P.V. din localitatea lor de domiciliu satul Veteranu, în satul Izvoru Mare, unde au locuit până în anul 1955, împrejurare în care greșit pârâta  prin deciziile contestate le-au respins cererile pentru recunoașterea drepturilor de  persoană strămutată, conform Decretului-Lege nr.118/1990.

            Curtea de Apel Craiova, Secția contencios administrativ, examinând  cauza în raport cu susținerile părților și a actelor de la dosar, s-a pronunțat prin sentința civilă nr.126 /CA din 17 octombrie 2002, respingând excepția de necompetență materială, ridicată de pârâtă, a Curții de Apel Craiova în soluționarea cauzei în primă instanță în temeiul dispozițiilor art.4  din Legea nr.189/2000 privind aprobarea OG nr.105/1991 pentru modificarea și completarea Decretului-Lege nr.118/1990, lege specială în această materie care prevede că persoana  interesată poate face contestație la curtea de apel și ca atare competența revine curții și nu pot fi invocate dispozițiile art.2 pct.1 lit.”c” din Codul de procedură civilă.

            Pe fondul cauzei, Curtea a admis acțiunea conexă promovată de reclamanții P.D. și P.M., a anulat deciziile ca nelegale și a obligat pârâta să recunoască drepturile de persoană strămutată de la domiciliu, din motive politice a celor doi reclamanți.

            Pentru a pronunța această hotărâre  instanța de fond a reținut că prin sesntința civilă nr.182/CA din 14 decembrie 2000 a Curții de Apel Craiova-Secția de contencios administrativ, definitivă și irevocabilă, s-a stabilit că numitul P.V. a fost strămutat împreună cu familia, în perioada  20 martie 1949 – decembrie 1955 din satul Veteranu în satul Izvoru Mare, județul Constanța,  obligând pârâta să recunoască acestuia drepturile prevăzute de Decretul-Lege nr.118/1990.

            Din certificatul de naștere nr.3 din 25 ianuarie 1946 a rezultat că reclamantul P.D. este fiul numitului P.V.; iar din certificatul de căsătorie nr.1 din 23 ianuarie 1944 a reieșit că reclamanta P.M. este căsătorită cu numitul P.V.

            Instanța a mai avut în vedere și declarațiile a doi martori B.I. și P.O. care au confirmat susținerile recurenților.

            Impotriva acestei hotărâri a declarat recurs Direcția Generală de Muncă și Ssolidaritate Socială Constanța, motivând, în esență , că instanța și-a întemeiat   sentința pe declarațiile celor doi martori care însă nu au respectat precizările Ministerul Muncii și Solidaritate Socială din adresa nr.79115 din 10 noiembrie 2000 în sensul că acești martori ar fi trebuit   să facă dovada cu      acte, că     s-au aflat în aceeași situație cu cel pentru care  dau declarația.

            A mai susținut  că în mod greșit instanța a reținut că reclamanții au avut calitate de persoană strămutată, deoarece măsura de strămutare s-a luat împotriva prăinților și  nu împotriva acestuia care era minor. Sentința stabilind numai pentru P.V. că a fost strămutat în perioada 20 martie 1949 – decembrie 1955.

            Recursul este nefondat.

            Potrivit articolului 1 și articolului 3 din Decretul-Lege nr.118/1990, drepturile compensatorii pentru consecințele negative produse de restricție și privațiunile la care au fost  supuse  unele persoane se cuvine tuturor acestora,  indiferent de vârstă.

            Această concluzie rezultă atât din cuprinsul textelor menționate, cât și din intenția legiuitorului  în cauză se justifică aplicarea  prevederilor enunțate  având în vedere că domiciliul copilului minor a fost la părinții lui și măsurile politice aplicate părinților au fost de natură să producă consecințe negative sub  aspect material și moral și asupra copilului minor.

            A exclude  de la beneficiul legii pe copii minori care au avut de suferit alături de părinții lor înseamnă a face o  discriminare care nu este în concordanță cu spiritul și scopul urmărit de această lege cu caracter reparatoriu.

            Prin sentința civilă nr.182/CA din 14 decembrie 2000 a Curții de Apel Constanța, Secția de cotnencios administrativ s-a stabilit că părintele  reclamantului P.D. și anume P.V., a fost  strămutat  în satul Izvoru Mare din data de 20 martie 1949 până  în decembrie 1955 și  că locuința și bunurile i-au fost  luate de autoritățile  de la acea vreme.

            Potrivit certificatului de naștere  seria N3 nr.1329160 (fila 3 dosar fond)  rezultă că reclamantul P.D. este fiul numitului P.V., iar din certificatul de căsătorie nr.1/23 ianuarie 1944 reiese că  P.M. este căsătorită cu fiul numitului P.V.

            Nu se poate reține nici susținerea recursului că martorii audiați în cauza  nu s-ar afla în aceeași situație cu reclamanții, așa cum corect  s-a pronunțat instanța de fond  potrivit art.6 din Decretul-Lege nr.118/1990 deoarece dovadirea situațiilor pevăzute de art.1 se face prin orice  mijloc  de probă prevăzut  de lege, că martorii audiați au cunoștință de momentul strămutării situație ce se coroborează cu procesul-verbal din 6 iunie 1949, existent în dosarul de fond, care specifică: -„atât  mobilierul și obiectele de uz casnic personal al  expropriaților au fost luate în primire de Gospodăria Agricolă de Stat „Pestera” și „gospodăria și conacele expropriaților  au fost  înglobate la aceeași unitate”.

            Așa fiind reclamantul nu poate avea decât  calitatea părinților săi, la strămutare și cu atât mai mult reclamanta P.M. în calitate de  soția persoanei strămutate.

            Față de cele de mai sus recursul se dovedește nefondat.

        PENTRU ACESTE MOTIVE

                                                       IN NUMELE  LEGII

           DISPUNE:

 

            Respinge recursul  declarat de Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială Constanța împotriva sentinței civile nr.126/CA din 17 octombrie 2002 a Curții de Apel Constanța, Secția de contencios administrativ, ca nefondat.

Pronunțată în ședință publică, astăzi  8 aprilie  2003.