Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1463/2003

Pronunțată în ședință publică, astăzi 9 aprilie 2003.

            S-a luat în examinare recursul declarat de Societatea de Investiții Financiare Banat – Crișana SA Arad împotriva sentinței civile nr.90/PI/CA din 9 aprilie 2002 a  Curții de Apel Timișoara – Secția comercială și de contencios administrativ.

            La apelul nominal  s-au prezentat: recurenta reclamantă Societatea de Investiții Financiare Banat – Crișana SA Arad reprezentată de consilierul juridic M.P. și intimata pârâtă Comisia Națională a Valorilor Mobiliare reprezentată de consilierul juridic L.L.

            Procedura completă.

            Consilierul juridic M.P. a solicitat instanței să ia act  că societatea pe care o reprezintă a renunțat la judecata recursului declarat în cauză.

            Consilierul juridic L.L. a solicitat instanței să ia act de cererea recurentei de renunțare la judecată și a cerut obligarea acesteia la plata cheltuielilor  efectuate la judecata în fond a cauzei.

C U R T E A

 

            Asupra recursului de față;

            Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

            Prin acțiunea formulată la data de 27 noiembrie 2001 Societatea de Investiții Financiare Banat – Crișana SA a chemat în judecată Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, solicitând anularea hotărârii de neautorizare a ofertei publice de cumpărare de acțiuni emise de SC „C”  SA   și obligarea pârâtei la emiterea autorizației precum și la plata sumei de  2 miliarde lei daune materiale și morale.

            Curtea de Apel Timișoara – Secția  comercială și de contencios administrativ a respins  acțiunea prin sentința civilă nr.90 din 9 aprilie 2002.

            Pentru a pronunța această hotărâre, instanța a reținut că la data când reclamanta a solicitat autorizarea ofertei publice de cumpărare de acțiuni ale SC „C” SA, avea deja  o poziție de  control în societatea emitentă a acțiunilor, astfel încât, prin  achiziționarea altora, s-ar fi încălcat limita impusă de prevederile art.27 lit.a din Ordonanța Guvernului nr.24/1993.

            Împotriva sentinței a declarat recurs Societatea de Investiții Financiare Banat – Crișana SA, criticând-o  pentru nelegalitate și netemeinicie.

            Astfel, reclamanta a învederat că în cauză sunt aplicabile prevederile Legii nr.164/1999 care permit societăților de investiții  financiare să dețină orice participare în capitalul social al unui emitent, cu condiția ca valoarea  participării să nu depășească 10% din valoarea activului societății de investiții financiare.

            Prin cererea nr.10655 din 4 aprilie 2003, reclamanta Societatea de Investiții Financiare Banat – Crișana SA a depus cerere de renunțare la judecata recursului, urmând a se lua act de această manifestare de voință, potrivit art.246 Cod procedură civilă.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

 

            Ia act că Societatea de Investiții Financiare Banat – Crișana SA Arad  a renunțat la judecata recursului declarat împotriva sentinței civile nr.90/PI/CA din 9 aprilie 2002 a  Curții de Apel Timișoara – Secția comercială și de contencios administrativ.

            Pronunțată în ședință publică, astăzi 9 aprilie 2003.