Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 15/2003

Pronunțată în ședință publică, astăzi 14 ianuarie 2003.

Asupra recursului  de față;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

SC B.T. SRL București a chemat în judecată Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, solicitând să se dispună obligarea acestei autorități publice:

- să-i pună la dispoziție date de interes public general, privind un export de mobilă pe credit și negarantat la plată pe piața Rusiei, ca urmare a finalizării cercetărilor penale și clasării dosarului penal nr. 81/P/1997;

- să intervină, în contextul declanșatei lupte anticorupție, pentru a preveni mușamalizarea unuia dintre cele mai grave cazuri de corupție din perioada postdecembristă, soldat cu un prejudiciu la bugetul statului, de 2.377.160 dolari SUA.

Ulterior, reclamanta și-a precizat acțiunea, în sensul că a cerut obligarea pârâtului să confirme primirea respectivei cereri.

În motivarea acțiunii, ea a arătat că prin refuzul de confirmare a primirii cererii, Parchetul îi nesocotește un drept prevăzut și apărat de Constituția României.

Curtea de Apel București, secția de contencios administrativ, prin sentința civilă nr. 360 din 4 aprilie 2002, a respins acțiunea, ca inadmisibilă, reținând că reclamanta nu a făcut dovada unui drept recunoscut de lege, care să fi fost vătămat de organele Ministerului Public.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs reclamanta, SC B.T. SRL București.

Recurenta a susținut că în mod eronat prima instanță a respins acțiunea, deoarece în calitate de parte în procesul penal finalizat printr-o ordonanță de neîncepere a urmării penale împotriva mai multor directori generali ai societăților comerciale învinuite, este îndreptățită să solicite și să obțină informațiile cerute.

Critica este nentemeiată.

Din expunerea rezumativă a lucrărilor dosarului rezultă că soluția adoptată de procuror, în dosarul penal nr. 81/P/1997 al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Jusitiție, îi este cunoscută societății comerciale reclamante.

Având calitatea de parte în procesul respectiv, ea putea exercita, în condițiile legii, căile de atac, în ipoteza în care considera că soluția de neîncepere a urmării penale o prejudiciază.

Neprocedând în modul arătat și invocând doar caracterul de informații publice a datelor suplimentare cerute pârâtului, reclamanta nu se poate prevala de existența vreunui drept subiectiv legitim, încălcat prin lipsa răspunsului oficial.

Reținând, deci, că în cauză, nu sunt îndeplinite cerințele de admisibilitate a acțiunii în contencios administrativ, prevăzute de art. 1din Legea nr. 29/1990, curtea de apel a pronunțat o sentință legală și temeinică, ce urmează a fi menținută prin respingerea recursului, ca nefondat.

 

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

 

 

Respinge recursul declarat de SC B.T. SRL București, împotriva sentinței civile nr. 360 din 4 aprilie 2002 a Curții de Apel București, secția de contencios administrativ, ca nefondat.

Pronunțată în ședință publică, astăzi 14 ianuarie 2003.