Asupra conflictului negativ de competență de față;
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
La data de 19 septembrie 2002, SC M.R. a chemat în judecată Garda Financiară, secția Brașov, solicitând să se dispună anularea notei de constatare nr. 4663 din 19 august 2002, încheiată de comisari ai autorității publice pârâte, ca nelegală.
Ulterior, la cererea reclamantei au mai fost citați în proces, Ministerul Finanțelor Publice și Prefectul județului Brașov, autorități publice, despre care aceasta a susținut că au fost informate în legătură cu măsurile abuzive luate prin nota de constatare din 19 august 2002.
Tribunalul Brașov, secția comercială și de contencios administrativ, prin sentința civilă nr. 3598/C din 7 noiembrie 2002, și-a declinat competența în favoarea Curții de Apel Brașov.
Instanța a reținut că o atare soluție se impune în raport cu obiectul cererii formulate, de calitatea părților și de dispozițiile art. 3 pct. 1 C. proc. civ.
Prin sentința nr. 10/F/CA din 25 februarie 2002, Curtea de Apel Brașov, secția comercială și de contencios administrativ, s-a dezînvestit, la rândul său, în favoarea instanței de judecată sesizată inițial.
Întrucât s-a ivit un conflict negativ de competență între două instanțe de grad diferit, dosarul cauzei a fost înaintat pentru regulator, Curții Supreme de Justiție, conform art. 21 C. proc. civ.
Se constată că soluția corectă este cea adoptată de Curtea de Apel Brașov, deoarece obiectul cauzei privește nota de constatare nr. 4663 din 19 august 2002, emisă de Garda Financiară, secția Brașov, a cărei anulare a fost cerută pe calea contenciosului administrativ, de către societatea comercială reclamantă.
Cu un asemenea obiect, cauzei îi sunt aplicabile dispozițiile art. 2 pct. c C. proc. civ., iar nu cele conținute în art. 3 pct. 1 din același cod, care se referă la cererile în materie de contencios administrativ, privind actele autorităților și instituțiilor centrale.
Deși au fost citați în proces, la cererea reclamantei, Ministerul Finanțelor Publice și Prefectul județului Brașov nu au calitatea de organe emitente a actului administrativ supus controlului jurisdicțional și nici atribuții legate direct de măsurile consemnate în nota de constatare.
În consecință, se apreciază că Tribunalului Brașov, secția comercială și de contencios administrativ, îi revine competența materială de a examina în fond, în prima instanță, acțiunea formulată.
Față de considerentele expuse și în baza art. 22 C. proc. civ., Curtea Supremă de Justiție va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea acelei instanțe.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Stabilește competența de soluționare a cauzei privind pe SC M.R. Făgăraș, Garda Financiară Brașov, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Administrației Publice și Prefectul județului Brașov, în favoarea Tribunalului Brașov, secția comercială și de contencios administrativ.
Pronunțată în ședință publică, astăzi 13 mai 2003.